Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 3 ianuarie 2024

ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII CĂRĂȘENI PENTRU SIGURANȚA COMUNITĂȚII, ÎN MINIVACANȚA DE ANUL NOU

Polițiștii cărășeni au fost la datorie în toată această perioadă, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în județ, nefiind înregistrate evenimente grave. 

În minivacanța de Anul Nou, polițiștii inspectoratului au intervenit pentru soluționarea a 185 de sesizări ale cetățenilor, din care 151 prin SNUAU 112.

Au fost organizate 78 de acțiuni, iar pentru abaterile de la normele legale, polițiștii din Caraș-Severin au aplicat 489 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 223.000 de lei, cu aproximativ 14% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, polițiștii au prins în flagrant delict 11 persoane bănuite de comiterea de infracțiuni, au reținut 40 de permise de conducere și au retras 11 certificate de înmatriculare.

În această perioadă au fost sesizate 44 de infracțiuni, cu 10% mai puține decât la sfarșitul anului trecut. Dintre acestea 20 au fost infracțiuni contra persoanei, 7 contra patrimoniului și 14 infracțiuni rutiere, numărul infracțiunilor constatate la regimul rutier fiind aproape de trei ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut. 3 dintre acestea au fost infracțiuni de conducere a unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive. 

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional în județul Caraș-Severin, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

De la data operaționalizării sistemului și până în prezent, în cazurile gestionate de polițiști, nu s-a impus dispunerea măsurii de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, în perioada menționată fiind emise 3 ordine de protecție provizorii.

Exemple de infracțiuni constatate de polițiști:

Ieri, la ora 19,45, polițiști de la Poliția Orașului Moldova Nouă au oprit pentru control, pe strada Nicolae Titulescu, un autoturism condus de un bărbat de 65 de ani, din localitate, ce a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând că avea o alcoolemie de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Un alt bărbat a fost depistat ieri, de polițiști de la Secția 8 Poliție Rurală Oravița, în timp ce conducea un autoturism în localitatea Grădinari, având o alcoolemie de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Într-un alt caz, tot ieri, 2 ianuarie, la ora 14.00, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene au oprit pentru control, pe DN 6, un autoturism condus de un tânăr de 21 de ani din Iablanița, în cazul căruia la testarea cu aparatul din dotare, au rezultat suspiciuni rezonabile referitoare la consumul de substanțe psihoactive. 

De asemenea, în data de 01 ianuarie, la ora 23,17, polițiști de la Secția 6 Poliție Rurală Bozovici au observat pe o stradă secundară din comuna Bănia, un autoturism care circula pe contrasens. 

Polițiștii au efectuat semnalul regulamentar de oprire conducătorului auto, acesta continuându-și deplasarea, fără a se conforma.

Polițiștii au pornit în urmărirea autoturismului, la volanul căruia a fost identificat un bărbat de 46 de ani, care a fost testat cu aparatul etilotest și avea o alcoolemie de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Tot în prima zi a anului, polițiștii reșițeni au oprit pentru control, pe strada Calea Caransebeșului, un autoturism condus de un bărbat de 30 de ani care nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule și avea o alcoolemie de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Un alt bărbat a fost depistat de polițiștii orăvițeni în timp ce conducea un autoturism pe DN 57, în direcția Răcășdia, având o alcoolemie de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

În dimineața zilei de 1 ianuarie, la ora 09,44, pe strada Aleea Roman din Reșița, în timp ce un bărbat de 38 de ani conducea un autoturism, a acroșat alte două autoturisme staționate, iar la testarea cu aparatul etilotest bărbatul avea o alcoolemie de 1,25 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

De asemenea, polițiștii l-au testat pe bărbat cu privire la consumul de substanțe psihoactive, rezultând suspiciuni rezonabile în acest sens.

În toate cazurile prezentate, persoanele depistate au fost conduse la spital unde le-au fost prelevate mostre biologice, iar polițiștii continuă cercetările în cadrul dosarelor penale întocmite. 

Activitățile s-au desfășurat în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu