Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 21 martie 2016

Lansarea "Pachetului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate"

Guvernul a lansat Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate

Prim-ministrul Dacian Cioloș a lansat astăzi, în cadrul vizitei în județul Alba, pachetul de măsuri pentru ”Dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, împreună cu viceprim-ministrul Vasile Dîncu și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

Vizita a început cu o întâlnire cu autoritățile locale, pe teme legate de administrația publică locală, modul în care pot fi folosite fondurile europene, și a continuat pe teren, la mici ferme, afaceri non-agricole și proiecte de infrastructură
cu fonduri europene ce constituie exemple de bună practică în comuna Ciugud:

1) Proiectul de afacere non-agricolă având-o ca manager pe doamna Dușa este o mică afacere de familie, care a luat ființă în 2010, prin accesarea de fonduri europene prin PNDR 2007-2013 - Măsura 312 ”Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de micro întreprinderi  în spațiul rural”. În primă fază, firma a accesat 100.000 de euro, cu care s-au achiziționat utilaje și cele necesare demarării activității. Domeniul de activitate este cel de producție publicitară.
Datorită acestei investiții, trei dintre membrii familiei Dușa s-au întors din Spania. Gabriel Dușa este cel care se ocupă de bunul mers al firmei, accesând în urmă cu doi ani încă 100.000 de euro, în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru dezvoltarea firmei.
Firma a pornit la drum cu patru angajați. În acest moment, are nouă angajați și în implementare un alt proiect, pentru construcția unui nou spațiu de producție. Prin acest proiect se vor crea noi locuri de muncă.

2) Proiectul microfermă din localitatea Limba a început în 2011, prin accesare de fonduri europene în valoare de 25.000 de euro, prin PNDR - Măsura 112 ”Instalarea tinerilor fermieri”. Ferma a început cu opt vaci, iar prin accesarea fondurilor europene s-a reușit mutarea acesteia în locația actuală.
În prezent, ferma are un efectiv de 20 de vaci, cu timpul fermierul reușind să achiziționeze și un tractor modern din fonduri europene.
De fermă se ocupă tânărul Dan Ioan și familia acestuia, care vor să depună un nou proiect prin care să realizeze o mini linie de producție a produselor lactate.

3) Proiectul de drumuri agricole. Pe parcursul anului 2011, în parteneriat cu două comune învecinate şi tot în baza unui proiect cu finanţare europeană (FEADR- Măsura 125 din PNDR 2007-2013), în valoare totală de peste 2 milioane euro, s-au amenajat şi s-au asfaltat 26 de km de drum agricol. Rezultatul: activitatea agricolă din zonă a crescut cu peste 80%, fiind înfiinţate 11 ferme agricole noi, iar terenul arabil din zonă a ajuns să fie cultivat aproape în întregime.
Modernizarea infrastructurii agricole cu finanţare europeană a continuat şi în perioada 2013-2015, când au fost implementate prin Axa 4 - LEADER din PNDR alte două proiecte, în valoare totală de peste 400 000 euro, ce au vizat modernizarea a peste 5 km de drum agricol, drum ce deservește suprafeţe de exploatare din 3 sate aparţinătoare comunei.
În acest moment, aceste drumuri agricole deservesc peste 1500 ha de teren agricol, ușurând semnificativ munca agricultorilor din această zonă.
În aceeași perioadă, a fost implementat un alt proiect cu finanţare din PNDR – LEADER, în valoare totală de aproximativ 100 000 euro, având ca obiectiv modernizarea rigolelor, a şanţurilor pentru scurgerea apelor în satul Drîmbar, sat, de asemenea, aparţinător comunei Ciugud.

4. Proiectul noului sediu administrativ al comunei Ciugud este finanțat prin programul FEADR - AXA 4 - LEADER și va fi dat în folosință în cursul săptămânii viitoare. Valoarea proiectului este de 1.600.000 lei plus cofinanțarea din bugetul local.  Decizia de a construi un nou sediu administrativ s-a luat după ce s-a constatat că actualul spaţiu nu mai permite desfăşurarea activităţii în condiţii optime.

În cursul după-amiezei, la căminul cultural din satul Drîmbar, comuna Ciugud, în cadrul conferinței, a fost prezentat conținutul pachetului de măsuri pentru ”Dezvoltarea clasei de mijloc la sate”.
”Ciugud este o comună în care s-au întâmplat multe lucruri cu fonduri europene în ultima perioadă. Mi se pare un exemplu bun referitor la modul în care pot fi folosite integrat diferite măsuri din programul de dezvoltare rurală, pentru a crea un concept de dezvoltare și nu doar pentru a finaliza un proiect, ici și colo. Avem nevoie de integrare la nivel local. Acest lucru nu se poate face din birou, de la București; de aceea, mi se pare potrivit să lansăm ”Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sat” într-un loc unde s-au întâmplat deja multe lucruri pozitive”,  a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș referitor la alegerea comunei Ciugud ca loc de lansare a pachetului.
Pachetul își propune să vină cu soluții inovatoare de dezvoltare economică pentru clasa de mijloc la sate, prin valorificarea fondurilor europene, simplificarea legislativă, implementarea măsurilor deja existente introduse de reforma Politicii Agricole Comune (orientate spre agricultura de mijloc) și implementarea unor măsuri noi, cum ar fi:  acordarea de vouchere pentru zilieri și meșteșugari independenți (metodă simplificată de plată a taxelor); dezvoltarea învățământului profesional și tehnic agricol, implementarea programul Național ”Primul Utilaj Agricol”; constituirea unor instrumente de garantare și creditare din surse naționale (inclusiv microcreditare); dezvoltarea economiei rurale prin eco și agro-turism.
Acum 6 ani, când am început să pregătim Reforma Politicii Agricole Comune, m-am gândit la un moment ca acesta. Ceea ce am făcut acolo, la Bruxelles, îmi doream să se vadă peste câţiva ani de zile, în România. Ceea ce noi facem acum se bazează pe Reforma Politicii Agricole Comune şi pe ceea ce a fost gândit de guvernul anterior care a început să pregătească Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru a implementa reforma. Prin acest pachet preluăm măsurile care au fost gândite şi le adaptăm, întărim și implementăm efectiv.
De ce clasă de mijloc? Pentru că, avem o agricultură bipolară de câţiva ani. Avem ferme foarte mari în anumite zone, dar, din păcate, în zonele agricole mari avem și „pungile de sărăcie” foarte mari, având la extrema cealaltă, fermele de subzistență.
Nu există ţară care să nu se bazeze pe ferma de familie - este exact ceea ce lipsește la noi și ceea ce-și propune acest pachet. De aceea ne-am fixat niște ținte clare și dorim să demarăm câteva proiecte concrete în acest an, a spus prim-ministrul în discursul de lansare a pachetului pentru Dezvoltarea clasei de mijloc la sate”.


Biroul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu