Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 4 octombrie 2023

Regiunea Vest, gazdă pentru unul dintre cele mai importante evenimente din România destinate programelor cu finanțare europeană

Unul dintre cele mai importante evenimente din România destinate programelor regionale finanțate prin fonduri europene a fost găzduit în aceste zile de Timișoara. Este vorba de „Evaluarea Anuală a Performanței Programelor Regionale”, eveniment organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest.

Mai mulți

reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ai Ministerului de Finanțe, ai Autorității de Audit, precum și ai celor opt Agenții pentru Dezvoltare Regională din România au dezbătut la Timișoara modul de implementare a programelor regionale, în contextul în care, în premieră, ADR-urile din România sunt autorități de management pentru acestea.

 

Delegația de la Bruxelles a fost condusă de Sofia Alves, director DG Regio pentru Politici urbane și coeziune, care a apreciat faptul că România se numără printre țările din Europa care au optat pentru implementarea programelor la nivel regional, conform specificului fiecărei regiuni în parte.

 

Este foarte important că acest nou sistem, prin care programele regionale sunt implementate direct de Agențiile pentru Dezvoltare Regională, a fost adoptat și în România, pentru că agențiile cunosc cel mai bine specificul regiunilor, cunosc cel mai bine nevoile locuitorilor de aici și, în felul acesta, pot lua cele mai bune decizii cu privire la proiectele care merită investiții prin fonduri europene”, a declarat Sofia Alves.

 

Reprezentanții Comisiei Europene au fost prezenți și la întrunirea Comitetului de Monitorizare pentru Programul Regional Vest 2021-2027, unde au fost informați cu privire la stadiul apelurilor de proiecte lansate și în pregătire; dar și la inaugurarea unuia dintre obiectivele de infrastructură educațională finanțat prin Regio-POR – sediul de pe strada Paris al Universității de Vest.

 

Delegația prezentă la Timișoara a profitat și de statutul de Capitală Europeană a Culturii și a vizitat expoziția Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, de la Muzeul de Artă; dar și Domul Greco-Catolic, restaurat printr-un proiect Regio-POR; și a făcut un tur ghidat al orașului, cu un tramvai achiziționat prin același program de finanțare europeană.

 

A fost o onoare pentru noi să organizăm această vizită la cel mai înalt nivel. Este pentru prima oară când are loc acest eveniment ce va avea un caracter anual și mă bucură faptul că Regiunea Vest este cea care l-a găzduit cu succes. Pentru noi, evenimentul a fost extrem de important și pentru că ne-a ajutat să creionăm și mai bine direcțiile pe care le vom urma prin Programul Regional Vest”, a concluzionat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

 

***

 

Vă reamintim, Regiunea Vest beneficiază de fonduri europene în valoare de 1,18 miliarde euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții care sprijină creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor săi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu