Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 4 mai 2011

Minoritatea croată din România

CAPITOLUL 2
Interese şi griji
După cum am anunţat, partea interesantă abia acum începe să apară. Nu ştiu câţi dintre cetăţenii români de minoritate croată ştiu ceva concret despre minoritatea lor. Din cauze obiective sau subiective. Trist dar adevărat. Foştii şi actualii lideri (tot ei, pentru că sunt aceiaşi!)  ai croaţilor nu au publicat mare lucru despre istoria şi existenţa Uniunii Croaţilor din România. Dacă există aşa ceva vă rog sa-mi semnalaţi şi mie, pentru că eu nu am văzut. Am accesat situl Uniunii Croaţilor din România şi situl Hrvatska Grancica şi nu am observat nimic. Dacă este aşa ceva şi este şi publicat şi eu nu am observat, vă transmit scuzele mele. Se mai întămplă. Cine nu munceşte nu greşeşte! Cu siguranţă, actualii lideri nu au avut timp de atâtea griji pe care le au faţă de noi, să facă ceva. Ceva bun, orice pentru binele nostru! Doar sunt liderii noştrii, nu? Voi prezenta pe parcurspe acest blog, GRIJILE pe care le au conducătorii Uniunii Croaţilor din România, pentru comunitatea croată din România.

Revenind la comentariul început din "capitolul 1" iată continuarea: 
Situaţia politică internaţională aduce apariţia pa harta Europei, de noi state în Balcani. Iugoslavia Mare dispare. Fostele republici care au compus Iugoslavia Mare îşi redobândesc independenţa. De reţinut că fostele republici ale Iugoslaviei, în decursul timpului, au mai fost state de sine stătătoare. Dintre republicile care au avut un impact foarte mare asupra minorităţii croate din România, a fost (şi este!) bineînţeles, Croaţia.

Lucrurile aveau să se schimbe radical şi în comunitatea croată din România. Instabilitatea politică din fosta Iugoslavie şi mai ales situaţia tensionată  din Republica Serbia, a făcut ca cetăţenii români de minoritate croată să migreze în cătarea unui nou loc de muncă în Croaţia. Facilităţile oferite de noul stat croat (în special pentru dreptul de lucru şi accesul în spaţiul actual Schengen), a avut un impact major asupra întregii comunităţii croate din România.

Schimbările politice ale Europei şi în speţă în fosta Iugoslavia Mare începe să aibă un impact major şi în cadrul comunităţii croate din România

Minoritatea croată din România  a fost  şi este privită ca o minoritate cu  nişte oameni  calmi, cinstiţi,  credincioşi (catolici), harnici la muncă, primitori, deschişi dar şi puţin conservatori. Conservatori în sensul bun. Dintr-o minoritate liniştită încep să apară probleme în special de natura etnică. Că unii sunt sârbi alţi croaţi.  Recensământul din 7 ianuarie 1992 a dat posibilitatea fiecăruia să se declare ceea ce vrea, în sensul că unii s-au declarat croaţii, allţii sârbi şi caraşoveni. Din fericire, situaţia tensionată nu a degenerat în incidente grave cu toate ca  această a fost alimentată de mai mulţi factori. Fiecare a avut libertatea şi posibilitatea să se declare ce voia adică: român, croat, sârb, caraşovean. În a acest interval de timp, un număr semnificativ de cetăţeni ai minorităţii croate au plecat în Croaţia fiind încurajaţi şi de facilităţile oferite de noul stat croat. În fond sunt fraţii noştrii mai mari, sunt verişorii noştii rămaşi "acasă". Aveau nevoie de noi ca forţă de muncă bine calificată, disciplinată şi mai ales vorbitori ai limbii materne. Războiul le-a devastat mii de familii, au murit sau au fost schilodiţi pe viaţă, foarte mulţi bărbaţi. Plus că aproape toate localităţile au avut de suferit mari distrugeri, clădiri, şosele, instituţii, poduri, canalizări, surse de apă au fost mai mult sau mai puţin distruse. Să nu mai vorbim de moralul populaţiei. Pe de o parte o tristeţe, lăsată de război, pe de altă parte, o euforie a eliberării. Pentru noi croaţii din România era şi o euforie a regăsirii. Împărtăşită din plin de croaţii din Croaţia şi - lucrul cel mai important! - confirmată de oamenii noştrii care au avut curajul să înceapă o nouă viaţă. Dar important de subliniat, oamenii aceştia au avut şi generozitatea să meargă acolo, în vremuri tulburi, ajutîndu-şi la necaz fraţii mai mari din patria mamă Croaţia. Oraşe şi sate întregi au fost reconstruite de noi, cei din România, mulţi dintre noi rămînînd acolo pentru mult timp sau chiar definitiv.
VA URMA

2 comentarii:

  1. a intrebat cineva de rimer ca al apara pe radan sa vina garad financiara si sa vezi ce va esi rimer lucreaza pentru radan

    RăspundețiȘtergere
  2. krsto tu sti ca sarbuleasa coduce arunko dracului de acolo sarbuleasa asi bate joc de croati

    RăspundețiȘtergere