Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 17 octombrie 2023

World Vision România şi Universitatea Babeş-Bolyai atrag atenţia: Peste şase din zece absolvenţi de liceu din medii defavorizate nu se înscriu la facultate. Opt din zece studenţi din medii defavorizate se confruntă cu dificultăţi materiale

 


World Vision România şi Universitatea Babeş-Bolyai atrag atenţia: Peste şase din zece absolvenţi de liceu din medii defavorizate nu se înscriu la facultate. Opt din zece studenţi din medii defavorizate se confruntă cu dificultăţi materiale.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca & World Vision România lansează "Vreau la facultate - UBB&WVR Academy"

65% dintre absolvenţii de liceu din mediul rural nu se înscriu în învăţământul superior, comparativ cu 35% din urban, arată un studiu UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării). În acelaşi timp, 80% dintre studenţii veniţi din comunităţi dezavantajate se confruntă cu dificultăţi financiare în facultate, conform unui sondaj realizat de fundaţia World Vision România.

Universitatea Babeş-Bolyai în parteneriat cu World Vision România lansează miercuri, 4 octombrie, proiectul-pilot "Vreau la facultate - UBB&WVR Academy", prin care peste 100 de tineri din comunităţi vulnerabile vor fi sprijiniţi să finalizeze studiile universitare şi să facă performanţă. Evenimentul va avea loc de la ora 11:00 şi se va desfăşura la sediul Rectoratului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Necesitatea proiectului vine pe fondul unei situaţii statistice îngrijorătoare referitoare la părăsirea timpurie a procesului educaţiei.

Procentul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3 %) faţă de media Uniunii Europene de 41,2 %, potrivit ultimului raport Monitorul Educaţiei şi Formării realizat de Comisia Europeană. Una dintre cauzele invocate în raport este direct legată de nivelul scăzut de participare la sistemul universitar a tinerilor din mediile dezavantajate.

Ca să facă faţă cheltuielilor pentru facultate, 70% dintre elevii din anii terminali de liceu din medii defavorizate plănuiesc să muncească pe perioada studiilor, conform unui sondaj realizat de fundaţia World Vision România. Motivele invocate de tineri sunt:

- 78% dintre adolescenţi sunt îngrijoraţi de nivelul tot mai ridicat al preţurilor;

- 34% dintre respondenţi spun că familiile nu-i vor putea susţine financiar la facultate;

- 14% se tem că nu vor găsi loc la cămin, iar costurile pentru o chirie sunt prea mari raportat la bugetele lor.

Drept consecinţă a acestor deprivări materiale, pentru unu din trei liceeni din medii defavorizate, din clasele XI - XII, unul dintre cele mai importante criterii în alegerea facultăţii este posibilitatea de a primi o bursă de studiu de la universitate.

Proiectul prin care 100 de studenţi de la UBB vor fi sprijiniţi să termine facultatea

Având în vedere această situaţie, Universitatea Babeş-Bolyai în parteneriat cu Fundaţia World Vision România lansează programul "Vreau la facultate", prin care 100 de studenţi din medii vulnerabile vor fi sprijiniţi să finalizeze studiile universitare.

Modelul proiectului este inspirat după programul Vreau în clasa a 9-a prin care, în prezent, 1.000 de adolescenţi de la sate şi din alte comunităţi vulnerabile sunt sprijiniţi cu burse, activităţi de educaţie nonformală, mentorat şi tabere de vară, ca să-şi termine studiile liceale, dar şi ca să se dezvolte profesional şi personal.

Demararea proiectului "Vreau la facultate - UBB & WVR Academy" vine în contextul în care aproape jumătate dintre absolvenţii programului Vreau în clasa a 9-a din judeţul Cluj se îndreaptă către Universitatea Babeş-Bolyai.

Astfel, în perioada 2023-2026, studenţii incluşi în proiect vor beneficia, cu sprijinul donatorilor, de următoarele: un laptop sau un calculator pentru procesul de învăţare şi studiu, workshopuri tematice specifice vieţii de student, un program de mentorat şi orientare în carieră, acces la şcoli de vară şi burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor minime pentru cămin şi transport.

"Universitatea Babeş-Bolyai pune accent pe suportul oferit studenţilor în avea reuşite academice şi pentru a absolvi cu succes studiile superioare. O serie de programe au oferit şi până acum ghidaj studenţilor din anul I, şi nu numai, prin consiliere în carieră şi consiliere psihologică. Mai mult, universitatea a înfiinţat Centrul de Învăţare "StudHub" tocmai cu scopul de a dezvolta competenţele cheie ale studenţilor şi de a-i pregăti astfel pentru piaţa muncii. Mă bucură enorm că aceste eforturi vor avea, începând cu acest an universitar, un partener de renume şi cu experienţă în mentoratul elevilor şi tinerilor cei mai vulnerabili, în cazul cărora riscul de abandon este extrem de ridicat. Colaborarea cu World Vision România ne onorează şi ne oferă posibilitatea să extindem serviciile noastre pentru a oferi acestor tineri, prin educaţie world-class, şansa de a-şi atinge adevăratul potenţial" a declarat prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai.

"Ne confruntăm cu o discrepanţă alarmantă între dorinţa tinerilor din medii defavorizate de a urma studii universitare şi resursele financiare pe care familiile lor le pot oferi. Prin intermediul Vreau la facultate - UBB&WVR Academy, ne propunem să oferim şansa tinerilor cu potenţial din medii defavorizate să urmeze o facultate, în pofida greutăţilor financiare şi a statusului familial. Ne onorează parteneriatul cu Universitatea Babeş-Bolyai, mai ales în contextul în care este în topul universităţilor căutate de către adolescenţii absolvenţi ai programului Vreau în clasa a 9-a. Sperăm ca un număr cât mai mare de donatori individuali şi companii să se alăture demersului nostru. Prin acest program academic, avem toată încrederea că vom putea vorbi de excelenţă prin incluziune şi de performanţă prin echitate", a declarat Mihaela Nabar, director executiv fundaţia World Vision România.

Companiile şi donatorii individuali care doresc să sprijine studenţii din medii defavorizate pentru a termina facultatea o pot face aici https://worldvision.ro/implica-te/campanii/vreau-la-facultate/.

Costul minim, estimat de fundaţie, pentru sponsorizarea unui tânăr, astfel încât să-şi acopere cheltuielile minime pentru cămin şi transport este de 855 de lei/lună.

Despre Universitatea Babeş-Bolyai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din ţară (prin numărul de programe şi caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară şi germană), cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani - 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din ţară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 32 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 800.000 de copii şi adulţi, în aproape 800 de comunităţi din 40 judeţe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu