Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 30 martie 2016

Festivalul tradițiilor - Almăjul renaște!

 Titlu proiect: PET070 - La școală, pentru comunitatea noastră!
Promotor de Proiect: Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin
Festivalul tradițiilor - Almăjul renaște!
Frunză verde ca iglica,
Apa noastră-i Rudărica,
Şi-avem mori pe-al nostru râu,
Macină boabe şi grâu
spune un vers popular din zona Rudăriei.

Și se mai spune că aici se macină timpul și că dacă dormi peste noapte în Moara Îndărătnică și lași moara să macine în gol, întinerești.

Vă invităm, așadar, să întinerim împreună la
 Festivalul tradițiilor - Almăjul renaște!

Pe 9 aprilie, în Parcul Central din Bozovici, oamenii locului, dar și invitați de seamă vin să vă distreze și să dezvăluie tot ce e mai frumos și mai valoros în zonă: delicii culinare locale, folclor și umor cu bătrânii satului, expoziții de costume populare lucrate acum sute de ani, spectacole de dansuri tradiționale și lecții de dans pentru împiedicați.
Ne adunăm la șezătoare unde almăjence iscusite ne arată cum se cos motivele populare ori cum se toarce lâna din moși-strămoși.
Apoi, plecăm în plimbare cu tractorul la cel mai mare parc de mori de apă din Europa unde aflăm, din vorbele bătrânilor, legendele morilor.

Pentru liceenii locului, am pregătit un atelier despre viața de după liceu, iar pentru cei care cred că țara Almăjului merită mai mult, un atelier despre promovarea pe internet cu My secret Romania.

Când se lasă seara, o să răsune toată Rudăria pe ritmurile ADDEI care vine să ne (în)cânte! 

Dealurile, pădurile, lacurile și cascadele liniștitoare din împrejurimi întregesc tabloul almăjean și vă cheamă să zăboviți numa câta (puțin) și să descoperiți lumea de poveste a Banatului.

Program:

Parc central din Bozovici:
12:00                Start festival
12:30                Almăjul în bucate – degustare de preparate tradiționale
12:30 - 18:00     Expoziție de porturi tradiționale
14:00 - 15:30     Atelier My secret Romania – cum promovăm o zonă pe internet?
14:00 - 16:00     Excursii la morile de apă de la Rudăria
14:00 - 16:00     Atelier “Călătoria mea către viitor – după liceu începe o nouă etapă
12:30 - 18:00   Șezătoare cu almăjence iscusite: coaserea costumelor populare și torsul lânii
14:30 - 15:00     Moment în grai bănățean despre Brâul ăl bătrân
15:00 - 15:30     Dansuri cu ansamblul “Ion Luca Banățeanu” și lecții de dans pentru împiedicați
15:00 - 17:00     Vocea Almăjului – taraf cu muzica populară bănățeană
17:30 - 18:00     Concert Eliza Bunu (fostă concurentă X Factor)
20:00 - 21:30    Concert ADDA
21:30 - 23:30     DJ Manix

Căminul Cultural
12:00 –              Expoziție de pictură de Patricia Bihoi
16:00 – 21:00     Proiecții de filme


Festivalul este organizat de tineri din Bozovici care vor să pună în valoare ce e mai frumos și prețios pe Valea Almăjului și face parte din proiectul “La școală pentru comunitatea noastră!”, implementat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Asociația ActiveWatch, în perioada februarie 2015 – aprilie 2016.

Proiectul este finanțat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei Bozovici și al altor oameni frumoși de pe Valea Almăjului pe care urmează să îi cunoașteți.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu