Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 3 mai 2011

Staţi pe aproape! Urmează dezvăluiri incredibile!!!

ÎNCEPÎND DE ASTĂZI, PE ACEST BLOG:
 
- LUCRURI INCREDIBILE DESPRE COMUNITATEA CROATĂ DIN ROMÂNIA
- DEZVĂLUIRI DESPRE LIDERII MINORITĂȚII CROATE 
- AMĂNUNTE INTERESANTE ŞI ÎNCĂ NECUNOSCUTE DESPRE ALTE  PERSOANE IMPLICATE ÎN MINORITATEA CROATĂ DIN ROMÂNIA.
  
     Aşa că, vă invit să rămîneţi aproape, să accesaţi blogul meu şi să faceţi comentarii despre toate aceste lucruri care urmează să vi le împărtăşesc. Orice mărturie, orice document, orice informaţie pe care mi-o veţi furniza, va fi utilizată. Desigur, de publicat vor fi publicate numai acele documente care sînt adevărate şi pot fi identificate. Aşadar comentariile anonime, vor rămîne doar comentarii. În fond, este blogul meu personal. E ca acasă la mine. Pot primi sau nu pe cineva care vine la mine în vizită. Vă rog aşadar, să aveţi un limbaj decent şi echilibrat, chiar dacă dezvăluirile vor fi şocante pentru unii. Vă mulţumesc şi vă aştept părerile.


CAPITOLUL 1

Minoritatea croată din România

Croaţii din România sunt concentraţi în mare parte în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Checea, etc. Minoritatea croată  a fost  şi este privită ca avînd nişte oameni cinstiţi,  credincioşi (catolici), harnici la muncă  primitori, deschişi dar şi puţin conservatori. Conservatori în sensul bun. Datorită acestor  principii conservatoare minoritatea croată din România a reuşit de-a lungul timpului să-şi menţină obiceiurile şi tradiţiile de sute de ani.
Un rol foarte important care l-a avut în comunitatea croată şi care a contribuit la menţinerea identităţii, credinţei, tradiţiei etc., a  croaţilor din România a fost biserica. Minoritatea croată din România a avut legături strânse cu statul mamă, prin intermediul bisericii. În anumite perioade ale istoriei acestea au fost mai strânse sau mai răcite, acest lucru s-a datorat situaţiilor internaţionale de la acea perioadă. Interesant este faptul că în perioada comunistă relaţia cu croaţii din fostul stat iugoslav a fost întreţinut tot prin intermediul bisericii. 
Puţină istorie recentă:
Înainte de 1989 ocupaţiile caraşovenilor (craşovenilor) au fost condiţionate, în trecut ca şi azi, de poziţia geografică şi de evoluţia economică a acestei părţi a Banatului. Ocupaţiile de bază ale caraşovenilor, în trecut, au fost creşterea animalelor, pomicultura şi industria. Mare parte a produselor agricole  erau vândute în localităţile vecine şi  în marile centre industriale ale judeţului Caraş-Severin: Reşiţa, Anina, Bocşa , Oraviţa etc. Marea majoritate a cetăţenilor români de  etnie croată au lucrat în industrie în Reşiţa, Anina, Bocşa, Oraviţa, la minele de la Dognecea, Ocna de Fier etc. Activităţile acestora au cuprins aproape întreg spectrul economic al  localităţilor respective. Evoluţia până în anul 1989 a avut şi un impact pozitiv şi asupra învăţământului în sensul că tot mai multe familii trimiteau copiii la studii la diferite şcoli  în oraşele judeţului Caras - Severin  şi nu numai.
Anul de referinţă pentru istoria României 1989, avea să schimbe şi situaţia comunităţii croate din România. Odată cu libera circulaţie a cetăţenilor a început şi  primul mare acces spre a-şi vedea şi cunoaşte identitatea originii noastre. Nu şi în ultimul rând au plecat să afle noi activităţi productive care au început să se contureze (în prima etapă) în Regiunea Serbia, din fosta Yugoslavie. Spun acest lucru pentru că această primă etapă a fost în perioada 1990-1992. În această perioadă, mare majoritate a croaţilor din România au lăsat activităţile economice din ţară pentru activităţi economice în Serbia. Au fost mai bine plătite pe de o parte, iar pe de altă parte, în România a început să apară şomajul şi restructurarea. În această perioadă, un număr ceva mai mic au desfăşurat activităţii economice şi în alte republicii din fosta Yugoslavie, printre care se număra şi Croaţi.
Lucrurile aveau să se schimbe radical la Caraşova şi în comunitatea craşovenească, imediat după dezlipirea Croaţiei de Iugoslavia Mare. Ca urmare a ieşirii Croaţiei din Federaţia Iugoslavă, raporturile acestei ţări, cu minoritatea noastră croată din România ajung la relaţii excelente. Pentru că partea interesantă abia urmează, vă invit să rămîneţi pe aproape sau să reveniţi pe blogul meu. Vă mulţumesc pentru vizită şi vă aştept comentariile.
VA URMA

6 comentarii:

  1. Ce multe smecheriii avem pe la noi. avem si bani din canalizare si gunoi la primari, aven si de la asfaltari si de la croatia cu alegerile. Se fura mult si sant multi smeceri hotii

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper ca la incredibilele sa figureze si dput.Radan, primaru Bogdann, si primaru Vlasici, popii de la bisericile(dobra .,,)poate ne spun de krsnti list si paasaporte. afacerile cu pensiuni si cu paduri, cu femei la austia si Hrvatska???/

    RăspundețiȘtergere
  3. nu iteleg de paita sociac si rimer tin asa mult la radan siti ceva paito iau si ei bani de acolo

    RăspundețiȘtergere
  4. domnilor croati, [amestecaturi]ati aratat la ruga ce sunteti cu adevarat.in syarsit v-ati trezit din somnul cel de moarte,ansfarsit a venit democratia. iesiti odata ring de lupta nu va ascundeti dupa computere,si acolo aratati ce competenta aveti.

    RăspundețiȘtergere
  5. păi să-ţi spun eu de paita sociac şi paita rimer că de când îl ling în c-r pe radan şi-au luat şi unul şi altul jeep, uite unde sunt banii UCR şi atunci ne întrebăm ce mai vrea şi Krsta ce-l interesează banii UCR? oare consiliul guvernul Romaniei ştie asta?

    RăspundețiȘtergere
  6. La naiba cu istia ,ei sunt doar niste oameni care au vazut ca se pot castiga bani si nelucrand sau sustinand pe unu si pe altul ca sa nu zic mai urat .Dar daca vrea cineva sa schimbe ceva de-a adevaratelea atunci tintele nu sunt nici Rimer ,nici Socik,si nici angajatii, cu toate ca uni sunt recalcitranti ,atunci stimatilor trebuie mers in virf .Toata clica se va destrama daca va fi decapitata ,pentru ca din pacate noi crasoveni am invatat destul de repede'' politica''alias tradare .

    RăspundețiȘtergere