Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 13 ianuarie 2024

Statul român refuză să plătească vaccinurile gripale eliberate de farmacii

În plin sezon gripal, autorităţile resping la plată facturile emise de farmacii pentru vaccinurile care au fost deja eliberate populaţiei încă din luna noiembrie
11 ianuarie 2024: Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica condamnă statul român pentru folosirea farmaciilor drept unităţi de creditare pentru medicamentele eliberate populaţiei - în continuare există întârzieri majore în decontarea medicamentelor compensate şi gratuite furnizate pacienţilor, iar pentru vaccinurile gripale eliberate nu există în acest moment fonduri.

Asociaţia a salutat decizia autorităţilor de a oferi posibilitatea prescrierii şi eliberării anumitor vaccinuri pe reţete compensate sau gratuite, fiind considerat un pas important pentru a spori protejarea populaţiei prin imunizare. Farmaciile au realizat astfel toate demersurile pentru a se aproviziona corespunzător şi a răspunde solicitărilor pacienţilor prin furnizarea vaccinurilor gripale prescrise, sub prezumţia că sumele aferente acestor vaccinuri eliberate vor fi decontate în decurs de 60 de zile.

În ultimele zile, anumite case de asigurări de sănătate judeţene au transmis solicitări către farmaciile comunitare ca acestea să storneze facturile emise deja pentru vaccinurile gripale eliberate, motivând acest lucru din lipsa fondurilor necesare pentru plata acestor medicamente imunologice. Alte case de asigurări de sănătate judeţene au informat farmaciile că facturile emise de acestea pentru vaccinurile gripale eliberate sunt respinse la plată, din acelaşi motiv. Între timp, reprezentanţii Guvernului declară că nu vor exista sincope în decontarea medicamentelor eliberate populaţiei.

În aceste condiţii, statul român acţionează dual în declaraţii şi fapte: reprezentanţii Guvernului susţin vaccinarea populaţiei şi încurajează imunizarea pentru sănătatea publică doar în mod declarativ, deoarece prin faptele acestora de a bloca plata vaccinurilor eliberate de farmacii descurajează de fapt disponibilitatea vaccinurilor pe piaţa din România.

"Suntem într-o situaţie absurdă în care farmaciile comunitare creditează statul român pentru vaccinurile eliberate populaţiei, fără dobândă şi fără penalităţi pentru întârziere, într-o situaţie şi aşa dramatică pentru sistemul farmaceutic grav pus în încercare în ultimii ani. Noi am făcut toate eforturile din partea noastră pentru a susţine iniţiativa statului privind vaccinarea şi am făcut aprovizionare peste necesarul estimat şi istoricul din anii precedenţi, tocmai pentru a fi stocuri suficiente şi a pune la dispoziţia pacienţilor produsele pentru imunizare. Din păcate pe viitor nu cred că vom mai putea face asta dacă ne aflăm deja în imposibilităţi de plată tot mai dese. Furnizorii trebuie plătiţi, nu există varianta din partea farmaciilor de a nu achita. Pacientul este cel care trebuie să aibă acces facil şi neîngrădit la medicamente. Ori eforturile noastre în acest sens sunt vădit în zadar în situaţia actuală şi scutură din temelie lanţul de aprovizionare", a declarat farmacist Anda Vîja, purtător de cuvânt al Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica.

Invocarea lipsei fondurilor pentru vaccinurile furnizate de farmacii populaţiei se suprapune cu întârzierile care persistă în decontarea medicamentelor eliberate pacienţilor, întârzieri care au fost semnalate în nenumărate rânduri şi în anul 2023.

"Cum poate farmacistul, care a realizat eforturi pentru a se aproviziona, pentru a furniza pacienţilor medicamentele şi vaccinurile care să le protejeze sănătatea, să mai aibă încredere că autorităţile vor respecta activitatea depusă de către acesta şi vor aloca fondurile care pe drept sunt menite farmaciei? Cum putem să furnizăm în continuare asistenţă farmaceutică populaţiei, dacă statul român nu susţine farmaciile, ci dimpotrivă, găseşte motive pentru a nu deconta sumele atât de necesare funcţionării unei farmacii?", a adăugat farmacist Anda Vîja, purtător de cuvânt al Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica.

În acest moment, o parte din farmaciile independente se află deja în blocaj financiar din partea distribuitorilor angro, fără a se putea aproviziona cu medicamente, cu efecte resimţite de pacienţi, care nu mai pot avea acces la terapie. Situaţia va continua să se agraveze dacă reprezentanţii Guvernului nu conştientizează că este necesar ca farmaciile comunitare să funcţioneze în integralitate în perioada următoare şi să furnizeze medicamentele necesare pacienţilor.

Farmacist Anda Vîja
Vicepreşedinte AFIE
e-mail: afiethica@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu