Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 14 mai 2011

De ce toate acestea?



Poate că demersul făcut de mine  pentru a prezenta minoritatea croată  în această situaţie nu este cea mai bună soluţie. Pentru mine este foarte regretabil tot ce sa întâmplă rău în aceasta comunitate croată. Este regretabil. Trist. Să nu spun chiar şocant. O comunitate compactă nu se mai înţelege. O comunitate care a fost  şi este privită ca având nişte oameni cinstiţi, credincioşi (catolici), harnici la muncă, primitori, deschişi dar şi puţin conservatori. Conservatori în sensul bun. Datorită acestor  principii conservatoare minoritatea croată din România a reuşit de-a lungul timpului să-şi menţină obiceiurile şi tradiţiile de sute de ani. A ajuns acum într-o situaţie tensionată. O asemenea tensiune a mai existat imediat după ’89 în anii 1990-1991, când  s-a ajuns la probleme etnice (cine este sârb şi cine este croat). Din fericire totul s-a terminat cu  bine. Dar iată că acum s-a ajuns ca după 20 de ani, să se încingă spiritele din nou (dacă vom asculta şi îi vom lăsa în pace pe liderii noştri e totul OK).
Actualii lideri sunt şi foştii lideri de atunci, aproape tot ei, dar la alte dimensiuni şi cu alte date (vârstă, ani, experienţă …avere). Foştii şi actualii lideri au căutat cauza nemulţumirilor de acuma? De ce nu au făcut-o? Sau dacă au făcut-o, a fost ceva formal, aproape cu  aceeaşi colaboratori. De ce? De ce? Simplu! Frica de a nu pierde puterea şi derivatele puterii. Tot ce se face, se face de spectacol, nimic concret. Iar ceea ce se face e pentru a se justifica de ochii lumii (de exemplu, pentru cei ce cunosc amintesc de Ruga 2010 Caraşova, Muzeul, Sala Polivalentă, echipa de fotbal etc.) şi nu pentru a se  tolera şi a se analiza. De ce nu se vine cu argumente clare şi justificări reale, la toate cele pe care le-au făcut sau intenţionează să le facă. Ce se ascunde? De ce sunt lăsate neexplicate, pentru ca aşa să se ajungă la interpretări? De ce nu deschidere şi argumentare în faţa întregii comunităţi? Sau e mai bine un monolog în faţa apropiaţilor foştilor şi  actualilor lideri croaţi şi ceva noi? De ce? De ce? Am propus multe dar… În loc de dialog se recurge la orice alt mijloc pentru a se menţine puterea şi liniştea. Dacă este fals argumentul vă invit în public, la o dezbatere într-o manieră civilizată. Invitaţia a fost lansată de mai multe ori dar a rămas neonorată. Ieşirile publice făcute de unii lideri ai UCR, la adresa mea, s-au soldat cu acuze fără fundament şi fără posibilitatea de mă exprima şi eu în public.
E  foarte greu să reuşeşti să modifici ceva, în condiţiile în care după 20 de ani s-au creat familii, au apărut  grade de rudenie  între cei din uniune, poziţionaţi în diferite funcţii care au legăturii cu liderii  UCR şi chiar cu UCR. Orice tendinţă era înlăturată din faşă. Sub toate formele permise. Încercă să-i critici în public de mai multe ori  şi o să vezi. Ceea mai  bună armă a lor e trimiterea în judecată. Onorariile care se plătesc pentru trimiteri în judecată din ai cui bani se plătesc? Dacă e din bani lor e ok. Dar dacă e din bani noştri? E grav. Pentru ce sunt trimişi oamenii noştri în judecată? De ce ne judecăm noi de noi? Au prezentat în public adevărata cauză a acestor probleme? Mulţi încearcă să evite contradicţiile cu liderii şi îi lasă în pace pentru că  drumul instanţei este costisitor, obositor cu mult timp şi tact.

AJUNGE! OFERIŢI O ŞANSA ŞI ALTORA

Stimaţi lideri ai UCR lăsaţi oamenii în pace, nu-i mai prostiţi cu visuri provocatoare, ascultaţi-i pe toţi şi trageţi concluzii. Nu ascultaţi doar de unii că şi ceilalţi croaţi sunt tot ai voştri. Noi suntem toţi ai noştri! Cred că voi liderii vreţi să ascultăm de voi, ca într-un fel de dictatură. Timp de 20 de ani, aţi prezentat tot ce aţi vrut. De făcut, aţi făcut totul la minim. Chiar credeţi că comunitatea croată se va distruge dacă voi nu o să mai fiţi? Eu cred că nu. Oferiţi o şansă şi altora. Ar fi bine dacă această şansă ar fi la valorile democraţiei în sensul ei adevărat, nu democraţia aşa cum o interpretaţi d-voastră! Aveţi vârste respectabile, dorite de atins de mulţi. Nu puteţi să gândiţi şi să faceţi ceea ce fac generaţiile tinere. E greu de înţeles, pentru mine, că  voi (liderii noştri), cu vârste de peste 65-72 de ani, unii fără şcoală multă, ne mai puteţi reprezenta. Trage fiecare concluziile pe care le poate sau vrea trage!
În calitatea mea de candidat la funcţia de Preşedinte al UCR, vin în faţa întregii comunităţi croate şi mai ales în faţa delegaţilor propuşi, cu următoarele propuneri, pentru binele tuturor:
PROPUNERI
În primul rînd este nevoie de o modificare în STATUTUL UCR care să constea în:
1. Alegerile să fie libere, oricine vrea să poată să se înscrie la o funcţie.
2 Oricine vrea sa voteze din comunitatea croată să poată vota. Nu aşa cum este acum, cu delegaţi nereprezentativi, pentru că (printre altele) este o LISTĂ CU INTERESE
3. Actualele alegeri să NU se ţină la data stabilită, ci să se amâne pentru un nou termen. Alegerile să fie stabilite la o altă data pentru o EGALITATE DE ŞANSE!
Vor urma şi alte propuneri.
Ce se face acum este un circ regizat, ne costă şi ne va costa în viitor încă patru ani. Delegaţii desemnaţi au fost contestaţi în bloc de mine. Cer  celor care organizează alegeri, să:
PUBLICAŢI pe acest blog şi/sau în loc public, vizibil accesibil pentru toată lumea interesată, lista cu delegaţii desemnaţi, cu nume şi prenume ca să ştim exact cine ne reprezintă. Publicaţi pe acest blog şi/sau în loc public, vizibil accesibil pentru toată lumea interesată, gradele de rudenie ce există între  delegaţii (cu nume şi prenume) şi legăturile acestora cu Uniunea şi cu lideri acesteia!
La ora actuală ce au  în comun toţi aceşti lideri pentru a ne purta de grijă aşa cum au făcut în aceşti 20 de ani? Patriotism? Interese? ...surprize, surprize... O să aflaţi în curând. Şi de  alegerile care au fost pe 6 mai 2011 în Caraşova şi de listă şi de Statut. Staţi pe aproape, şi nu uitaţi: Poate o să reuşim împreună să fim mai buni!
VA URMA

11 comentarii:

  1. MARIAN
    Un comentariu corect
    Noi croatii lucram pentru cateva familii ca Radan, Gghera, Sarbu ,Bogdan.Am impresia ca ei sunt de la inceput.
    Rusine sa va fie ati mintit atatea ani.D.Cirsta este edevarat ca uniune a cheltuit zecile de miliarde ?.Contabila este cumva Mikljona care are copilul Cristi?.
    Aloo Procuratura, DNA ce asteptati voi. Afara cu ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. DOMNULE CRISTA CE TREBUIE SA FACEM CA SA-I SCOATEM AFARA PE ACESTI BANDITI
    SA/L VEZI TU PE SOCIAK , PRIMARU RIMER. CE VORBESC DE TINE
    CUM POT SA NE REPREZINTE ACESTE FETE NISTE SMECHERI DERBEDEI
    SPUNE CUM SA/I DAM AFARA

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca problema este foarte serioasă. Un control de la nu stiu unde Procuratura, DNA? sunt obligatorii.Nu se poate asa ceva.Sa primesti atatea bani si sa nu faci public e grav.
    Cred ca primarul Bogdan trebuie sa fie inplicat ca este vicepresedinte dar si contabila. Am inteles ca Campania electorala facuta primarului a fost achitata de uniune.Am mai inteles ca cei care au mers pentru strangerea de semnături pentru nu stiu ce uniunea a platit la cei care umblau cu tabele.Sociak s.-a laudat la Skoika lui Rimer într-o seară cand a fost baut-
    Lucrurile sunt grave la uniune Radan este smecher stie ca are imunitate. Domnule primar Bogdan Petru cum ai cumparat apartament în Timisoara,Resita
    Personal ma bucur ca cineva a spus anumite lucruri din uniune Te rog spune cine sunt acesti delegati Propunerea ta de a participa la vot cei care vor este corecta.Si eu contest acesti lingai. Cu siguranta trebuie sa fie toti ,,palariasi” care le cauta moartea si ei merg la votare.Vindeti comunitatea pentru ceva bautura sau banuti.Stati dracului acasa de lingai Sunt foarte curios daca sunt persoane pe lista pe care eu cred.Spune cine sunt Bravo Crista .Tu trebuie sustinut

    RăspundețiȘtergere
  4. Turist
    Domnule preşedinte al uniunii croaţilor se zvoneşte de nişte investiţii imobiliare prin ţară ale croaţilor pe la munte pe la mare. Croaţii deschid ceva pensiuni la munte şi la mare în România?Doresc să vă fiu client
    Aştept oferta cu destinaţia şi preţ.
    Aşa-i turist

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari d-le Crsta. Va consider un om curajos pentru dorinta de a schimba ceva la Uniunea Croatilor din Romania. In primul rand trebuie schimbata mentalitatea BOLNAVA a unora, ca lumea exista datorita lor. Si daca ei nu ar fi, toti ceilalti oameni din jurul lor ar muri a doua zi. Dar la fel de bine consider ca pentru o schimbare a imaginii tuturor croatilor Carasoveni, este nevoie chiar de CRASOVENI. Si nu unul, doi sau cinci. Toti acesti oameni ar trebui sa se intrebe, oare PETRU CRSTA, vorbeste prostii ? Oare nu a fost CRSTA juristul Uniunii Croatilor si sigur stie foarte multe lucruri ?
    Fiecare dintre cetatenii satelor apartinatoare minoritatii croate ar trebuie sa se intrebe astfel de lucruri.
    Daca PETRU CRSTA are dreptate ? Sa raspunda conducerea Uniunii Croatilor prin raspunsuri simple DA sau NU ?
    E greu ? Probabil pentru unii , dar cred ca nu sunt chiar toti crasovenii atat de LASI , mai sunt si crasoveni de calitate.
    SUCCES

    RăspundețiȘtergere
  6. Am fost un fan a lui Radan. Azi 15 mai 2011 Radan si-a aratat prostia.Nu inteleg cand la-i invitat pe el si pe primarul Bogdan de ce nu au venit in fata noastra Ce ascund acesti oameni.Tu le-ai invita Cred ca ar fi fost o dezbatere interesanta.Mai convins omule ca ai dreptate Doar cativa lingai ca Ranka, Svirat Tolja comentau.Eu ii inteleg pe Ranka ca baiatul lucreaza acolo, Svirat e la camin ,Tolja chiar nu stiu Oameni te sutin Mult noroc Greu va fi sa- i inlaturi

    RăspundețiȘtergere
  7. Am inteles de la d-voastra, ca ati fost FAN AL LUI RADAN, pana azi, si ma intreb cati ani trebuie sa mai treaca sa va dati seama ca acest gen de oameni isi bat joc de minoritatea croata de ani de zile. Dar, cum se spune, niciodata nu este prea tarziu sa va treziti la realitate. Tot de la dvs. am inteles ca Radan si Bogdan au fost invitati in fata Carasovenilor la o dezbatere deschisa cu Crsta si nu au binevoit sa participe?
    Este prea greu sa faca asa ceva acum. Pentru ei este ceva de neconceput sa mai apara in fata multimii sa ofere explicatii. Si ce explicatii ar putea oferi bietul domn primar Bogdan. Pai el nu reuseste sa lege doua vorbe si in viata privata, dar sa mai raspunda la avalansa de intrebari care s-ar putea declansa din partea oamenilor. Are vreun merit deosebit acest Bogdan, ca nu am auzit sa fi facut ceva deosebit pentru Carasova. Poate cineva sa-l intrebe cum s-a finalizat ancheta penala cu banii alocati pentru drumul spre Iabalcea ?
    Atat pentru azi . O sa va mai ofer niste informatii despre acesti super-oameni, care isi bat joc de minoritatea croata.
    JUSTITIARUL

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule Crsta ştiu că ştiţi foarte multe despre Radan, că el administrează banii croaţilor,împreună cu doamna Sârbu
    E adevărat cu Polivalenta s-a plătit pentru primul proiect peste 1 miliard de lei şi acum se judecă?
    De asta este disperarea lor pentru o lucrare gen Polivalentă

    RăspundețiȘtergere
  9. Curat, curat dar în faţa cui si.....
    Afacerile cu Moldova de peste Prut
    Alooooooooooo SRI

    RăspundețiȘtergere
  10. Imprimă pagina - IMPOSTORII SI CONTRAFACUTII
    MIHAIL SIRETEANU, deputat, pentru complicitate la savarsirea ..... Radan Mihai BUCUREŞTI Minorităţi CARAŞ-SEVERIN ..
    www.portalulrevolutiei.ro/forum/index.php?action=printpage;topic=92.0 - 977k - În Cache - Pagini similare

    RăspundețiȘtergere
  11. Domnule Crsta. Sunteti jurist dupa cate stiu. Daca aveti documente care sa arate aceste matrapazlacuri facute de catre conducerea Uniunii si mentionate mai sus. Ce mai asteptati ? Sa treaca alegerile din cadrul Uniunii si sa le aratati populatiei croate dupa ALEGERI ? Va fi prea tarziu.
    Populatia croata deja vorbeste destul de mult in favoarea dvs.
    Depuneti orice fel de document la procuratura din Resita. Documente reale si viabile si sa se sesizeze parchetul in cercetari mai departe in felul acesta lucrurile se vor schimba cu adevarat. In rest vorba multa saracia croatilor si pe mai departe.
    Si cand faceti acest pas, anuntati atat presa locala cat si cea nationala. Sunt sigur ca se vor sesiza si alte organisme DNA, Corpul de Control al Guvernului, etc.
    Ati inceput foarte bine sa spuneti lucrurilor pe nume, dar trebuie sa si aratati ceva concret. Deoarece se poate presupune ca doar aruncati pisica in ograda vecinului, sau mai pe intelesul tuturor BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA, si de fapt asteptati sa negociati cu cei de la UCR , ceva.
    Daca totusi va doriti aceasta schimbare actionati pana nu este prea tarziu atat pentru dvs., cat si pentru minoritatea croata.
    JUSTITIARUL

    RăspundețiȘtergere