Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 20 martie 2016

Cele mai populare propuneri, din cele aproximativ 3000 transmise de cetățeni și companii, pe MaiSimplu.gov.ro

 Eliminarea completă sau comasarea plăților pentru eliberarea Cărții de Identitate, inter-conectarea bazelor de date în vederea eliminării, la comunicarea dintre instituțiile publice, a  cazierului judiciar, respectiv înlocuirea obligației de procurare a timbrului fiscal cu un alt sistem de plată mai accesibil, inter-operabilitatea bazelor de date ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu cele ale Poliției Române/Ministerului Afacerilor Interne (MAI) astfel încât contravenienții să nu mai fie obligați să trimită ei/să păstreze dovada plății amenzii rutiere și, nu în ultimul rând, reducerea etapelor cerute pentru întocmirea unui dosar de înmatriculare auto - reprezintă cele mai dorite 5 propuneri de măsuri ale cetățenilor pentru reducerea birocrației. De asemenea, cetățenii solicită formularea unei cereri unice și reducerea numărului de documente cerute pentru a beneficia de prestațiile sociale oferite părintelui: îndemnizația pentru creșterea copilului, stimulentul de reinserție și alocația de stat pentru copil, respectiv persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă: îndemnizația de șomaj, consilierea profesională sau înscrierea la cursuri de calificare.

De la lansarea, în 24 februarie, a platformei MaiSimplu.gov.ro, inițiativă a Cancelariei Primului-Ministru (CPM) și a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) până în 10 martie a.c., aproximativ 3000 de propuneri de proceduri/documente cerute de sistemul public au fost comunicate, de către societatea civilă, Guvernului României ca fiind inutile pentru accesarea unor servicii publice.
Opiniile reprezentanților companiilor, în ordinea mențiunii acestora, sunt: simplificarea Formularului 088 (înregistrarea în scop de TVA) și explicarea publică a modului de acordare a punctajului acordat, în baza răspunsurilor, în vederea încadrării în diferite zone de risc fiscal; modificarea Declarației 394 (livrările și prestările din România) în sensul scoaterii
obligativității de completare a CNP-ul clienților societății comerciale ce depune documentul; eliminarea obligativității completării Declarației 392b - livrările și prestările spcifice PFA-urilor înregistrate pe norme de venit, interconectarea bazelor de date existente în vederea vizualizării, mai des decât o dată pe lună, a achitării contribuțiilor de sănătate de către Persoanele Fizice Autorizate (PFA)/Întreprinderi Individuale/Familiale sau persoane fizice. De asemenea, companiile au propus simplificarea, până la minimum posibil, a procedurilor pentru înființarea unei firme la Registrul Comerțului.
Cele mai des menționate instituții, atât de către cetățeni cât și de către companiile comerciale, au fost Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și Poliția Română/Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
În același context, inițiatorii acestui demers centralizează, de la nivelul ministerelor, propunerile acestora de simplificare a birocrației/procedurilor propuse, așa cum rezultă acestea din analizele specialiștilor instituțiilor.
Având în vedere nevoia de coordonare interinstituțională, Premierul Dacian Cioloș  și Viceprim-ministrul Vasile Dâncu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, convoacă, marți, 15 martie, Comitetul de lucru interministerial al reprezentanților instituțiilor statului cu reprezentare la nivel de Secretari de Stat, urmând să informăm ulterior publicul cu privire la soluțiile identificate pentru fiecare problemă semnalată, atât soluțiile imediate cât și pe cele pe termen mediu și lung.

Pentru relații suplimentare, vă rugăm contactați Maria Smarandache, Consilier de Presă MCPDC la 0733 309 633 sau http://maria.smarandache@gov.ro
COMUNICAT DE PRESA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu