Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 20 mai 2011

Castă? Succesiune? Democraţie?


ALEGERII LA UNIUNEA CROAŢILOR DIN ROMÂNIA = 4 IUNIE 2011

Actualmente aceste alegeri nu sunt corecte!

Oferiţi EGALITATE DE ŞANSE

Delegaţii propuşi pentru CONFERINŢA NAŢIONALĂ AU FOST CONTESTAŢI pe 16 mai 2011, pentru subiectivism (rude, angajaţi etc.).

Publicaţi lista cu delegaţii, ca să fie cunoscute de comunitate

Din 16 mai 2011 , actualii conducători care organizează alegerile nu au răspuns la solicitarea mea (este postată pe acest blog în 16 mai 2011).
Castă?Succesiune?Democraţie? Voi ce ziceţi dragii croaţi?
Surprinzător este faptul că aceste alegeri (unele deja ţinute în 6 mai 2011, altele urmează să se ţină 4 iunie2011), nu au alaiul specific unor alegeri. Nu tu dezbateri. Nu tu publicaţii deschise. Nu tu... multe altele. O noutate? O indiferenţă? Neglijenţă? Fiecare va analiza după ce voi prezenta mai jos.
Cu siguranţă, un grup sau o categorie cunoştea/cunoaşte câte ceva despre existenţa acestor alegeri. Unii din cei care cunosc de existenţa acestor alegeri, se regăsesc pe lista de delegaţi. Această lista nu este anunţată, publicată în mod clar vizibil, ca să o cunoască locuitorii comunităţii croate. Cârcotaşii, vor spune că este publicat. Pentru cei ce vor să cunoască nu au decât să vină la sediul UCR şi să se uite pe panoul de afişare şi vor vedea pe o coală de hârtie A3, delegaţii desemnaţi. Corect! Pe situl UCR, sau în ziarul croaţilor Hrvatska Grancica, nici o vorbă. De ce? Grevă la angajaţii uniunii? Nu, e ceva mai simplu. Delegaţii sunt - în primul rând - aproape toţi angajaţii uniunii. O altă categorie sunt neamurile. O altă categorie sunt actuali şi foşti colaboratori ai uniunii şi ai liderilor acestora.
Aşa s-a întâmplat şi în data de 6 mai 2011, când au avut loc alegerile pentru localitatea Caraşova. Delegaţii desemnaţi au fost conform criteriului enunţat deja, la care se mai adaugă o categorie de pensionari de peste 70 de ani, doar cu câteva clase. Să ne trăiască. Oare locuitorii comunităţii croate din Caraşova aveau cunoştinţă de aceste alegerii? Câţi? Când? Cum? Câţi ştiu cu adevărat, de către cine au fost reprezentaţi? Cine credeţi că este noul lider al croaţilor? Poate bănuiţi, poate nu bănuiţi. Actualul lider este Ghera Slobodan. Cine este noul lider? Nimeni altul decât fiul actualului secretar general al UCR şi preşedinte al croaţilor din Caraşova, de circa 20 de ani, dl. Ghera Nicolae. Ce au făcut ei doi acuma? Rocada. Locul tatălui a fost luat de unul din fii săi. Corect? Judecaţi voi dragi croaţi!
Ce face el acum (Ghera Slobodan)? Este angajat în funcţia de redactor principal la Hrvatska Grancica (ziarul croaţilor care îi acuză pe toţi opozanţii croaţi) unde îl are drept coleg pe fratele său Ghera Milovan, cu funcţia de director de programe (programe de agresivitate?....de cheltuit bani?) la UCR. Ce este el cu deputatul Radan? Nepot. Cred că ajunge! Cine este vice-preşdintele la croaţi în Caraşova acuma? Rimer. Cine este Rimer? Colaboratorul Uniunii şi al deputatului. Cum? „Birtul/Bar” al acestuia este în spaţiul uniunii. Studii, anchete... alţii să analizeze. Aceste persoane sunt pe lista de delegaţi pentru alegerile din 4 iulie 2011. În aceste condiţii familia Ghera are 3 delegaţi, din care Ghera Nicolae, (tatăl) este candidat la funcţia de Secretar General al Uniunii. Corect!? Voi ce credeți, stimaţi croaţi?
Foşti şi actuali lideri mă întreabă: „ce vrei tu Crsta? Cine eşti tu Crsta să ne tot întrebi?” Dacă întrebi şi nu au răspuns, vor răspunde: „nu aşa se face”. Corect! Dar cum?
Castă? Succesiune? Democraţie? Curată democraţie în opinia lor. Voi ce ziceţi dragii croaţi?
Iată cum şi-au purtat de grijă (paternă faţă de copii lor şi de rude, prieteni etc.), în aceşti 20 de ani şi mai vor un mandat de încă 4 ani. Patriotism? Interese? ...surprize, surprize... o să aflaţi în curând şi de întrebările care au revoltat liderii croaţilor. Staţi pe aproape şi nu uitaţi: Poate o să reuşim împreună să fim mai buni!

13 comentarii:

  1. Uite Petre, eu am sa fiu mai anonim ca tine ceea ce se vede din avion ca tu nu esti. Pai al dracului de prost sa fi si sa nu vezi ca tu postezi aberatii de om plictisit fara treaba si tot tu raspunzi la ele(apropo, dute si sapa cartofi, fa ceva mai important. Sunt foarte curios ce trafic ai pe acest blog de desene animate(tom si jerry), bag mana in foc ca accesarile pe el sunt facute de pe adresa de IP de la tine.Te rog posteaza de unte sunt facute accesarile daca tot iti place asa mult sa postezi. Te-am pupat, si ca un sfat nu mai fi asa mascarici. BAFTA LA ALEGERI

    RăspundețiȘtergere
  2. Si vad ca iti place sa faci conversatie cu tine insuti, recunosc faci un dialog bunicel, greu mi-a fost sa ma prind. De ce nu scri o piesa de tatru, ar prinde mai bine la electorat, ti-ai face o imagine mai buna,,,,asa cu zi ce trece scaaaaaazi din procente la electorat. Sondajul meu nu e prieten cu tine, consulta si tu un expert ca mine, sa-ti dau niste sfaturi...Daca te simti in masura sa acuzi niste oameni de furt din postura de avocat ceea ce este f grav, cred ca ai auzit asta la cursuri, probeaza cu ceva. Pana acuma nu vad nimic concret pe fantoma sta de blog. Si scoate rozul asta de pe margini ca nu nu intra aici doar pitipoance.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravooooo bine ca i-ati spus aceste lucruri,pai daca la neamuri le e rusine cu el nu mai e nimic de spus si apropo colegii lui avocati rad de el ca e un mascarici!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tovareşe ,
    Nu văd logică ca d.Cîrsta să publice sub anonim
    Doar el poate să scrie ce vrea .E blogul lui.
    Tovareşe, pardon domn, jos undeva este trecu ,,Trafic Ranking”. Roagă-l pe d. Radan şi pe lingăii de acolo să-ţi arate. Carte costă .Eu sunt cocoşel fără simţ. De ce nu publici la saitul lui Radan şi de ce pe blogul acesta. Nu fi fraier du-te la Skoika ia o bere-e pe gratis - apoi du-te la şeful tău Radan, dacă eşti unul dintre lingăi, pupă-l în….şi revin-o şi scrie .Dar vin-o cu argumente pe temem prezentate de acest om. Acest om d. Cîrsta chiar încearcă să facă ceva cu care eu sunt de acord Dacă nu, mai ia o bere şi ui –te-te la desene animate. Mulţi cretini sunt. Cum a reuşit să intre pe acest blog. Poate te mai cheamă şi Niki? Doamne dar mare e grădina ta

    RăspundețiȘtergere
  5. Craşoveanu spune........
    Dacă sunteţi croaţii cu siguranţă aţi fost botezaţi în biserică. Mergeţi şi spovediţi-vă . Cred că părinţii voştri sunt oameni cinstiţi .Despre gena ca voi , eu cred că naşii voştri de botez au luat păcatu strâmb.
    Mergeţi la biserică la spovedanie. Dar să fiţi treji. Atenţie!Cereţi sfatul şi lui Radan, el ştie ce e cu biserică cu bani, etc. Dar să nu faceţi ce a făcut el, e un mare păcat şi ajungeţi ca el
    E posibil ca de atâta prostie acumulată la studii poate prin Croaţia, când va-ţi dus aţi foşti tineri frumoşi ca nişte viţei(beliţi), cu puţină minte, acum sunteţi ca nişte boi mari dar fără minte poate şi cu crengii¬!? De studii de acolo să mai întreb?
    De asta vă e frică de d.Cîrsta. Şti el ce ştie, aveţi toate şanse ca boii cum sunteţi acum –graşi - să rămâneţi super –boi dar ca nişte viţei slabi . Nu fiţi trişti e multă verdeaţă. Poftă !

    RăspundețiȘtergere
  6. Tovareşe
    Cred că acum serveşti nişte bere la Rimer, pe gratis. Normal plăteşte Radan sau Rimer că tot nu înregistrează în acte contabile sau dacă decontează o face la maxim dar în contul altuia. Fac un favor şi îţi spun ca pe acest blog au fost 464 de vizitatori şi 2453 afişări din data de 5 mai 2011. Te rog şi eu ceva? Să nu fie baş de pomană. Doamne fereşte să prevestesc o nenorocire a cuiva că atunci probabil vor face mulţi ce vreau să te întreb pe tine ,,te-ai dus să-i tragi o suflare conducătorului nostru vostru drag, sau ,,i-ai dat un pupic în…”Acuma fi corect! Răspunde. Serviciu contra serviciu. .Pot să-ţi spun ca am încercat să intru pe saitul croaţilor şi să văd trafic, să postez un comentariu dar ,,Iog frate”Dacă Cîrsta nu milita pentru o cauză corectă, cu siguranţa îl taxam. Omul se zbate să demonstreze ceva ,dar e greu frate când la orice

    RăspundețiȘtergere
  7. Tovareşe
    Cred că acum serveşti nişte bere la Rimer, pe gratis. Normal plăteşte Radan sau Rimer că tot nu înregistrează în acte contabile sau dacă decontează o face la maxim dar în contul altuia. Fac un favor şi îţi spun ca pe acest blog au fost 464 de vizitatori şi 2453 afişări din data de 5 mai 2011. Te rog şi eu ceva? Să nu fie baş de pomană. Doamne fereşte să prevestesc o nenorocire a cuiva că atunci probabil vor face mulţi ce vreau să te întreb pe tine ,,te-ai dus să-i tragi o suflare conducătorului nostru vostru drag, sau ,,i-ai dat un pupic în…”Acuma fi corect! Răspunde. Serviciu contra serviciu. .Pot să-ţi spun ca am încercat să intru pe saitul croaţilor şi să văd trafic, să postez un comentariu dar ,,Iog frate”Dacă Cîrsta nu milita pentru o cauză corectă, cu siguranţa îl taxam. Omul se zbate să demonstreze ceva ,dar e greu frate când la orice colţi găseşti incompetenţi, hoţi, mincinoşi, laşi care se învârt în jurului unor rechini pentru ceva parale.

    RăspundețiȘtergere
  8. Petre, ako ništa drugo, kad dođu (ako ikad budu došla...) istinska vremena - kada svatko daje neki račun za ono što ostavlja iza sebe ili što je mogao ostaviti - bar će te se spominjati kao onoga koji je pokušao.
    Očito je da ostavljamo neki trag, što i sam želiš. Kad bi samo postajala i djela uz, nadam se, iskrene riječi i (također nadam se) još iskrenije namjere.
    S obzirom na nehaj koji vlada među ljudima, teško je da će se bilo što pomaknuti s mjesta. Dok država bude spremna pomagati i njih i Vas, bit će vas; a prestane li dolaziti potpora, nestat će vas. Trenutno je sve pod kontrolom, što je najvažnije, jer bolje posluh i statistička jedinica nego spreman pojedinac i njegova ideja. U tome su određeni pojedinci istinski majstori - snalaze se i bez kišobrana ispod dlakave zaštite!
    Tragu pera, Petre, treba nešto više od retka! Sretno!

    RăspundețiȘtergere
  9. Što ti laš, anonimni dedo? Kad la da dođu ti dani i ta vremena što i ti spominjaš?
    Plaća se sad i ovde, a to što ti čekaš la da bude na sveti nikad.
    Ti ne vidiš če za lej si i mamu rođenu prodadu.
    Znam sve te smešice i pod zemljom i nad zemljom: tićak doli - neka sojka, tićak gori - neka velika krila, koja bi dobro bilo kad bi ponesli i nju i njega če dosta su sali karaševski narod. Ovi što su pored nji - kuclići, homak sutra su pored drugi, koji budu došli, če oni su to naučili - đipaš u kočiju kojoj se obrću karike, ne sidiš proti karuce, pa makar se s karucom najdobro slagaju.
    Dok ovamo-onamo, pivavice imamo, sluge pak tako, ostane samo da čekamo kad la da se probudi mladi narod, mlada čeljad. Ako im je dobro da čikaju što mama i nena da ili da odu pa da oni prodadu što ostane, onda teško nam. Propali smo. Ako pak dignu glavu i kažu dosta, onda laju ovi što se kerebe po ščeni da spuste opaš među noge i glotar kobengi dok ji ne odnese tićak onej krilati što su ga vrgli iznad.
    Zato, draga mlada pameti, koja se škuluješ koji kudi po Ričici, Temišvaru i svetu, ne dosta samo da se posmevaš od analfabeti, kravari, svinjari, ovčari i zidari (sejdan svi zidaju?!), od oni što se sigraju političara, učitelja, profesora, suca i gospodina, koji sve znaju i u sve se razumu (pa to ji je naučil profesor šef, politikant, koji se u sve razume i sve zna - pa znate če se počel baviti i s fotbalam (a tem se sigurno gospođa ne slaze - ne gospođa Nuti, nego gospođa koja zna kudi kokoš piška - jer se boji čirka i kolača: tamo je sve moguće, a stadion ne sobica mala za igrice velike i novčići dragi), koji pored njega nikoga drugoga ne prima osim onoga koji mora da sluša i koji, zna se, mora ili bar se čini da je po neškolovan od njega, nego bi trebalo malko po više interesa i da se zgazi s nogom na prag. Pa kad la da se završi s tim lažima i prevarama? Svi imaju jezik sladak, a deru kakon pravi kasapije. To te privari dok si trepnul.
    Hajda, mlada pameti, ne lažite sami sebe i ne dopustete više da vas lažu. Dosta je bilo. Ako ovako bude išlo ješte, onda je gotovo.
    Kako vim drago. Ako ne vidite po daleko od ovog dede, koji čeka neka vremena samo njemu poznata, onda late da stignete samo do autobusa koji vi vozi na fotbal ili na igru, a u autobuzu sigurno ne gubite vreme, nego nađete neku curku ili ičku, i po tamo do mikrobuza ako bude da traje ovo s Austrijom. Pa glidimo na to što nim čine nene i mame. I tako rota! Dobre oči vim želim! Samo glidejte i blejejte!
    Dedo, Petre, pozdrav od Ane!
    Nek bude dobro!

    RăspundețiȘtergere
  10. Prijasnji anonimac stvarno ima pravo!!!Zal mi je stvarno sto ni ovaj put nista ne lamo . Zal mi je sto vlasi koji su pojam prevare ,pojam neozbiljnosti su stigli da se podsmevaju od nas!A mi tako lepo samo se branimo s ilarnim stvarima ''vino sa-ti dau niste scoruse ''ili ''tuica de carasova'',zapravo mi niti neznamo kako da se branimo,a niti imamo koga da ni brani .Imali bi ...ali ne mozes da se brines za ono za sto si izabrat i da naterujes ludje jedni protiv drugi ,da obstruktioniras bilo koju drugu ideju sto ne dosla od tebe dobru ili ne...da ...na zalost tako je i opet da citiram prijasnjeg anonimca , moramo da bolje glidimo jer vreme prodi i prodi u nasu nekorist.

    RăspundețiȘtergere
  11. PAITO PETRE


    DESTE INTELEKTUALCI KOGA VI CEKATE.STARI NASI DEDE
    PAIVETESE OVOIE NAI PRVO ZA VAS I POSII ZA NAS. SETE I PITE U SKOIKI KOT RIMERA I MATEI DE SE POSEVAJU OD VAS.
    PAITO CRSTO, TESKO LA DATIJE.TI SI POTRESAL IENOG VELIKOK BALAURA KOI IMA TOLIKO GLAVE.SRETNO TI , I CUVAISE .POZDRAV NEKI STARI PAITA

    RăspundețiȘtergere
  12. sai sugi pula lui nikii

    RăspundețiȘtergere
  13. Niki , crengile ţi- au crescut la studii în Croaţia?-Ruşine să-ţi fie că dar a-i nişte copiii.Halal şcoală....Apropoo , Caraşul e aproape de Uniune i-ai pe toţi de acolo şi lasăte dus de Caras.Un singur lucru e păcat că copilaşii vor spune une-i tata

    RăspundețiȘtergere