Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 14 ianuarie 2015

Principesa Moștenitoare Margareta, un sfert de secol de la întoarcerea în țară



Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită
următorul comunicat:

Principesa Moștenitoare Margareta, un sfert de secol de la întoarcerea în țară


Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta împlinește, duminică, 18 ianuarie 2015, douăzeci și cinci de ani de la întoarcerea în țară.


La 18 ianuarie 1990, pășea pe pământ românesc primul membru al Familiei Regale după o întrerupere de 42 de ani. În acea zi, la ora 15, avionul de Geneva aducea la București pe Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare, însoțită de sora sa, Alteța Sa Regală Principesa Sofia. Majestatea Sa Regele a încredințat primei sale fiice misiunea de a-l reprezenta în țară, pentru prima oară de la plecarea în exil, în zorii zilei de 4 ianuarie 1948.

Cu această ocazie, Casa Majestății Sale organizează, în zilele de 17 și 18 ianuarie 2015, o serie de evenimente dedicate celebrării acestui important sfert de veac al Coroanei în serviciul Națiunii.

Alături de Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu se vor afla Principesa Sofia, Principesa Maria, Principele Nicolae, precum și, în calitate de invitat special, Principele Lorenz al Belgiei.

Vor fi prezenți la eveniment invitați din România și din Marea Britanie, SUA, Franța, Elveția, Belgia, Rusia, Olanda, Spania, personalități care au susținut idealurile și proiectele Familiei Regale a României.

Astfel, Fundaţia Principesa Margareta a României organizează Ziua Porților Deschise, cu ocazia celebrării a 25 de ani de activitate, sâmbătă, 17 ianuarie 2015, în intervalul orar 13 – 17, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, sala Gheorghe Focşa. Principesa Moștenitoare se va alătura, la ora 18.00, beneficiarilor şi voluntarilor Fundaţiei. Alături de Alteța Sa Regală se vor afla Principesa Sofia și Principesa Maria.

În aceeași zi, Palatul Elisabeta va găzdui, la ora 19, seara dedicată celor 25 de ani de activitate ai Fundației Principesa Margareta a României. Vor lua parte Principesa Moștenitoare, Principele Radu, precum și Principesa Sofia și Principesa Maria. La eveniment vor participa colaboratori și susținători ai Fundației și proiectelor acesteia.

Principesa Moștenitoare va decora, în numele Majetății Sale Regelui, duminică, 18 ianuarie 2015, o serie de personalități din România, SUA, Marea Britanie, Franța și Elveția. Ceremonia de decorare va avea loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, începând cu ora 10. Alături de Alteța Sa Regală se vor afla Principele Radu, Principesa Sofia și Principesa Maria.

Principesa Moștenitoare va vizita, la ora 11, alături de personalități din străinătate, studioul 4 al Televiziunii Române, locul de unde au fost transmise evenimentele din decembrie 1989.  Alături de Alteța Sa Regală, se vor afla Principesa Sofia și Principesa Maria.

Principesa Moștenitoare și Principele Radu vor lua parte în cursul serii, la ora 18, la un concert de gală la Ateneul Român. Vor sta alături de Altețele Lor Regale Principesa Sofia, Principesa Maria, Principele Nicolae, precum și Principele Lorenz al Belgiei.

Își vor da concursul Camerata Regală, violonistul Remus Azoiței, precum și Corul Filarmonicii George Enescu, sub bagheta maestrului Horia Andreescu.

Seara se va încheia cu un dineu oficial găzduit de Palatul CEC, la ora 20, în prezența Principesei Moștenitoare și Principelui Radu. Vor fi alături de Altețele Lor Regale, Principesa Sofia, Principesa Maria, Principele Nicolae și Principele Lorenz al Belgiei.

La dineu vor lua parte două sute de invitați, personalități din străinătate, dar și reprezentanți ai tuturor domeniilor societății românești, care au susținut Familia Regală în ultimii 25 de ani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu