Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 16 mai 2011

ALEGERII LA UNIUNEA CROAŢILOR DIN ROMÂNIA = 4 IUNIE 2011


Actualmente aceste alegeri nu sunt corecte!

Oferiţi EGALITATE DE ŞANSE

Argumente şi propuneri

Crsta Petru                                                            

Expediat la fax Nr.0255 232146
Expediat la adresa de E-mail:zhrucr@gmail.com

Data 16 MAI 2011                

                        CĂTRE

                                        UNIUNEA CROAŢILOR DIN ROMÂNIA
                                    
                                         D.PREŞEDINTE PROF. DEP. MIHAI RADAN
                                                     BIROUL EXECUTIV AL U.C.R.
                                             CONSILIUL COORDONATOR AL U.C.R.

Subsemnatul CRSTA PETRU, candidat pentru funcţia de PREŞEDINTE  LA  UNIUNEA  CROAŢILOR DIN ROMÂNIA CU OCAZIA ALEGERILOR CARE VOR AVEA LOC PE  4 IUNIE 2011 LA CARAŞOVA, prin prezenta formulez următoarele:

A. Actualele alegeri să NU se ţină la data de 4 iunie 2011 şi să se pregătească un nou termen pentru alegerile care vor fi stabilite la o altă data pentru o EGALITATE DE ŞANSE.
Aceste alegeri NU SUNT CORECTE!
Delegaţii desemnaţii au fost contestaţi în bloc de mine pentru următoarele
MOTIVE:
Delegaţii propuşi pentru CONFERINŢA NAŢIONALĂ sunt actualii angajaţi ai Uniunii, au grade de rudenie, foşti şi actuali colaboratori pe diferite activităţi  cu Uniunea şi actuali conducători ai uniunii.
B. Propun următoarele modificări în  STATUTUL  UCR, care să constea în:
1. Alegerile să fie libere, oricine este membru UCR, să poată să se înscrie la o funcţie în Uniune
2. Să se ofere posibilitatea cetăţenilor de minoritate croată să-şi desemneze în mod liber şi democratic liderii, prin amplasarea urnelor de votare în toate localităţile unde locuiesc croaţii şi nu prin delegaţi (contestaţi de locuitorii localităţilor unde reprezintă).
3. Interzicerea cumulării de funcţii. Să fie  permisă doar o funcţie.
5.Interzicerea înscrierii candidaţilor care au ocupat funcţii în două mandate succesive
4. Ocuparea funcţiilor la maxim două mandate.
5. Înfiinţarea unui sediu în Reşiţa.
6. Înfiinţarea funcţiei de preşedinte onorific.
7. Mijloacele fixe şi de inventar să intre în patrimoniul administraţiei locale, proporţional cu contribuţia şi componenţa numerică, în  administraţiile unde sunt un număr semnificativ de cetăţeni ai minorităţii croate.                      
                                     Cu deosebit respect,
                                                                         CRSTA PETRU



Crsta Petru                                                             

Expediat la fax Nr.0255 232146
Expediat la adresa de E-mail:zhrucr@gmail.com

Data 16 MAI 2011                  

                        CĂTRE

                                      
                                        UNIUNEA CROAŢILOR DIN ROMÂNIA
                                     
                                         D.PREŞEDINTE PROF. DEP. MIHAI RADAN
                                                     BIROUL EXECUTIV AL U.C.R.
                                             CONSILIUL COORDONATOR AL U.C.R.

Subsemnatul CRSTA PETRU, candidat pentru funcţia de PREŞEDINTE  LA  UNIUNEA  CROAŢILOR DIN ROMÂNIA CU OCAZIA ALEGERILOR CARE VOR AVEA LOC PE 04 IUNIE 2011 LA CARAŞOVA, prin prezenta formulez următoarele:

1. Să-mi comunicaţi când are loc întrunirea sau întrunirile  BIROULUI EXECUTIV AL U.C.R.,
    CONSILIUL COORDONATOR AL U.C.R. în vederea dezbaterilor cu privire la alegerile  din 4 iunie 2011, precum şi adunările cu delegaţii sau cu electoratul uniunii.

2 Să-mi comunicaţi LISTA cu toţi delegaţii desemnaţi, cu nume şi prenume, respectiv localitatea pe care o reprezintă pentru alegerile din 4 iunie 2011.

3. Să-mi comunicaţi numărul de invitaţi pe care am dreptul să-i invit.

4. Invit toţi candidaţii la o funcţie în cadrul UCR, la o dezbatere publică într-o manieră elegantă, moderată de o persoană desemnată şi agreată de candidaţi.

Precizările făcute au un argument normal, legal şi anume: EGALITATE DE ŞANSE.



                         Cu deosebit respect,
                                                                         CRSTA PETRU

Doresc să precizez faptul că, la comentariile făcute de vizitatorii acestui blog, cu privire la materialele prezentate vă asigur că voi onora răspunsurile în limita cunoştinţelor avute referitor la întrebările formulate pe acest blog. Doresc să mulţumesc tuturor celor care accesează acest blog, Nemulţumirile, sugestiile, criticile pe care le faceţi sunt foarte bine venite. Va mulţumesc.
Revenind la campania pentru alegerile la Uniunea Croaţilor din România, e greu de înţeles de ce oameni prezenţi stau şi aşteaptă ce...? pe cine...? Noi le dăm puterea să ne reprezinte unde sunt. Fără votul nostru nu au putere. Am dat un semnal, nu pentru mine, pentru noi toţi,  pentru o schimbare, pentru o şansă, pentru ceva nou Am colindat aproape toate localităţile unde locuiesc cetăţenii din minoritatea croată. Ştiţi ce am auzit şi văzut? Numai şi numai nemulţumire, numai iritare De ce toate acestea? Un eveniment  important s-a derulat  duminică 15 mai 2011, în faţa mulţimii, în loc. Caraşova. Am invitat la o dezbatere publică cele mai importante feţe croate care erau de faţă şi asistau la proiectul meu pe care l-am prezentat pentru croaţi. Am făcut o invitaţie la dezbatere. Invitaţia a fost făcută primarului comunei Caraşova, Bogdan Petru, care are funcţia actuală de vicepreşedinte al UCR, dar şi de candidat la o nouă funcţie în UCR, dar  şi deputatului Radan Mihai, care este actualul preşedinte al UCR, care candidează  la funcţia de preşedinte al UCR. I-am invitat respectuos să participe alături de mine la o dezbatere publică. Credeţi că au venit? Sigur că NU. De fapt, de ce mă miră? Păi preşedintele UCR, la frumoasă vârstă de peste 70 de ani, îl mai interesez eu sau comunitatea în general? Să nu fiu rău, poate îl interesează o categorie a comunităţii croate. Dacă nu-i adevărat, îl invit cu mine prin comunitatea croată să afle părerea despre el şi uniune. Acest lucru poate să-l facă oricine este interesat. Rezultatul va fi publicat pe blog. În privinţa primarului, ce să spun la cele trei mandate de primar şi unul de viceprimar, al comunei Caraşova? Poate nu-l mai interesează opinia mea şi a comunităţii croate acum sau poate doar o categorie îl interesează? Nu ştiu. El ştie! 
Nu aveam intenţia să-i întreb de sumele cheltuite (astronomice, în opinia mea şi care vor fi prezentate pe acest blog). Voiam o dezbatere pe proiecte constructive şi utile pentru comunitate. De ce nu au vrut? Nu ştiu. Ei ştiu care le sunt interesele. Nu era normal ca noi, candidaţii pentru o funcţie publică, să venim în faţă electoratului să fim întrebaţi? Probabil sunt obişnuiţi să fie întrebaţii doar de anumiţi cetăţeni şi în anumite locuri (uniune, primărie). De reţinut, ca ambii   sunt lideri de bază ai comunităţii croate care au fost de la început şi au gestionat interesele comunităţii croate  timp de 20  ani

De ce există atâta nemulţumire şi o mică parte de mulţumire în comunitate croată?De ce acuze şi scuze, ce au  în comun toţi aceşti lideri pentru a ne purta de grijă aşa cum au făcut în aceşti 20 de ani? Mai vor un mandat de încă 4 ani. Patriotism? Interese? ...surprize, surprize... o să aflaţi în curând şi de alegerile care au fost pe 6 mai 2011 în Caraşova şi de listă şi de statut. Staţi pe aproape, şi nu uitaţi: Poate o să reuşim împreună să fim mai buni!
VA URMA

11 comentarii:

  1. hm!hm!hm! interesant mod de-a gandi ,apropos pe cand dezvaluirile?

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta spuneam si eu. Sa inceapa cu dezvaluirile despre conducerea UCR. Si mai mult decat atat sa le depuna si la parchet si presa.
    Atunci in mod cert cineva se va sesiza din oficiu.
    Sunt sume foarte mari in joc, daca asa stau lucrurile cu adevarat.
    JUSTITIARUL

    RăspundețiȘtergere
  3. SVETA UD PUKRAJ NÁMU: December 2007
    Sunt cazuri când deputatul unei minorităţi nu a ridicat nici măcar o singură ... Radan Mihai, Uniunea Croaţilor din România (UCR), ales în circumscripţia ...
    starbisnov.blogspot.com/2007_12_01_archive.html - 191k - În Cache - Pagini similare

    RăspundețiȘtergere
  4. Deputatu nu putea sa faca nimica fara contabila,si fara descarcarea de gestiune care o facea cu siguranta cineva.Daca in joc sunt banii e vorba de contabilitate.Cu contabila trebuie inceput, apoi cu cu altii.Doamna Bogdan ce ai de spus ca doar si tu esti de la ]nceput la aceasta uniune

    RăspundețiȘtergere
  5. crsto dar tu ce ai facut pentru comunitatea asta in afara ce esti mic si unflat si urat dar urat cu crengi:))))))))))))))))ca pana acum nu am auzit nimic de tine in afara ca esti dilibau si nu te baga nimeni in seama macar deputatu radan are stofa de conducator si la 70 de ani cat zici ca are

    RăspundețiȘtergere
  6. OBSERVATOR
    Anonimule de la ora 12, 51. Din serialul „Copiii spun lucruri trăsnite” a lui Ianţu de la Prima, în acest serial e vorba de oameni tâmpiţi spun lucruri tâmpite. Eu cred că tu porţi în tine o geneă de zoombi. Eşti unul dintre frustraţii. Acceseză Jurnalul C-S “Ce credeţi voi pentru mine e egal cu zero!“ şti cine a spus deputatul Radan, când de Rugă la Caraşova 2010 Aşa a comentat deputatul Uniunii Croaţilor din România, Mihail Radan, scandalul care de două zile i-a tulburat pe locuitorii din Caraşova.

    Nu mai vreau să se mai repete aşa ceva.
    Cred că nu este normal să faci remarci asupra unor persoane de natura fizică. Te asigur că la vrăsta d-lui Cîrsta, nu arăţi mai bine. Şti anonimule cum zice Petrică Carabaş când e vorba de Radan, ,,Dute şi dă-i un pupic în…… “


    Publicat
    17.08.2010 20:27
    Ultima modificare

    RăspundețiȘtergere
  7. Marian Lupac
    Model de democraţie la croaţii în Lupac
    Responsabil pe Lupac este Şera Gheorghe,are un copil angajat la uniune în fiecare lună primeşte el ca consilier circa 1000 lei. Consilierul Miloş din Rafnic s-a lăudat că Radan îl plăteşte cu 1000 lei lună
    Vârsta 70 ani fără şcoală. Nimeni nu a ştiut de alegeri până ce d.Crîsta a anunţat
    Este delegat la votare pe 4 iunie alături de copil şi cumnat. Domnule Crîsta suntem alături de tine anonim de pe blog care vorbeşte de tine sigur este din Caraşova si probabil este plătit de Radan.
    Trăiască gaşca

    RăspundețiȘtergere
  8. est un prost domnule carsta unu foarte mare santem rude dar ami este rusine cu tine

    RăspundețiȘtergere
  9. OBSREVATOR
    Din serialul ,,Deştepţi proşti spun lucruri cretine. Dragă Niki, regret că probabil nu citeşti tot ce este scris pe blog. Urmăresc cu interes acest blog. Aştept argumente pe principii Regret că idioţii de tagma nu citesc, cu siguranţa eşti unul dintre incompetenţii , aroganţii Caraşovei, nu Cîrsta este problema. Din câte deduc se pare ca a-i tendinţe masculine. Nu ştiu ca d. Cîrsta să aibă aşa tendinţe. Ori eşti o fufă care….Cu siguranţa eşti cineva pe care Cîrsta a deranjat. Nu cumva eşti din curtea găşti Radan? A-i auzit de aroganta, incompetenta? Du-te ia carte si învaţă daca nu, Carasova are un pod mare. Fa un salt Să vedem ce zice comunitatea de tagma ta Niki şi susţinători tăi. Cumpără Radan coroana?

    RăspundețiȘtergere
  10. se pare ca la asta se va rezuma 'vruta revolutie' la ciondaneala intre comentatori,asa nu-i ajutati pe simpatizanti nici tu pe Crsta nici tu pe Radan.Argumentati de ce !i sustineti!

    RăspundețiȘtergere