Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 20 octombrie 2023

Dosare penale întocmite de politistii cărăseni



Ieri, la ora 09.30, polițiști de la Biroul Siguranță Școlară și Poliția Municipiului Reșița au fost sesizați de către conducerea unei unități de învățământ din Reșița despre faptul că un elev ar fi pulverizant spray iritant lacrimogen pe holul unității de învățământ. 

Polițiștii s-au deplasat imediat la unitatea școlară, unde au stabilit faptul că în prima pauză dintre orele de curs, un elev din clasa a VI-a de la școala respectivă ar fi pulverizat spray iritant lacrimogen pe holul unității de învățământ. 

În urma evenimentului, elevii au fost scoși de cadrele didactice în curtea unității de învățământ, fără ca vreunul dintre aceștia să aibă nevoie de îngrijiri medicale. 

Polițiștii l-au condus pe elevul în cauză, în vârstă de 12 ani, împreună cu părinții, la sediul poliției, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul și dispunerii măsurilor legale, care se impun. 

Cercetările vor fi continuate în acest caz pentru săvârșirea infracțiunii de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase. 

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, de la începutul anului școlar,  polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au desfășurat 6 activități educativ-preventive cu elevii respectivei unități de învățământ, inclusiv activități de prevenire a cazurilor de port și folosire de obiecte periculoase în incinta unităților școlare, ultima dintre acestea fiind desfășurată la începutul acestei săptămâni.


REȚINUT PENTRU CONDUCEREA UNUI AUTOVEHICUL SUB INFLUENŢA SUBSTANȚELOR PSIHOACTIVE, FĂRĂ A DEȚINE PERMIS DE CONDUCERE

Ieri, 18 octombrie, la ora 17.50, polițiști de la Poliția Orașului Oravița au oprit pentru control, pe strada Cloșca, un autoturism condus de un cetățean sârb în vârstă de 52 de ani, care nu avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

În noaptea de 14 spre15 octombrie a.c., bărbatul fusese depistat de polițiștii orăvițeni conducând un autoturism în Oravița, în timp ce avea o alcoolemie de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat. La momentul respectiv, bărbatul a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre, acesta refuzând prelevarea. 

După ce a fost oprit în trafic ieri, bărbatul a fost din nou, testat  cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0 și cu aparatul DrugTest, rezultând suspiciunea rezonabilă privind consumul de substanțe psihoactive. 

Bărbatul a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive și conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere. 

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița, pentru dispunerea măsurilor legale, care se impun.

INFRACȚIUNI RUTIERE CONSTATATE DE POLIȚIȘTII CĂRĂȘENI

DEPISTAT LA VOLAN, LA 16 ANI

Azi-noapte, la ora 03.52, polițiști de la Biroul Rutier Reșița au oprit pentru control, pe bld. Republicii, un autoturism condus de un tânăr de 16 ani, care nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Acesta a fost testat cu privire la consumul de alcool și substanțe psihoactive, rezultând că nu se afla sub influența acestora. 

Polițiștii continuă cercetările în acest caz pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui autovehicul fără permis de conducere. 

BĂNUIȚI DE CONDUCEREA UNUI AUTOVEHICUL SUB INFLUENŢA SUBSTANȚELOR PSIHOACTIVE

Azi-noapte, la ora 01.40, polițiști de la Biroul Rutier Reșița au oprit pentru control, pe strada Căminelor, un autoturism condus de bărbat de 30 de ani, din municipiul București, cu privire la care, în urma testării cu aparatul din dotare, au rezultat suspiciuni rezonabile referitoare la consumul de substanțe psihoactive.

Bărbatul a fost condus la spital, unde a refuzat prelevarea mostrelor biologice, în cauză fiind întocmit dosar penal în care sunt continuate cercetările. 

Tot în cursul nopții precedente, la ora 01.40, polițiști de la Poliția Orașului Bocșa au oprit pentru control, pe DN 58B, strada Funicularului, un autoturism condus de un tânăr de 24 de ani din comuna Măureni, care a fost testat cu aparatul din dotare, rezultând suspiciunea rezonabilă privind consumul de substanțe psihoactive.

Tânărul a fost condus la spital unde i-au fost prelevate mostre biologice pentru stabilirea prezenței substanțelor în organism, iar polițiștii continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive. 

Dovada înlocuitoare a permisului de conducere obținut de tânăr la data de 16 octombrie 2023 a fost reținută, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. 

Polițiștii continuă acțiunile pentru siguranța rutieră pe toate drumurile publice din județ.

GRUPARE INFRACȚIONALĂ SPECIALIZATĂ ÎN CONTRABANDĂ CU ȚIGARETE, DESTRUCTURATĂ

Astăzi, 19 octombrie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caraş-Severin, au efectuat 15 percheziții domiciliare, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor, la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui  grup infracțional organizat și contrabandă.

Pe numele a 17 persoane bănuite de comiterea faptelor au fost emise mandate de aducere, acestea fiind conduse la audieri. 

Astfel, din cercetări s-a stabilit că, începând din anul 2022, 17 persoane, cu vârste între 29 și 63 de ani, dintre care un cetățean sârb, ar fi constituit o grupare infracțională specializată în introducerea în țară, din Republica Serbia, de țigarete de contrabandă, care ar fi fost ulterior distribuite în Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor. 

Gruparea infracțională ar fi acționat pe trei paliere, palierul de introducere în țară și depozitare, palierul de aprovizionare, care ar fi preluat țigaretele de la furnizor și le-ar fi transportat, predându-le membrilor palierului de distribuție. 

Țigaretele de contrabandă ar fi fost introduse în țară cu autocamioane, fiind folosite documente false din care ar fi rezultat că marfa transportată din Serbia până în România ar fi constat în ambalaje de aluminiu. 

Pe parcursul documentării activităților infracționale, în perioada 2022 – octombrie 2023, au fost realizate mai multe prinderi în fragrant delict și efectuate mai multe percheziții domiciliare. 

În urma acestor activități, au fost ridicate de la membrii grupării peste 915.000 de țigarete. 

Audierile se vor desfășura la sediul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Caraș Severin.

Suportul tehnic a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și Biroul Tehnic și Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală. 

Documentarea activității infracționale în cauză s-a realizat cu sprijinul polițiștilor de la serviciile de investigare a criminalității economice ale inspectoratelor de poliție județene Caraș-Severin și Timiș. 

La activități au participat polițiști de la brigăzile și serviciile de combatere a criminalității organizate Timișoara, Oradea și Arad, de la serviciile de investigare a criminalității economice din cadrul inspectoratelor de poliție județene Caraș-Severin și Bihor, jandarmi de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș-Severin și Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara, inspectori de la Agenția Națională de Administrare Fiscală - Direcția Regională Vamală Timișoara și Biroul Vamal de Interior Caraș-Severin. 

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu