Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 15 ianuarie 2024

54 situații de urgență gestionate de pompierii militari cărășeni

Intervențiile pompierilor cărășeni din acest sfârșit de săptămână

În acest sfârșit de săptămână, 12 – 14 ianuarie a.c., pompierii militari cărășeni au intervenit pentru gestionarea a 54 de situații de urgență pe raza județului Caraș-Severin.

Incendii

În dimineața zilei de vineri, pompierii caransebeșeni au intervenit, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul acoperișului unei anexe gospodărești din orașul Oțelu Roșu. La sosirea la locul solicitării, incendiul se manifesta cu flacără și degajări mari de fum la nivelul acoperișului anexei, pe o suprafață de aproximativ 120 mp. La fața locului s-au deplasat și pompierii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Oțelu Roșu. Pompierii militari și voluntari au lichidat incendiul în aproximativ două ore, iar cauza probabilă a fost stabilită ca fiind coş, canal, burlan de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materiale combustibile.

În data de 13 ianuarie, în jurul orei 17:30, un apel la numărul unic de urgență 112 anunța producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Văliug. Către locul indicat s-au deplasat de urgență două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat faptul că incendiul se manifesta la întreg acoperișul, cu posibilitate de propagare. Echipajele de pompieri militari, împreună cu pompierii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Văliug, au acționat imediat pentru localizarea și lichidarea incendiului. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului, în urma căruia a ars partea din lemn a acoperișului în proporție de 90%, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, a fost stabilită ca fiind coş, canal, burlan de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materiale combustibile.

            În cursul zilei de ieri, imediat după ora 15, un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița a intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la acoperisul unei locuinte din orașul Bocșa. Până la sosirea pompierilor profesioniști, incendiul a fost localizat de catre Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bocsa, ulterior acționând împreună pentru lichidarea acestuia. În urma incendiului, au ars coșul de fum și acoperișul pe o suprafață de aproximativ 5mp. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza coșului de fum necurăţat de funingine.

                În cursul serii trecute, în jurul orei 22, pompierii caransebeșeni au fost alertați de izbucnirea unui incendiu la o societate comercială din municipiul Caransebeș. De urgență, la locul indicat, s-au deplasat patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD și o autospecială de primă intervenție și comandă. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta cu flacără atât în interiorului spațiului comercial, cât și la nivelul acoperișului. Din cauza faptului că pereții obiectivului care a fost cuprins de flăcări erau comuni și confecționați din lemn, mascați cu rigips, incendiul s-a propagat la acoperișul celor două societăți comerciale învecinate. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric.

Misiuni de prim ajutor

De asemenea, s-au înregistrat 45 de intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, precum și alte situații din categoria asistență persoane.

 

În continuare, pompierii militari cărăşeni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu