Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 21 ianuarie 2015

Discursul Alteței Sale Regale Principele Radu cu ocazia aniversării a 25 de ani venirea în țară a Alteței Sale Regale Principesei Moștenitoare Margareta Palatul CEC, 18 ianuarie 2015



Altețele Voastre Regale,
Domnule Prim-ministru,
Domnule Președinte al Senatului,
Domnule Președinte Constantinescu,
Domnilor miniștri,
Înalt Preasfințiile Voastre,
Domnilor Președinți ai Academiei Române și Academiei Moldovei,
Domnilor ambasadori,
Dragi prieteni,
Bine ați venit la dineul nostru, astă-seară! Suntem într-adevăr încântați de prezența voastră, prieteni din iubitele noastre țări, România și Republica Moldova, precum și din Europa și America. Dați-mi voie, vă rog, să adresez câteva cuvinte, în numele nostru, al tuturor, Principesei Moștenitoare!
Alteța Voastră Regală,

Așa a vrut Cel de Sus, să fiți primul membru al Familiei Regale care face, după patru decenii, drumul întoarcerii. O întregire istorică și regală.
Astăzi sărbătoriți, împreună cu societatea românească, un sfert de secol în care ați stat, zi de zi, alături de conaționalii noștri, îndeosebi alături de cei mai încercați și mai vulnerabili dintre români, continuând cu umanitate și cu loialitate legământul tatălui vostru. Acești 25 de ani din viața Familiei Regale vă poartă amprenta în mod remarcabil.
Într-o zi, veți fi chemată a fi prima femeie din istoria țării noastre care să preia cârmuirea Casei Regale a României. Ați moștenit de la Carol I tenacitatea, măsura și loialitatea. Elisabeta v-a transmis pasiunea pentru caritate, arte și proiecte sociale. Ferdinand v-a lăsat bunătatea și bogăția lui sufletească. De la Maria ați luat grația și charisma. Elena, ale cărei frumoase trăsături vi se citesc pe chip, v-a șlefuit personalitatea și a dăruit României, după plecarea ei din această lume, încă un copil regal pentru a fi de folos țării căreia i-a fost regină-mamă. De la Regele Mihai I ați luat modestia, răbdarea, lipsa cinismului și ranchiunii, precum și forța de a merge mai departe. De la Regina Ana, cea care v-a adus pe lume, ați luat simțul umorului,
neastâmpărul, spiritul de observație și abnegația de a urma destinul fără șovăire. De la toți cei amintiți, ați moștenit patriotismul simplu și neclintit.
În clipa în care ați pășit pe pământ românesc, ați devenit un om întreg. Nu ați ezitat să încălțați cizme de cauciuc și să treceți peste noroaiele, la propriu, dar mai ales la figurat, din România anilor 1990.
În primii ani ați făcut față, alături de rege și regină, unor atitudini primitive și grosolane. Nu ați șovăit o clipă, exasperând uneori pe cei din jur cu o discreție ce nu avea legătură cu România publică de atunci.
Privind la nonagenarii voștri părinți, la puterea lor de a îndura, la seninătatea, la devotamentul lor față de țară, este evident că Dumnezeu a fost generos cu noi. Nimeni altcineva pe lume nu ar fi putut duce, de la un capăt la altul, răspunderea de a fi Regele și Regina României vremurilor noastre.
Dar același lucru se poate spune și despre Alteța Voastră Regală. Dacă vreun zugrav ar fi în măsură să picteze profilul potrivit al viitorului șef al Familiei Regale române, acel profil s-ar așeza identic peste cel pe care vi l-a dat Cel de Sus.
Ați mers, clipă de clipă, un pas în spatele Regelui Mihai, ducând pe umeri tot ce se putea duce pentru a-i face mai ușoară trecerea de la exil la România de astăzi, căreia s-a străduit să-i fie contemporan. Poate doar Principele Moștenitor Ferdinand a mai dat dovadă, în dinastia noastră, de asemenea fidelitate față de regele său.
Ați durat o construcție socială, culturală și educațională, precum și o rară operă de restituire regală, într-un sfert de secol care avea atât de mare nevoie de modele, de iubire, de inspirație și de exemplu personal. Astăzi, majoritatea covârșitoare a românilor poartă Coroanei afecțiune, respect și încredere. Astăzi, fundația ce vă poartă numele se bucură de încredere și respect ca nicio altă organizație din țară.
Majestățile Lor, care nu au putut veni aici, se uită de departe la noi, înțelegând că într-o importantă privință a menirii lor au fost, simplu spus, doi părinți norocoși.
În aceste două zile, la Palatul Elisabeta, la fundație, la Televiziunea Română, la Ateneul Român și la Palatul CEC, sutele de personalități prezente reprezintă simbolic întreaga națiune, care vă aduce un cuvânt de mulțumire.
La mulți ani!
Comunicat de presă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu