Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 6 ianuarie 2024

Bilanțul controalelor inspectorilor de muncă din Caraș, în perioada 04.12.2023 – 05.01.2024


 

În perioada 04.12.2023 – 05.01.2024 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin au derulat acțiuni de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea/păstrarea articolelor pirotehnice.

Controalelele au

constat în verificarea societăţii, a punctelor de lucru și a spațiilor de depozitare/comercializare, verificarea valabilității autorizaţiei emisă de inspectoratul teritorial de muncă și inspectoratul județean de poliție pe raza cărora își desfășoară activitatea, autorizația acordată să coincidă cu operațiunile pe care le face în realitate agentul economic, articolele pirotehnice expuse la comercializare să aibă inscripţionate în limba română: categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor şi să fie puse la dispoziţia utilizatorilor.

De asemenea, s-a urmărit încurajarea unei abordări participative prin implicarea lucrătorilor şi angajatorilor pentru diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale aplicabile activităţilor cu articole pirotehnice și promovarea bunelor practici în activităţile în care sunt implicate aceste articole pirotehnice.  

Inspectorii de muncă au efectuat controale la 7 angajatori, din care 4 au fost sancționați cu 11 avertismente contravenționale și s-au dispus 11 măsuri obligatorii de remediere. Au fost identificate următoarele deficiențe:

-       neluarea măsurilor pentru punerea la dispoziția lucrătorilor a truselor de prim ajutor;

-       neetichetarea rafturilor cu sarcina maximă admisă;

-       lipsa mijloacelor pentru stingerea incendiilor în spațiul de depozitare;

-       nedesemnarea în scris a lucrătorilor care comercializează articolele pirotehnice;

-       neluarea măsurilor pentru ca valoarea rezistenței de dispersie a instalației de legare la pământ să nu depășească valoarea minimă admisă;

-       declarațiile de conformitate nu sunt traduse în limba română.

Atragem din nou atenția tuturor factorilor implicați, că nerespectarea dispozițiilor legale în domeniu poate atrage atât răspunderea contravențională cât și răspunderea penală a celor vinovați. Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni. De asemenea, amenzile de care sunt pasibili cei care încalcă legea sunt cuprinse între 1000 lei și 7500 lei, în cazul contravenienților persoane juridice limitele minime și maxime ale amenzilor majorându-se cu 100%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu