Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 29 ianuarie 2015

Programul de Cooperare Transfrontalieră IPA România — Republica Serbia, lansează cursul 'Ghid turistic'

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Universitatea de Vest Timișoara, Institutul Intercultural Timișoara și Primăria Orașului Kikinda (Serbia), în calitate de parteneri ai Proiectului 'Patrimoniu viu — o resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului', finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră IPA România — Republica Serbia, lansează cursul 'Ghid turistic', oferit gratuit ca activitate în cadrul proiectului.
Cursul se adresează celor care doresc să se inițieze în aspecte legate de cultură și civilizație, folclor, istorie locală, geografia populației, comunicare interculturală etc.
Pe lângă noțiunile teoretice se vor prezenta aspecte de patrimoniu identificate în arealele studiate prin proiect: Recaș-Stanciova, Făget, Armeniș, Teregova, Dubova-Eșelnița din România și Kikinda-Uzdin din Serbia cât și rute turistice tematice din Banatul istoric.
Cursul va oferi participanților cunoștințele necesare pentru a putea îndruma și însoți turiștii români și străini, atât în Timișoara, cât și în comunitățile studiate prin proiect, și să le vorbească
Despre istorie, cultură și civilizație, oameni și fapte, evenimente, etnii prezente în Banat, tradiții, obiceiuri și meșteșuguri etc.
La finalul cursului, se vor acorda certificate de participare și recomandări în vederea colaborării cu agenții de turism sau alte instituții, funcție de interesul fiecărui participant.
Cursul se desfășoară pe durata a 5 zile, posibil într-o locație în afara Timișoarei, într-un ambient cu specific turistic.
Perioada estimativă a cursului este februarie-martie, în funcție de formarea grupei de cursanți.
Cheltuielie de transport, cazare și masă ale cursanților sunt decontate prin proiect.
Reamintim că Proiectul 'Patrimoniu viu — o resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului' vizează valorizarea patrimoniului cultural și natural ca resursă pentru turism în zona transfrontalieră, transformarea acestuia în produse turistice cât și conștientizarea oamenilor din comunitățile investigate privind importanța conservării și promovării patrimoniului viu prin turism.
Până în prezent, CCIAT, în calitate de partener de proiect, a organizat un focus grup cu participarea operatorilor din turism care doresc să inițieze pachete de servicii turistice și care și-au exprimat punctul de vedere privind elaborarea traseelor tematice, ținând cont de experiență, cerințele și nevoile pieței (CCIAT, noiembrie 2014); două întâlniri cu experți în turism și dezvoltare rurală (Timișoara, septembrie 2014 și Kikinda, decembrie 2014); Târg de meșteșuguri, gastronomie și fotografie din Banat (CRAFT, 4-6 decembrie 2014) la care au fost prezenți peste 70 meșteșugari și artizani din România și Serbia; o dezbatere interactivă privind proiecte de investiții în comunitățile locale, surse de finanțare pentru turism și investiții în obiective locale (CRAFT, 4 decembrie 2014).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu