Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 3 ianuarie 2024

Masa de Revelion cu aproape 170 de E-uri și 81 grame de zahăr !


Masa de Revelion cu aproape 170 de E-uri și 81 grame de zahăr ! Îți dorești o masă de revelion fără E-uri ?! 
 Revelionul este prilejul prin care  ne adunăm cu toții la masă alături de familie și prieteni . Știm , însă , câți aditivi alimentari , câtă sare și cât zahăr consumăm la masa de Revelion ?

La 100g de

mâncare putem ajunge chiar și la 169 de E-uri (aditivi alimentari ), 31g de sare , de 6 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății  și 81g de zahăr , de 3 ori mai mult decât recomandarea de 25 de grame de zahăr pe zi a Organizației Mondiale a Sănătății. 

Ne place să așezăm cu drag pe platou aperitive care sunt foarte apreciate și importante fiindcă deschid marele ospăț .

Printre acestea , valsează spre încântarea ochilor noștri :

– Brânza topită (folosită la diverse umpluturi)

– Șuncă de praga

– Bacon

– Parizer de pasăre

– Parizer de porc

– Cabanos

Un sos de ketchup , muștar sau maioneză ține ritmul la perfecție cu antreul servit sau felul doi de mâncare.

Din când în când îl mai acompaniază și pâinea , dar nu în exces . Este deja o vedetă și vrea să mai iasă din lumina reflectoarelor .

Desertul este adesea împodobit cu ciocolată sau praline de ciocolată , iar untul este îndrăgostit de el! Nu se poate abține să nu îi facă o vizită și, din când în când, își face apariția și margarina , doar pentru a-l saluta .

Înghețata așteaptă liniștită în separeu să fie chemată atunci când se încinge atmosfera .

După atâta mâncare și dans , dacă simțim că ne moleșim apelăm la o băutură energizantă și ne potolim setea cu băuturi răcoritoare tip ceai , sau ne delectam cu bere cu fructe , iar pentru copii , o sampanie cu suc de fructe.

La finalul mesei , mulți dintre noi consumăm gumă de mestecat .

Și uite așa ia sfârșit acest bal mascat , de unde plecăm cu toții fericiți , luând la pachet câteva E-uri în plus , sare și zahăr.

Cu acestea fiind spus e, putem spune că la masa de Revelion consumăm până la :

– 169 de E-uri (aditivi alimentari)

– 31g de sare 

 81g de zahăr

Cele mai intalnite E-uri din alimentele mentionate sunt: E 300 , E330 , E412 , E440 , E451 și E120 .

Ne-am gândit oare și care este amprenta de carbon asociată celor mai populare preparate de Revelion ? De exemplu , dintr-un kg de amestec de carne tocată ( vită și porc ) , 200 de grame de orez , 4 cepe , 200 de grame de afumătură ,  pastă și suc de tomate și bineînțeles , foile de la 2 verze , obținem 50 de sarmale , echivalent a 35,52 kg de emisii de CO2e . Asta înseamnă că, pentru a produce o singură sarma , vom avea o amprentă de carbon de 0,71 kg , de 10 ori mai mare decât cea a unei sarmale vegetale , în care carnea unei sarmale este înlocuită cu 25 g de ciuperci .

În cazul salatei Boeuf , diferența principală dintre rețeta clasică și cea vegană constă în cele 700 de grame de rasol de vită , care urcă amprenta de carbon de la 2,16 kg CO2e ( a variantei vegane ) la 39,8 kg CO2e , adică de 18,5 ori mai mult la rețeta clasică ( carnea de vită produce cele mai multe emisii dintre toate tipurile de carne ) .

Cum poți afla toate informațiile de pe etichetele produselor într-o fracțiune de secundă ?

Descarcă GRATUIT aplicația InfoCons și află numericul de aditivi alimentari , cantitatea de zahăr , cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate . Dacă ești la cumpărături sau acasa , scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi , pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective .

Aplicația Gratuită InfoCons te ajută să ai o masă de Revelion așa cum îți dorești : fără E-uri , sare și zahăr în exces ! 

Aplicația InfoCons este disponibilă pentru toate sistemele de operare IOS , Huawei și Android .

https://infocons.ro/aplicatia-infocons/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=Newsletter-1157502-20231228&utm_campaign=Masa+de+Revelion+cu+aproape+170+de+E-uri+%C8%99i+81+grame+de+zah%C4%83r+%21+%C3%8E%C8%9Bi+dore%C8%99ti+o+mas%C4%83+de+revelion+f%C4%83r%C4%83+E-uri+%3F%21+Aplica%C8%9Bia+Gratuit%C4%83+InfoCons+este+solu%C8%9Bia+%21&referer=infocons-home

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu