Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 10 mai 2011

RĂSPUNSURI AŞTEPTATE DE FOARTE MULŢI ANI


Voi încerca să prezint, în continuare, anumite aspecte ce vizează minoritatea croată din Caras-Severin şi implicaţiile alegerilor din  4 iunie 2011. Ca orice organizaţie, fundaţie, asociaţie, societate şi UCR funcţionează pe baza unui Statut. UCR-ul nostru funcţionează pe baza unei hotărări judecătoreşti, a unui Statut... Ce prevede acest statut? Mai puţină lume ştie ceva, în privinţa liderilor care fac parte din conducerea Uniunii. Mai degrabă cred că habar nu au. Ce este trecut în Statut? ...Dumnezeu cu mila! Dacă ar fi cunoscut Statutul, ar fi luat atitudine pănă acum. Voi face nişte sublinieri interesante despre acest statut, în materialele pe care le voi prezenta în continuare. Să le analizeze cei care sunt interesati. Sincer nu am mai văzut aşa ceva. Dar asta e. Normal ar fi, ca liderii să-l cunoască dar...
Cine sunt aceşti lideri ai comunităţii croate în teritoriu? Au spus aceştia ce oferă Statul Român (sau alte state) minorităţilor naţionale din România (în speţă minoritatea croată)? Au spus ei ce drepturi şi obligaţii are uniunea faţă de cetăţenii pe care îi reprezintă? Au făcut adunări cu cetăţenii, să le aducă la cunoştinţă şi să cunoască problemele acestora? Nu ştiu dacă au făcut aşa ceva. Dacă au făcut, au făcut în văzul tuturor? ...sau după modelul "original", adică: liderul din localitatea X invită pe cine vrea (neamuri, prieteni) se încheie nişte acte şi gata! Trăiască democraţia, trăiască UCR! ...Corect, nu? Bineînţeles că nu!
Cutuma (practica de zeci de ani) în localităţile croate face ca problemele importante să se aducă la cunoştinţă duminică, în faţa primăriei sau a bisericii. Cînd sunt ceva alegeri, vă asigur că, atunci cînd se iese în faţa comunităţii, se spun vrute şi nevrute. S-au respectat aceste lucruri de aceşti lideri? Ei ar fi trebuit să comunice comunităţii toate drepturile şi obligaţiile uniunii faţă de cetăţenii locurilor unde conveţuiesc croaţi, alturi de români, sârbi, nemţi, maghiari, romi etc. În acelaşi timlp, locuitorii pe care îi reprezintă pot să-şi spună opinia despre uniune şi despre liderii UCR. De fapt, aceşti lideri ar trebui să spună cum şi cu ce au ajutat minoritatea croată, cu lucruri majore. Nu cu fleacuri de genul că s-a plătit muzică pentru rugă, că au dat nişte pungi de Crăciun pentru copii, câteva cărţi  la terminarea anului şcolar, sau un atutocar pentru a se merge la cele două locuri tradiţionale de pelerinaj: Mănăstirea Ciclova şi Mănăstire Radna.
Ce au făcut CONCRET în toţi aceşti ani pentru noi croaţii? Că, Slavă Domnului, banii au fost cu sacul! Poate că noi, marea majoritatea oamenilor care ne-am văzut de treabă, NU vedem, NU înţelegem… sau poate doar eu privesc lucrurile într-o altă dimensiune?

De ce atâtea ACUZE şi SCUZE?
E de vină populaţia croată? Este greşită direcţia liderilor care ne reprezintă? Am cerut -. noi populaţia - ceva  liderilor şi ei de atâtea griji pe care le au, nu pot să facă faţă? Sau noi, populaţia croată, am început să ne trezim şi să vedem că cei care ne-au reprezentat au abuzat de bunul simt şi de încrederea noastră? De ce atâtea şi atâtea acuze, de o parte şi alta? Acuze, acuze… dar sunt si injurii, agresiuni, îmbrânceli, procese etc. De ce toate acestea? Există o cauză.
Avem lideri care sunt PLĂTIŢI, şi nu cu puţin. Avem o uniune (cu un sediu foarte frumos), avem ziar (în care mai mult acuzăm pe cei care nu sunt de acord cu principiile liderilor…), avem parcul auto de invidiat, cu mărci consacrate (jeep-uri, autocare, microbuz, autoturisme... toate noi!). Avem, avem… Dar ce NU avem?
Nu avem respectul din partea unor lideri (opinia mea), încrederea pe care am avut-o în anumiţi lideri de 20 de ani... Acum,  în cine să mai avem încredere? Nu mai avem linişte şi unitate. Ce avem de fapt: circ, batăi, procese civile, penale, acuzaţii (apropo, onorarile avocaţilor le plătesc liderii din buzunarul lor sau de la uniune? Dacă se plătesc de la uniune e foarte grav, deci noi plătim că să ne judeăm între noi. INCREDIBIL!). Nu mai avem sărbătorile sfinte în linişte (de exemplu, Ruga de la Caraşova din 2011, Sfânta Maria Mare). Cine cu cine se ceartă? Liderii UCR cu populaţia croată, cu instituţiile publice, cu biserica, cu şcoala, cu diaspora etc.
Cine ne mai poate înţelege pe noi, populaţia croată? Liderii, Slavă Domnului, ei se mai înţeleg când au aceleaşi valori şi principii! Când nu, aleluia, vin alţii! Avem oameni şcoliţi, avem oameni cu caracter, oameni cunoscuţi. Dar liderii noştri formali nu văd şi nu vor să audă de alţi conducători. De ce liderii actuali sunt foarte mulţumiţi iar restul poulaţiei este nemulţumită? S-a schimbat atât de mult minoritatea croată şi nu ne mai înţelegem noi de noi? Dar de fapt cine sunt aceşti lideri care ne repreizntă? Ce pregătire au? Comunitatea ştie despre ei aşa de multe? Sunt ei cei mai reprezentativi pentru comunitate?Au făcut aceştia ceva lucruri utile pentru comunitate? Nu eu ar trebui să răspund ci oamenii din localităţile, unde conveţuiesc împreună. Eu sunt subiectiv dar dacă cineva vrea să facă investigaţii şi poate, e liber să o facă, să-mi spună rezultatul şi am să-l public aici pe blog.

Cine   sunt aceşti lideri?
Păi, o categorie ar fi nişte pensionari, cu o vârstă respectabilă de peste 60 de ani, cu o pregătire de invidiat de cel muuult 10 clase (gurile rele spun că unii au chiar mai puţin de 4-5 clase!). Nu a fost niciodata publicat un CV al anumitor lideri din eşalonul secund. Sau poate este şi nu am văzut eu. Dacă da, unde? O altă categorie, ceva mai tânără dar tot  cu cel mult 10 clase, profesională sau liceu şi câţiva puţini, cu studii superioare. Adevărate genii, nu-i aşa? Câţi din aceşţi lideri au ascultat glasul comunităţii? Dacă încerci să critici ceva, să le sugerezi, să le propui sau pur şi simplu să le spui că viziunea lor asupra minorităţii croate este greşită şi că nu eşti de acord cu părerea acestor lideri, eşti provocator,  destabilizator, pus de o formaţiune politică străină şi un provocator la dezbinarea UNIUNII...
Ce ar trebui să facem, noi cei mulţi? Să-i ascultăm în continuare, aşa cum am făcut în cei 20 de ani  şi să-i lăsăm în pace să ne poarte de grijă, ala cum au făcut şi au tot făcut şi să le oferim încă patru ani, ca să fim "uniţi", după cum consideră ei? Sau am avea acum o şansă ca să ne impunem un punct de vedere?

Ce au în comun toţi aceşti lideri pentru a ne purta de grijă aşa cum au făcut în aceşti 20 de ani? Patriotism? Interese? ...surprize, surprize... o să aflaţi în curând. Staţi pe aproape, şi nu uitaţi: Poate o să reuşim împreună să fim mai buni!
Va urma

9 comentarii:

  1. Azi am aflat de acest blog
    Ce alegeri au fost vineri?
    Cand am aflat cine au reprezentat pe noi crasoveni au ramas prost
    Niste bunici de peset 70 de ani pe caeu cauta moartea si ei ne reprezint
    CAlino,Soncio,Dogare.Gracic , pentru voi e biserica si nu asta.Alti lingai au fost acola Druje-Paun, Pedi Baika,Svirat,Doka Maraja,Mikola Ranka, Vaduvuci. Voi ce faceti.Cand sunteti cu uni ii barfiti, ii futeti in... si spuneti ca nu aveti nimica cu Radan dar va prezentati sal aparat.Auzi ca Rimer a fost ales un sef. are asta scola facuta.Prietenului lui Sociak ce functie a luat
    Domnule Crsta au fost acesti oameni acolo.Spune ca am inteles ca si tu te-ai certat cu Radan

    RăspundețiȘtergere
  2. VECA MATEI MIHAI SUNT, din Rafnic, presedintele As.pentru Pastrarea Culturii şi Tradiţiei Croate din Caras-Severin,cu sediul in Reşiţa.
    A fost primul în delegaţia a tineretului liber croat 1990, la Festivalul Smotra Folklora de la Zagreb 1990, după care a cerut dublă cetăţenie înpreună cu întreagă delegaţie Inacea Gh.Hoţa Gh,Udoviţa Luca,Gherliţa Gh,Arjoca Gh., Bana Gh,Toma Mihai,etc.
    Toţi aceştia au primit dublă cetăţenie şi au lucrat în Croaţia, până la începerea războiului , fiind nevoiţi să se întoarcă în ţară.Nici unul dintre aceşti membrii sau din familia lor nu au fost primiţi în Uniunea Croaţilor.Aceştia s-au făcut Asociaţia pentru Pastrarea Culturii şi Tradiţiei Croate din Caras-Severin.La îndemnul domnului Radan,ne-a propus să facem această organizaţie şi va finanţa.După ce am infinţat aceasta asociaţie culturală şi sportivă, domnul Radan, nu a vrut să finanţeze , dar în prima etapă a susţinut că ne va ajuta financiar, cănd am fost cu spectocolul la Caraşova, cu Ansamblul Ravnicianka, condusă de fraţii Miloş şi cu tinerii satului Rafnik.Personal am fost cu fraţii Miloş acasă la domnul Radan la perioada aceea având funcţia de secretar al UCR.,forţând demisia preşedintelui Todor Mihai ,din Clocotici, care a vrut să ne ajute.În statutul Congresului UCR din 1996, modificănd procesu-verbal şi Statutl UCR, că secretarul area aceaşi funcţie ca şi cel al preşedintelui, folosind încontinoare ştampila.Pentru adeverinţe de croat, membrii UCR, pentru cetăţenie croată.În condiţiile precizate s-a renunţat la colaborarea asociaţiei cu UCR, pentru motivul că domul Radan, lua banii pentru rugile croaţilor din România, folisind formaţii sârbeşti din România.În aceste condiţii cele două formaţii muzicale Miloş şi Lukici din Rafnic.au rupt colaborare pe motive financiare.La următorul Congres după 4 ani a candidat domnul Radan la Primăria Caraşova din parte UCR în anul 2000, unde nu a recunoscut ca are dubla cetaţenie croată-Potrivit legii nu avea dreptul sa candideze, unde consilerii cu dubla cetăţenie croată au fost respinsi cu dreptul de a candida.

    RăspundețiȘtergere
  3. VECA MATEI MIHAI SUNT, din Rafnic, presedintele As.pentru Pastrarea Culturii şi Tradiţiei Croate din Caras-Severin,cu sediul in Reşiţa.
    Timp de 20 de ani îl întreb ce a fost în anul 1990 când a candidat la Uniunea Sărbilor li Craşovenilor de la Caraşova ceea fost sârb sau croat?
    Verişorul lui primar a fost vicepreşedinte la Uniunea Sărbilor şi Craşovenilor de la Caraşova şi domnul Radan, a venit la Rafnik ,1990 când s-a certat cu verişorul ne avănd nici o funcţie în aceea organizaţie locală,.
    La propunerea subsemnatului după ajutoarele trimise cu delegaţia HDZ din Croaţia, s-a propus să se facă o Uniune.După procesele-verbale locale din fiecare sat a făcut un Congres şi a poftit pe cine a vrut.A ales oameni uşor influenţabili din Rafnik care în aceea vreme sau considerat sârbi făcănd bişniţa la sârbi.Familia Miloş-Veja, s-a lăudat că ei sunt sârbi ca şi preşedintele Serbiei era Miloşeveci.După Congresul din 2000 domnul Miloş Marian Veja din Rafnik, s-a înscris în UCR,actualmente consilier la UCR şi consilier UCR la Consiliul Local Lupac.Un om cu 4 patru clase, care nu îşi respectă cei 4 copiii dar mai oameni.La ora actual provoacă numai probleme.Pentru Congresul din 4 iunie 2011 a făcut o şedinţă la o bere la el acasă cu ceva neamuri.Si a stabilit ca cei 3 delegaţi să fie tot neamurile lui.Acest personaj nu poate să reprezinet comunitatea croată din Rafnik.Delegaţia desemnată de ei pentru acest Congres din 4 iunie nu are acordul comunităţii să ne reprezinte ca comunitate la acest congres
    Contestăm atât pe el cât şi pe delegaţia desemnată pentru acest Congres.
    Solicităm o altă formă de votare decât ceea ca aceast.Ruşine să vă fie .Vreţi să furaţi alegeril.Va contestăm.
    VA urma

    RăspundețiȘtergere
  4. Vam oferit Căminul Cultural din Rafnik, să organizaţi şedinţa şi nu aţi vrut.Miloş -Veja, a dorit să fie la el acasă.Nu ne reprezentaţi Vă contestăm.Noi voi 3 nu puteţi reprezenta ca croaţii din Rafnik la Congres.Nu şti ce croat este Miloş dacă el nu afost în Croaţia
    Voi mai spune

    RăspundețiȘtergere
  5. GHEORGHE
    OMULE CE FACETI ACOLO LA RADAN FACETI CIORBA DE MASINI
    AVETI 2 GIUPURI UN AUTOCAR UN MICROBUZ CARAVANU ACELA RENAULT
    CHIAR VA BATETI JOC DE NOI
    PRIMUL GIP ALA BAROSANU SE PLIMBA RADAN AL DOILEA NU STIU CINE CARAVANU SE PLIMBA SARBLEASA
    AUTOCARU STA
    MICROBUZ TOT LA FEL
    BANI ARUNCATI AIUREA
    MAI BINE FACEATI CEVA MAI BUN EX.DRUMURI

    NU VA MAI BATETI JOC DE NOI

    RăspundețiȘtergere
  6. sarbuleasa se f..e pe banii croatilor, ceilalti nenorociti se multumesc cu niste firimituri de la mesele festive ale lui radan ce om e asta care nusi respecta sotia si familia, isi ridica amanta la nivelul cel mai inalt in UCR saşi bata joc de angajaţii de la uniune. Rusine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bravo domnule Crista.Sunt foarte curios sa vad daca vei comenta de zecile de miliarde cheltuite de gasca lui Radan.Nissanu cu nr UCR cu care se plimba deputatul Radan a cui este?
    Cred ca ar trebuii sa ne apropiem de tin mai mult.A/i grija de tine Frana Alias Sociak, Rimer,Dobra Bogdan(primaru)si copiii lui Ghera vor sa ti-o tragă.Sunt nişte nemernici.Nu înţeleg de ce tu îl respecţi atât pe primaru şi acesta comploteaza înpotriva ta.

    RăspundețiȘtergere
  8. După ce am văzut nişte comentarii  cred ca problema este foarte gravă.Trebuie sesizat DNA-ulTrebuie verificată şi firma lui Rimer.Părerea mea că personalul dun uniune ar trenbuii daţi afară.Acolo sunt copii lu Ghera, Ivanuica copilul poliţaiului Dobra alt derbedeu care ştie el ce făcea în Croţia.În final am lăsat-o pe mega femeia care a distrus familii şi care îşi bate joc de croaţi Sârbuleasa Cănd spun croat începe să-mi fie ruşine.Afară cu gunoaie

    RăspundețiȘtergere
  9. La o un pahar de bere un consilier s-a laudat ca domnul Radan ofera consilerilor care sunt la croaţi cate 10.000.000 lei pe lună.Daca cosilieri primesc această sumă , primarul Bogdan,secretarul Ghera şi vicepreşedintele Iancov cat primesc pe luna? O fi adevarat?Copilul mic şi omul beat adevarul spune
    D-le Cirsta ştiţi de treaba asta?

    RăspundețiȘtergere