Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 30 ianuarie 2015

2 februarie 2015 - Ziua Mondială a Zonelor Umede


În fiecare an pe data de 2 Februarie Agenţia pentru Protecţia Mediului  Caraş-Severin marchează importanţa evenimentului înscris în calendarul ecologic - ”Ziua Mondială a Zonelor Umede”, prin acţiuni şi activităţi destinate sensibilizării şi conştientizării opiniei publice cu privire la valoarea zonelor umede, a beneficiilor şi serviciilor furnizate de aceste ecosisteme, dar şi asupra vulnerabilităţii acestora la impactul activităţilor umane. Ziua de 2 Februarie reprezintă data adoptării Convenţiei asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în anul 1971 la Ramsar.

Obiectivul declarat al Convenţiei este acela de a conserva zonele umede, ca habitat al păsărilor acvatice, acestea fiind considerate importante resurse de valoare economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.
Alegerea acestor zone, conform Convenţiei, se bazează pe rolul internaţional din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic, ţinând seama de importanţa lor pentru păsările acvatice în toate anotimpurile.
Desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar este o recunoaştere a importanţei şi a gestionării adecvate a acelei zone pe plan mondial.

În fiecare an, celebrarea acestui eveniment se realizează în contextul unei devize stabilite de către Secretariatul Ramsar, care punctează o caracteristică importantă a zonelor umede în raport cu activităţile antropice. Astfel, în anul 2015 marcarea evenimentului se va face sub egida devizei: ”Zonele umede pentru viitorul nostru – Alăturaţi-vă nouă!”


România a aderat la Convenţia Ramsar încă din anul 1991, Ziua Mondială a Zonelor Umede fiind sărbătorită însă peste tot în lume începând cu anul 1997.
Implicarea României în protecţia zonelor umede se reflectă de asemenea şi prin desemnarea până la această dată, a 12 zone umede de importanţă internaţională: Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării”; Insula Mică a Brăilei; Parcul Natural Lunca Mureşului; Complexul piscicol Dumbrăviţa; Lacul Techirghiol; Parcul Natural Porţile de Fier; Parcul Natural Comana; Tinovul Poiana Stampei; Lacul Bistreţ; Confluenţa Olt – Dunăre; Lacul Iezer Călăraşi şi Balta Suhaia. Ultimele patru situri Ramsar au fost declarate in cadrul Conferinţei Părţilor Contractante la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională (COP11 Ramsar) ce s-a desfăşurat la Bucureşti în perioada 6 – 13 iulie 2012.
Judeţul Caraş-Severin are o suprafaţă de  de 2159 hectare zone umede în interiorul Parcului Natural Porţile de Fier - Sit Ramsar din 2011. Aceste zone umede, respectiv Balta Nera, Zona Umedă Ostrov – Moldova Veche,  Zona Umedă Calinovăţ, Zona Umedă Divici – Pojejena, adăpostesc o diversitate de  specii de păsări şi habitate naturale de importanţă deosebită la nivel naţional, european si nu numai.
Cu ocazia evenimentului din 2 Februarie 2015, dorim să atragem atenţia publicului şi în special a tinerilor din judeţ asupra modului în care pot lua parte activ la celebrarea evenimentului ecologic, alăturându-se unui grup important la nivel mondial şi asumându-şi această deviză.

Agenţia pentru Protecţia Mediului  Caraş-Severin informează tinerii din judeţ că, sub egida Secretariatului Ramsar, în perioada 02.02.2015-02.03.2015, se organizează un concurs de fotografii digitale efectuate într-o locaţie din zonele umede din judeţ. Pot să participe tineri cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani. Provocarea fotografică este de a evidenţia una dintre mai multele moduri în care zonele umede asigură viitorul nostru. Fiecare participant va încarca o singură fotografie pe site-ul: http://www.worldwetlandsday.org/documents/10184/13407/Poster_phot_eng.pdf/178b907d-ca11-415d-bce2-eac95db73446 .
Câştigătorul concursului va beneficia de o călătorie gratuită, în funcţie de preferinţe, într-o zonă umedă importantă din lume finanţată de organizaţia Star Alliance Biosphere Connections.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu