Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 22 martie 2016

135 de ani de la Proclamarea Regatului Romaniei si Aniversarea zilei de nastere a Altetei Sale Regale Principesa Mostenitoare Margareta, Custodele Coroanei

Castelul Peles, 26 martie 2016


Înaltul Patronaj al Custodelui Coroanei acordat
“Galei Oamenii Timpului”

La ora 15.45, în Salonul Florentin al Castelului Regal Peleș, Alteța Sa Regală Principele Radu va înmâna „Galei Anuale Oamenii Timpului” certificatul de Înalt Patronaj al Custodelui Coroanei române.
„Revista Timpul”, organizatoarea galei, a împlinit anul acesta 140 de ani de la fondare.
La ceremonie vor lua parte personalități din viața culturală și din mediul universitar care colaborează la revistă și contribuie la organizarea galei anuale.
Accesul presei este liber.


Ceremonii de decorare în Holul de Onoare

La ora 16 și la ora 16.20, în Holul de Onoare, Custodele Coroanei va decora în numele Regelui Mihai I personalități, instituții și colaboratori ai Casei Majestății Sale Regelui, din țara noastră și din Germania, Franța și Marea Britanie.
Va fi învestit cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor ÎPS Mitropolitul Teofan al Moldovei.
Decorația Regală „Nihil Sine Deo” va fi conferită dlui Mircea Cărtărescu, ÎPS Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, dlui Vasile Moldoveanu și Societății Naționale de Cruce Roșie din România (cu ocazia aniversării a 140 de ani de la fondare).
Va primi „Crucea Casei Regale a României” asociația „Les petits frères des pauvres” (cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la fondare).
Vor fi învestiți cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler dl Teodor Ilincăi și dl Andrei Vandoros.
Vor primi „Medalia Custodele Coroanei” române dl Adrian Curaj, Ministrul Educației Naționale, dna Corina Șuteu, dna Anca Harasim, dl Dan Mocanu, dna Simona Baciu, dna Dana Pârțoc, dna Monica Minoiu, dl. S.P. O’Mahoney, dr. Radu Dop, dl Mugurel Mărgărit-Enescu și dna Mihaela Minu.
Vor primi „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” dna Lidia Voicu, dl Mihai Covrig, dl Mihai Kovacs și dra Raluca Stratulat.
Alături de Custodele Coroanei se va afla Principele Radu.
Personalitățile decorate vor fi însoțite la ceremonie de invitați personali și membri ai familiilor lor.
  Accesul presei este liber.


Primirea Prim-ministrului Guvernului României în Biroul Regelui Carol I

La ora 16.45, Custodele Coroanei și Principele Radu vor primi în Biroul Regelui de la Castelul Peleș pe Prim-ministrul Guvernului României, domnul Dacian Cioloș, împreună cu doamna Valerie Ciolos, și pe Viceprim-ministrul Vasile Dâncu, împreună cu doamna Maria Dâncu.




Concert aniversar în Sala de Muzică

La ora 17, Camerata Regală susține un concert dedicat celei de 135-a aniversări a Proclamării Regatului României și zilei de naștere a Custodelui Coroanei.
Solista concertului este mezzosoprana Alexandra Hordoan.

Repertoriul:

Parodie după Eine Kleine Nacht Music de W.A. Mozart
O mio babbino caro din opera Gianni Schicchi de Giacomo Puccini
Por una Cabeza de Carlos Gardel
La cumparsita de Gerardo Matos Rodríguez
St Paul Suite (partea a II-a) de Gustav Holst
Habanera din opera Carmen de Georges Bizet
Blue Tango de Leroy Anderson
Over the Rainbow din Vrajitorul din Oz de Harold Arlen
Happy Birthday Variations
Imnul Regal de Eduard Hübsch


Concertul se va încheia cu un invitat-surpriză.
Camerata Regală se află sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu și a concertat frecvent la Castelul Peleș și Palatul Elisabeta.
Vor asista la concert AALLRR Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu și Principesa Maria.
Accesul presei este liber.


Recepție în Salonul Italian și Salonul Maur

La ora 18, Altețele Lor Regale Margareta Custodele Coroanei și Principele Radu, însoțiți de Principesa Maria, se întâlnesc cu invitații în Salonul Italian și în Salonul Maur.
Cu ocazia recepției, Custodele Coroanei se va adresa invitaților.
Accesul presei este liber.

Sărbătoarea de la Castelul Peleș se va încheia la ora 19.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu