Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 26 martie 2016

Antrenor de la UVT stabilește un nou record mondial la zbor cu motoparapanta în subteran

Antrenor de la UVT stabilește un nou record mondial la zbor cu motoparapanta în subteran
Performanță remarcabilă în domeniul zborului stabilită de timișoreanul Ionuț Riteș, antrenor al Secției de Motoparapantă a CS Universitatea de Vest din Timișoara.
Ionuț Riteș și Adrian Buzan (Asociația Sportivă Phoenix Club 89) și-au doborât propriul record mondial cu motoparapanta stabilit în 2009, în Salina Slănic Prahova, Sala Mihai, când au zburat la o adâncime de 140m. De această dată, cei doi au evoluat în aceeași salină, dar în Sala Unirea, la o adâncime de 208m, cu o distanță de zbor neîntrerupt de aproximativ 4 km, ocazie cu care cei doi piloți au zburat simultan.
Aceasta este a doua reușită de zbor a celor doi piloți în spațiu închis, unică în lume, durata zborului fiind de aproximativ 12 minute.
Precedentul record mondial al celor doi a fost înscris în Cartea Recordurilor „World Record Academy” din Statele Unite ale Americii, urmând, se speră, o reomologare. (http://www.worldrecordacademy.com/sports/deepest_paramotoring_flight-Adi_Buzan_and_Ionut_Rites_sets_world_record_90322.htm)
Vă reamintim că UVT a înființat în 2014 un club sportiv sub umbrela căruia tinerii își pot desfășura activitatea pe mai multe ramuri, dintre care menționăm: gimnastică, handbal, karate, arte marțiale, natație, rugby, volei, tir sportiv, șah, badminton, aeronautică. „Ne-am dorit să oferim cât mai multe opțiuni de practicare a sportului de performanță. Astfel, pe lângă parteneriatele cu diverse echipe, dovedite deja ca fiind eficiente, am adus aproape de Universitate profesioniști, sub umbrela Clubului Sportiv, pentru a genera rezultate remarcabile. Dovadă stă și reușita colegului nostru, Ionuț Riteș. Îl felicit și îi doresc ca studenții să-i calce pe urme”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
Performanța a fost stabilită în cadrul acțiunii „Zbor în adâncuri” organizată de către Asociația „Învață să Înveți” și „Centrul de Strategii Aplicate”, în parteneriat cu SC Salrom SA

 COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu