Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 11 octombrie 2023

Medicamentele generice şi biosimilare intrate în România în ultimii opt ani au crescut accesul pacienţilor la medicamente şi au optimizat bugetul CNAS

Medicamentele generice şi biosimilare intrate în România în ultimii opt ani au crescut accesul pacienţilor la medicamente şi au optimizat bugetul CNAS cu 1.071 milioane euro

Medicamentele generice şi biosimilare intrate în România în perioada 2015 - 2022 au optimizat bugetul CNAS cu 1.071 milioane euro, iar specialiştii estimează că medicamentele generice şi biosimilare care vor intra pe piaţă în următorii doi ani vor creşte în următorii cinci ani optimizarea bugetară cu aproximativ 345 milioane euro.

Aceste cifre pot fi şi mai mari dacă autoritatile arată în continuare interes în a trata mai multi pacienţi.
În primul an de la intrarea unui produs generic pe piaţă locală, preţul medicamentului (DCI) scade cu cca. 40%. Iar în anul 4 de prezenţă pe piaţă, preţul scade cu 76% (referinţă IQVIA 2021). Astfel, intrarea medicamentelor generice pe piaţă înseamnă economii de cost considerabile la bugetul sănătăţii.

"În perioada 2015-2022 au intrat pe piaţă peste 1.000 de medicamente generice şi biosimilare care au generat economii de cost de 1.071 milioane euro, cu care CNAS a compensat mai multe medicamente inovative cu preţuri mari (referinţă IQVIA 2021). Menţionăm că 60% dintre aceste economii au fost generate de către medicamentele generice din ariile terapeutice oncologie, cardiologie, diabet şi neurologie." spune Daniel Bran, vicepreşedintele APMGR.
În ceea ce priveşte medicamentele biosimilare, ele au în acest moment o pondere foarte scăzută, de doar 10% din piaţa medicamentelor biologice, ceea ce indică un potenţial ridicat de creştere a optimizării bugetare şi a accesului pacienţilor la tratament.

"Cele peste 20 de fabrici ale producătorilor locali de medicamente acoperă toate ariile terapeutice şi asigură un loc de muncă pentru 7.000 de persoane. În ciuda investiţiilor în permanentă creştere, ponderea producătorilor locali în întreaga piaţă farmaceutică din România are o tendinţă de scădere în ultimii ani", spune Simona Cocoş, preşedintele APMGR.

În total, în acest moment în România există aproape 2500 de medicamente generice şi peste 100 medicamente biosimilare.

Despre medicamentele generice

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat.

Medicamentele generice sunt la fel de eficiente ca şi cele originale, deoarece între cele două tipuri nu există diferenţe din punct de vedere al dozei, concentraţiei, căii de administrare, siguranţei, eficacităţii şi indicaţiilor terapeutice.

O companie poate dezvolta un medicament generic numai după ce expiră brevetele medicamentului original. Brevetul standard este de 10 de ani.

Despre medicamentele biosimilare

Produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi, protejate de brevete.

Medicamentele biologice (numite şi "biofarmaceutice") sunt medicamente derivate din biotehnologie, al caror ingredient activ este produs din organisme vii, cum ar fi celulele de plante sau animale, bacterii, virusuri si drojdie.
Biosimilare sunt la fel de sigure si eficiente ca si medicamentul biologic de origine şi respectă standardele de calitate, de siguranţă şi de eficacitate.

În România, preţul unui medicament generic nu poate depăşi 65% din preţul medicamentului original al cărui generic este, iar pretul unui medicament biosimilar nu poate depasi 80% din preturl medicamentului biologic de referinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu