Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 30 ianuarie 2015

Activitatea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin


Informare privind activitatea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin pe linia calificării profesionale a şomerilor şi contribuţia avută de către Agenţie la reintegrarea pe piaţa muncii în anul 2014
1. Activitatea de formare profesională
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin organizează cursuri de calificare care au drept scop reconversia fortei de munca , în vederea exercitarii unei activitati profesionale prin frecventarea si absolvirea unui curs intensiv de pregatire sau recalificare, respectiv perfectionare, prin dobandirea unor noi competente profesionale sau schimbarea meseriei.

Meseriile, specialitatile, functiile, ocupatiile sau activitatile în care urmeaza a fi calificaţi, recalificaţi sau perfecţionaţi şomerii se stabilesc:
-              la cererea expresă a agenţilor economici care urmează a încadra şomerii;
-              la cererea şomerilor care doresc să presteze o activitate autorizată;
-              pe baza documentării , analizelor sau a studiilor de specialitate privind necesarul de forţă de muncă pentru moment sau de perspectivă.
În cadrul Centrului de Formare Profesională din cadrul AJOFM Caraş-Severin,  aceasta activitate este focalizata asupra nevoilor individului, în contextul particular al constrangerilor ce actioneaza asupra acestuia, al responsabilitatilor proprii, al locurilor de munca disponibile, cat si al evolutiei pietei muncii. Întotdeauna se are în vedere ca formarea profesionala sa le permita unora sa-si schimbe profesia, altora sa-si schimbe meseria, iar altora sa dobandeasca o crestere a nivelului de pregatire prin instruire – perfectionare, în scopul de a raspunde unor nevoi reale de personal calificat ale agentilor economici. 
Centrul de Formare Profesionala, în procesul de pregatire profesionala,  porneste atat de la analiza nevoilor cat si de la obiectivele pedagogice. 
Procesul de formare este urmarit si evaluat pe tot parcursul derularii, procentul de reinsertie pe piata muncii a absolventilor reprezentand un bun indicator al calitatii acestuia.
Pentru meseriile care se organizeaza prin Centrul de Formare din cadrul AJOFM Caras-Severin,  pregatirea teoretica se desfasoara în salile de curs ale Centrului de Formare Profesionala, fiind asigurata de specialisti si cadre didactice cu experienta în domeniu, iar pentru cursurile care se desfasoara prin furnizori autorizati cu care AJOFM Caras-Severin incheie contracte de servicii de formare profesionala, atat pregatirea teoretica cat si pregatirea practica este asigurata de acestia sub supravegherea specialistilor din cadrul Centrului de Formare Profesionala.

Pregatirea practica se axeaza pe instruirea de profil în cadrul agentilor economici cat si a atelierelor existente in cadrul Centrului de Formare Profesionala, care are in prezent  ateliere pentru instruirea practica in urmatoarele domenii: gastronomie, instalatii tehnico sanitare si gaze, electrician, coafor, zidarie si  laborator de informatica.
Certificatele de calificare şi certificatele de absolvire ale cursurilor organizate de  A.J.O.F.M.- Centrul de Formare Profesionala sunt cu recunoastere nationala, Centrul fiind autorizat pentru a organiza cursuri în următoarele meserii:
Calificarea
Studii minime necesare
Inspector resurse umane
Liceu
Contabil
Liceu
Operator introducere, prelucrare şi validare date
Liceu
Instalator instalaţii tehnico-sanitare si gaze
10 clase
Bucatar
10 clase
Frizer, coafură, manichiură, pedichiură
10 clase
Lucrător în comerţ
Scoala generala – 8 clase
Lucrător finisor pentru construcţii
Scoala generala incompleta
Lucrător hotelier
Scoala generala – 8 clase
Electrician
10 clase
Ospătar
10 clase

De asemenea, în funcţie de solicitări, se organizează cursuri prin furnizori externi de servicii de formare profesională .
Conform Planului de formare profesională  al AJOFM Caraş-Severin,  pentru anul  2014, AJOFM Caras-Severin si-a propus derularea unui număr de 35 cursuri de calificare , la care urmau să participe 700 persoane. Stabilirea cursurilor de calificare ce urmau să se deruleze în cursul anului 2014 s-a axat în principal pe solicitările venite din partea şomerilor, precum şi a analizelor efectuate în cadrul Agenţiei, bazate pe locurile de muncă disponibile în perioada anterioară şi mai puţin pe solicitările de calificare profesională venite din partea agenţilor economici. Centralizarea chestionarelor aplicate agenţilor economici în cursul anului 2013 referitor la necesarul de persoane estimate a fi angajate în următoarele 12 luni, la existenta în cadrul societăţii a unui plan de formare profesională, precum şi la necesarul de calificări pentru următoarele 12 luni, a condus la următoarele concluzii:
-              majoritatea firmelor chestionate nu pot estima necesarul de persoane ce urmează a fi angajate, datorită situaţiei economice incerte;
-              majoritatea firmelor chestionate nu au un plan de formare profesională şi nu au estimat necesarul de programe de formare profesională pentru perioada următoare.   
În cursul anului 2014 s-au derulat prin Centrul de Formare Profesională, un număr de  40 cursuri de calificare, din care :
-              9 cursuri demarate în anul 2013 şi finalizate în anul 2014, cursuri la care au participat un număr de 186  persoane
Curs de calificare
Nr cursuri
Organizator
Total cursanti
Total absoventi
Total incadrati
Ingrijitor batrani la domiciliu
3
Furnizor extern
69
60
20
Bucatar
2
AJOFM
35
35
15
Electrician exploatare retete lelctrice
1
AJOFM
20
18
2
Lucrator in comert
1
AJOFM
14
14
5
Instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze
1
AJOFM
26
25
14
Operator introducere, validare si prelucrare date
1
AJOFM
22
22
12
TOTAL
9

186
174
68

-         31 cursuri demarate in anul 2014, la care au participat un număr de 611 persoane
Curs de calificare
Nr cursuri
Organizator
Total cursanti
Total absolventi
Total incadrati
Ingrijitor batrani la domiciliu
8
Furnizor extern
190
131
31
Lucrator in comert
6
AJOFM
102
94
11
Inspector resurse umane
5
AJOFM
99
98
20
Contabil
3
AJOFM
51
47
11
Operator introducere,validare si prelucrare date
2
AJOFM
43
41
12
Lucrator finisor pentru constructii
2
AJOFM
41
39
2
Bucatar
1
AJOFM
18
15
11
Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist  
1
AJOFM
22
16
5
Instalator instalatii tehnico sanitare si gaze
1
Furnizor extern
18
17
4
Maseur
1
Furnizor extern
12
12
2
Sudor electric
1
Furnizor extern
15
14
4
TOTAL
31

611
524
113
     
Referitor la şomerii care au început cursuri de calificare în anul 2014, cei mai mulţi au fost tinerii sub 25 de ani : 178 persoane, urmaţi de categoriile de vârstă 35-45 de ani : 153 de personae şi peste 45 de ani: 150 persoane. De remarcat este faptul că 27 de persoane peste 55 de ani au urmat un curs de calificare.
În ceea ce priveşte nivelul studiilor pe care le-au avut cursanţii Centrului de Formare al AJOFM Caraş-Severin în anul 2014, cei mai mulţi au fost absolvenţi de liceu sau şcoală postliceală : 337 persoane, urmaţi de persoane cu nivel de calificare primar : 163 persoane şi persoane cu studii medii : 111 persoane.
De asemenea, cursurile au fost frecventate de un număr de 21 persoane de etnie romă şi de 104 persoane din mediul rural.  

2. Contribuţia AJOFM Caraş-Severin la reintegrarea şomerilor pe piaţa muncii
Numărul de şomeri înregistraţi in evidentele AJOFM Caras-Severin existent la sfârşitul lunii decembrie 2013 (6764 persoane) a scazut la inceputul anului 2014, urmând o linie descendentă până la finele lunii iunie 2014, după care a început să crească constant până la finele anului,  ajungând la data de 31.12.2014 la  un număr de 5277 şomeri. Creşterea numărului de şomeri s-a datorat în principal înregistrării în baza de date a Agenţiei a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ promoţia 2014.
Evoluţia numărului de şomeri şi a ratei şomajului înregistrat în judeţul Caraş-Severin pe perioada ianuarie – decembrie 2014 a fost următoarea: 

Luna
Total someri inregistrati
Someri indemnizati
Someri neindemnizati
Rata somajului
%
Ianuarie
6738
3579
3159
5,53
Februarie
6646
3415
3231
5,46
Martie
6378
3378
3000
5,24
Aprilie
5383
2730
2653
4,42
Mai
4764
2154
2610
3,91
Iunie
4668
2037
2631
3,83
Iulie
4795
1881
2914
3,94
August
4948
1911
3037
4,06
Septembrie
5042
2043
2999
4,14
Octombrie
5052
2122
2930
4,15
Noiembrie
5207
2239
2967
4,28
Decembrie
5277
2311
2966
4,33
 În ceea ce priveşte repartizarea şomerilor pe sex, nivel de studii şi grupe de vârstă, la finele lunii decembrie 2014, în evidenţele AJOFM Caraş-Severin erau înregistraţi un număr de 5277 şomeri, 2259 dintre aceştia fiind femei, cei mai mulţi şomeri se încadrează în categoriile de vârstă 40-49 de ani şi 30-39 de ani, 65 % dintre şomeri având nivel de calificare primar, gimnazial sau profesional .Situaţia şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Caraş-Severin la finele lunii decembrie 2014 pe grupe de vârstă şi studii este prezentată în  tabelele următoare:
Nivel de educatie
Total someri
din care femei
Nivel liceal si postliceal
1440
695
Nivel primar, gimnazial, profesional
3392
1314
Nivel universitar
445
250
Total
5277
2259


Total
Sub 25 de ani
25 - 29 ani
30 - 39 ani
40 - 49 ani
50 - 55 ani
peste 55 ani
Ponderea tinerilor in numarul total de someri
Total someri
5.277
918
381
1021
1438
667
852
17,39
Din care femei
2.259
389
172
442
675
297
284
17,22

Pornind de la situaţia şomerilor înregistraţi în evidenţele noastre şi de la obiectivul general al Programului Judeţean pentru Ocuparea Forţei de Muncă , care pentru anul 2014  a fost încadrarea în muncă a cel puţin 3.800 persoane dintr-un număr minim de 8.500 de beneficiari, urmare a implementării programului de ocupare, în cursul anului trecut au beneficiat de măsurile active oferite de către Agenţie un număr de 13.156 persoane, fiind încadrate în muncă 6.216 persoane, aceasta reprezentând 163,57% faţă de numărul persoanelor preconizate a fi ocupate în anul 2014.
Realizarea Programului de ocupare a forţei de muncă este strâns legată de numărul locurilor de muncă vacante puse la dispoziţia şomerilor de către agenţii economici din judeţ, locuri de muncă mediate de către instituţia noastră. Agenţii economici din judeţul Caraş-Severin au oferit în cursul anului 2014 un număr de locuri de muncă mult mai mare comparativ cu anii anteriori:  7198 locuri de muncă în 2014 faţă de 5458 locuri de muncă în anul 2013 sau 3774 locuri de muncă câte au fost înregistrate în anul 2012. Acest lucru s-a datorat în mare măsură şi mediatizării serviciilor oferite de către Agenţie atât prin mass-media locală, cît şi cu ocazia   vizitelor la sediile agenţilor economici sau a diferitelor evenimente organizate (bursele locurilor de muncă).
Situaţia locurilor de muncă vacante înregistrate la AJOFM Caraş-Severin în cursul anului 2014 a fost următoarea:

2014
Locuri de muncă vacante înregistrate
Locuri de muncă vacante ocupate
IANUARIE
281
264
FEBRUARIE
478
449
MARTIE
706
638
APRILIE
633
535
MAI
661
564
IUNIE
409
359
IULIE
534
425
AUGUST
358
313
SEPTEMBRIE
494
456
OCTOMBRIE
530
527
NOIEMBRIE
1449
1415
DECEMBRIE
665
644
TOTAL
7198
6589

Cele mai multe locuri de muncă vacante au fost înregistrate la Punctul de lucru al AJOFM Caraş-Severin din Moldova Nouă (2665), la Agentia Locala din Reşiţa (1818) şi la punctele de lucru din Băile Herculane (641) si Oravita (627). La polul opus s-au situat punctele de lucru din Anina si Bozovici, unde agenţii economici au oferit doar 80 de locuri de muncă, respective 163 locuri de muncă.

În ceea ce priveste încadrarea în muncă ca urmare a serviciilor  oferite de către AJOFM Caraş-Severin, cele mai multe persoane au fost încadrate ca urmare a beneficierii de servicii de mediere a muncii: 5914 persoane, 3117 persoane cu contract pe perioadă nedeterminată şi 2797 persoane cu contract pe perioadă determinată.. Prin medierea muncii se urmăreşte stabilirea compatibilităţilor sau echivalenţelor dintre cerinţele locurilor de muncă vacante comunicate de angajatori şi aflate în baza de date a Agenţiei, cu pregătirea profesională, aptitudinile şi opţiunile solicitantului de loc de muncă. Punerea în legătură a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă cu angajatorii s-a realizat atât prin emiterea de repartiţii spre angajare, cât şi prin mediere directă, în cadrul Burselor locurilor de muncă, acestea având rolul de a satisface rapid cererea şi oferta de locuri de muncă vacante, prin întâlnirea directă a agenţilor economici cu şomerii. Situaţia organizării burselor locurilor de muncă în cursul anului 2014 este următoarea:


Bursa generala
28.03.2014
Reşiţa
Bursa generala
28.03.2014
Caransebeş
Bursa generala
28.03.2014
Moldova Nouă
Bursa absolventi
26.09.2014
Reşiţa
Agenţi economici participanţi
21
18
7
16
Număr locuri de muncă oferite
95
57
20
42
Număr persoane participante
587
317
51
66 (din care 39 absolventi)
Număr persoane selectate în vederea participării la interviuri
105
56
42
13
Număr persoane încadrate pe loc în ziua Bursei
2
5
4
3
Număr persoane încadrate la o lună de la data desfăşurării
76
26
20
12

În cursul anului 2014, un număr de 9080 de persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională , fapt ce a condus la creşterea şanselor de încadrare în muncă a acestor persoane. 2518 beneficiari ai acestor servicii au reuşit să ocupe un loc de muncă în anul 2014. De asemenea, 309 persoane au fost încadrate ca urmare a absolvirii unui curs de calificare: 305 persoane ca urmare a cursurilor organizate din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi 4 persoane ca urmare a cursurilor organizate prin fonduri europene.
Acordarea de alocaţii petru şomerii care se încadrează înainte de expirarea şomajului a condus la încadrarea unui număr de 207 persoane în anul 2014. De asemenea, stimulentele acordate agenţilor economici pentru încadrarea în muncă a persoanelor din categorii defavorizate a condus la încadrarea în muncă a 351 persoane peste 45 de ani, a 6 persoane unici întreţinători ai familiilor monoparentale, a 2 persoane care mai au 3 ani până la pensie, a 4 persoane cu handicap şi a 56 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ.
Acordarea de prime şomerilor care doresc schimbarea domiciliului sau angajarea la distante mai mari de 50 km fata de domiciliu, a dus la angajarea unui număr de 48 persoane în anul 2014, 9 prin angajarea la o distanţa mai mare de 50 km de domiciliu si 39 persoane prin angajarea într-o altă localitate cu schimbarea domiciliului.
De asemenea, stimularea încadrării în muncă a absolvenţilor prin acordarea de prime a condus în anul 2014 la încadrarea a 46 absolvenţi , alte 4 persoane fiind încadrate ca urmare a încheierii de contracte de solidaritate.  


Cu stimă,

Caius Isac
Director executiv
  
Întocmit,
Carla Goaga
Consilier superior
Compartiment Juridic,Relatii cu publicul,
Comunicare şi Secretariatul Consiliului Consultativ
















































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu