Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 4 octombrie 2023

O performanță remarcabilă pentru radioamatorii din UPT

 

Nucleul de radioamatori din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a Universității Politehnica Timișoara, constituit din cadrele didactice Cirpian Dughir, Florin Alexa și Teodor Petrița, a reușit

o performanță remarcabilă în cadrul Nopții Campusului Deschis, evenimentul prin care UPT a sărbătorit Noaptea Cercetătorilor Europeni, stabilind 723 de legături cu radioamatori din toată lumea, folosind și un indicativ special.

            În vederea acestui eveniment a fost obținut un indicativ special (YP100UPT) de la ANCOM, care să celebreze cei 100 de ani de campus universitar în Timișoara, care a fost folosit timp de 4 ore, cât a durat evenimentul. Ciprian Dughir (YO2LQR) împreună cu partenerii de la radioclubul QSO Banat Timișora (YO2KQT) au reușit stabilirea a 723 de legături cu radioamatori de pe 4 continente, un rezultat care a întrecut toate așteptările.

            Pentru organizatorii unor astfel de evenimente, obținerea unui indicativ special este un motiv de mândrie, iar pentru radioamatorii pasionați, stabilirea unor legături cu astfel de indicative speciale, care sunt vânate intens, reprezintă o ocazie unică, o victorie de palmares.

            Grupul de radioamatori de la Universitatea Politehnica Timișoara nu este la prima „ispravă” de acest fel, ei reușind, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înfrățirea orașelor Timișoara și Karlsruhe (Germania), să stabilească și o înfrățire pe calea undelor cu Universitatea de Științe Aplicate din Karlsruhe, ocazie cu care părțile au reiterat dorința de a îmbunătăți colaborarea între cele două universități, spre folosul reciproc al acestora și al comunităților pe care le deservesc.

            Același nucleu de radioamatori are în vedere înființarea, în cadrul Universității Politehnica Timișoara, în viitorul apropiat, a unui radioclub în cadrul căruia să-i implice și pe studenții facultății deoarece, chiar dacă există unele materii de studiu, sunt necesare cunoștințe complexe, din mai multe domenii, pentru a activa ca radioamator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu