Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 27 octombrie 2023

Municipiul Reşiţa, în colaborare cu societatea civilă, lansează prima ediţie de bugetare participativă din Banatul Montan


Începând cu data de 25 octombrie, Primăria Reşiţa a lansat procesul de bugetare participativă în municipiu, prin care cetăţenii sunt chemaţi să decidă ce se va întâmpla cu cei 1 million de lei alocaţi special pentru acest scop. Concret, cetăţenii, individual sau în grup, vor putea scrie şi propune un proiect care să se încadreze în unul din cele două domenii de interes: mobilitate urbană şi amenajarea spaţiului public, cu o alocare de câte 500.000 de lei pentru fiecare domeniu.

Bugetarea participativă a fost introdusă în cadrul proiectului "PROCIVIS - Implicare civică pentru dezvoltarea locală a Municipiului Reşiţa", implementat de Societatea Academică din România (SAR). În cadrul proiectului, pe parcursul mai multor ateliere, a fost creat un design colaborativ de bugetare participativă la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile din Reşiţa, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi experţi SAR.

Până pe data de 14 noiembrie se va desfăşura etapa de informare a cetăţenilor legată de această oportunitate, propunerile urmând să fie strânse până pe data 1 Decembrie 2023. După verificarea eligibilităţii proiectelor şi eventuale clarificări, proiectele vor fi votate de către cetăţeni timp de trei săptămâni, între 10 şi 30 ianuarie 2024, pe 31 ianuarie urmând să fie anunţate rezultatele (detalii aici şi mai jos, în comunicat).

Mobilitate urbană

Exemple de idei - amenajare de alei şi de piste de biciclete, trotuare reabilitate, treceri de pietoni, creşterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi, propuneri de zone cu restricţii auto, îmbunătăţiri la staţii de transport public etc.

Amenajarea Spaţiului public

Exemple de idei - spaţii verzi, locuri de joacă, squaruri, curţi de şcoli, baze sportive, amenajări temporare la râu, evenimente în spaţiul public, centre comunitare, pontoane etc.

Pentru a propune un proiect pe platformă, cetăţenii trebuie să intre pe platforma online special creată (la adresa: https://bp.primariaresita.ro/BugetareParticipativa/Home) şi să adune 30 de semnături din comunitate pentru a depune ideea de investiţie publică.

Ulterior depunerii proiectelor, tot cetăţenii vor fi cei care vor vota care proiecte vor câştiga finanţarea pusă la dispoziţie de primărie şi vor fi implementate. Dacă valoarea unui proiect câştigător este sub valoarea de 500.000 de lei, Primăria îşi asumă să implementeze şi următorul proiect sau următoarele proiecte ca număr de voturi, până la epuizarea bugetului disponibil.

Misiunea procesului de bugetare participativă este de a încuraja ca democraţia la nivel local să fie mai incluzivă, mai deliberativă, pe baza unor deziderate de justiţie socială şi de mediu şi având la bază strategia de dezvoltare a oraşului.

"Reşiţa are cel mai bun design de bugetare participativă din ţară. Nu doar cu vot online, ci şi cu deliberări şi întâlniri în spaţiul public şi trageri la sorţi pentru o mai mare transparenţă. Sigur că miza nu e atât pe design, ci pe implementare şi ajutăm cu expertiză administraţia municipiului Reşiţa să includă mai mulţi cetăţeni la luarea deciziilor privind investiţiile locale. Sprijnim administraţia şi societatea civilă locală să exporte acest model de bune practici la nivel naţional" - Adi Dohotaru, expert bugetare participativă SAR.

Calendar de implementare a procesului de bugetare participativă

INFORMARE
23 octombrie - 14 noiembrie 2023
(1) Informarea societăţii civile privind introducerea bugetării participative şi realizarea unor parteneriate pentru promovarea procesului;
(2) Apel deschis pentru membrii Consiliului Bugetării Participative din partea societăţii civile şi tragerea la sorţi a celor înscrişi;
(3) Mediatizare pe toate canalele de comunicare, cu precădere în social media, şi în spaţii publice a lansării procesului de bugetare participativă.

DEPUNERE PROIECTE
15 noiembrie - 1 decembrie 2023

(4) Promovarea etapei de colectare a adeziunilor pentru proiecte la nivel de cartier prin întâlniri auto-organizate de cetăţeni, dar şi prin întâlniri facilitate de Consiliul Bugetării Participative;
(5) Depunerea propunerilor pe platforma online şi la sediul Primăriei pentru cetăţenii care au nevoie de asistenţă
.

VERIFICARE PROIECTE DEPUSE
4 - 15 decembrie 2023
(6) Verificarea eligibilităţii şi feedback pentru clarificarea şi completarea şi/sau corectarea propunerilor, soluţionarea contestaţiilor posibile privind eligibilitatea la dezbateri publice ale Consiliului Bugetării Participative.


VOTARE PROIECTE
10 - 30 ianuarie 2024
(7) Votul pentru cele două categorii şi publicarea listei cu proiectele câştigătoare;
(8) Realocarea eventuală a bugetului în ipoteza în care proiectele câştigătoare au o valoare mai mică de 500.000 lei.

AFIŞARE PROIECTE CAŞTIGĂTOARE
31 ianuarie 2024
(9) Implementarea şi monitorizarea periodică a implementării proiectelor.

Mai multe detalii despre procesul de bugetare participativă pot fi găsite pe: https://bp.primariaresita.ro/BugetareParticipativa/Home

Proiect cofinanţat din Fondul Social European, prin Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu