Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 25 martie 2016

DECLARAȚIE DE PRESĂ - UNPR Resita

Va rog sa-mi permiteti sa analizez punctual o situatie pe care o consider grava, pe care doresc sa o remediez cu ajutorul dumneavoastra!
Pe scurt  Asta e problema:
In prima sedinta de Consiliu Local din acest an, prin Hotararea nr.2 s-a aprobat bugetul Resitei 2016 in valoare de 139.447 mii lei adica 31 mil euro, iar pentru dezvoltarea orasului s-au alocat 41.390 mii lei adica 9 mil euro. In anul 2015 au fost propuse 36.047 mii lei
fonduri pentru dezvoltare si s-au realizat 11.325 mii lei adica 2,5 mil euro din 8 mil euro. Observam ca se realizeaza de 3.2 ori mai putine investitii in oras decat isi propune administratia si asta se intampla in mod sistematic de ani buni, fondurile de investitii fiind create greu si in general prin vanzarea domeniului privat al municipiului.
Administratia orasului nu considera prioritare investitiile. Administratia considera prioritare fondurile alocate Directiei de Asistenta Sociala. Fondurile alocate pentru asistenta sociala in 2016 sunt de 14.481 mii lei adica 3.2 mil euro, cu 2.000 mii lei mai mari ca in 2015, impartite astfel:
Asistenta acordata persoanelor in varsta                                0 lei
Asistenta sociala in caz de boli si invaliditati                          7.206 mii lei
Prevenirea excluderii sociale                                             405 mii lei
Alte cheltuieli in domeniul asistentei sociale                            6.311 mii lei
Problema este  neacordarea de asistenta sociala persoanelor in varsta si alocarea exagerata, a 1.4 millioane euro, pentru acordarea de ajutoare financiare (analize medicale, medicamente, alimente si facturi restante la utilitati).
Solutia propusa: Reorganizarea sistemului de acordare a ajutoarelor financiare
Pentru persoanele in varsta:    1. Subventionarea cu 25% a cheltuielilor cu medicamentele pentru pensionarii cu limita de varsta, cu domiciliul stabil in Resita inainte de 01.01.2016.  2. Finantarea extinderii capacitatii de cazare a centrelor de ingrijire pentru personae varstnice
                                                3. Readucerea serviciului de transport in gestiunea autoritatii publice si acordarea de transport gratuit pentru persoanele varstnice pe baza prezentarii buletinului. Doar in luna februarie au fost platite firmei private de transport, 47.420 tichete de calatorie pentru varstnici in valoare de 66.388 lei. Aceste sume vor fi folosite eficient de administratie.
Asistenta sociala privind acordarea de ajutoare financiare:
Protejarea persoanelor fara adapost. Amenajarea unui centru in care persoanele aflate in dificultate temporara financiara sau datorata unor evenimente nefericite sau conditii meteo extreme pot locui in conditii decente.
Reanalizarea criteriilor care stau la baza acordarii de ajutoare financiare.        Eliminarea persoanelor de la plata ajutoarelor financiare:
care au cazier pentru furt din domeniu public.
care nu au domiciliul in Municipiu Resita.
care nu folosesc ajutoarele financiare in scopul declarat
care sunt beneficiare de ajutor in acelasi an calendaristic
Pentru ca sunt pregatit in asistenta medicala, sociala si educationala, cu atat mai mult doresc sa fiu corect  fata de cheltuirea banului public mai ales in aceste domenii sensibile si mai ales fata de cei care constituie aceste fonduri prin taxe si impozite. Trebuie sa vindecam problema nu sa o lasam sa devina cronica.
Resita apartine celor care voteaza, asadar va invitam la vot!

Presedinte UNPR Resita
Dr. Gheorghe JENAR


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu