Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 4 octombrie 2023

Festivalul LA PAS, ediția 2023: haioșe cu gem de prune și supă anti-risipă, brânzeturi și dulcețuri artizanale, ateliere, dezbateri vitale despre resurse, poluare și alimentație,muzică și film, la Timișoara

Hrana, patrimoniu cultural imaterial, devine ambasadoarea mai multor culturi și liant al diferitelor comunități locale în Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, prin Festivalul LA PAS - Festival de gastronomie artizanală, care va avea loc

în perioada 13-15 octombrie, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” Timișoara.

Bunătăți din satele multietnice ale Banatului, din inima Transilvaniei și nu numai, produse artizanale, de la mici producători, structuri de economie socială (SES) și ferme de familie vor fi prezentate și vor putea fi degustate în Festivalul LA PAS de la Timișoara.

Slănina fragedă de porc de Bazna, brânza de Hoghilag, dulceaţa de ardei iute și gemul de rubarbă sau rabarbăr, cum zic cei de la SES Fruleco Saschiz, zacuscdupă rețeta din Țara Momârlanilor, sau cu Legume de la Hetiur, brandul familiei Cristurean, din Mureș – zona Sighișoara, sunt doar câteva dintre ele. Plus deja celebrele haioșe cu gem de prune care se pregătesc în Banat, un desert evreiesc - hamantaș și unul cehesc - rulada dulcecum se face înSfânta Elena, sat vechi de 200 de ani locuit de cehi în Coronini, Caraș-Severin.

Vă invităm totodată să gustați din supa anti-risipă – în cadrul festivalului vom găti pe ritm de muzicăo supă din legume salvate de prin piețe și magazine, vom pregăti, în alte ateliere dedicate, un desert din biscuiții și laptele care nu s-au consumat în școli, precum și borcane anti-risipă, cu condimente, acțiuni menite să atragă atenția asupra dimensiunii risipei alimentare.

LA PAS - Festival de Gastronomie Artizanală este un eveniment-manifest care promovează producția sustenabilă de hrană și cultură, precum și consumul responsabil, toate cu grijă pentru mediu, resurse și oameni. Celebrăm

 

gastronomia artizanală, cultura sustenabilității și hrana bună, curată și etică, adică principiile mișcării Slow Food. Pe perioada festivalului vor fi prezenți la Timișoara reprezentanți ai mișcării Slow Food din București, Iași, Mureș și alte zone ale țării.

Festivalul LA PAS – Festival de Gastronomie Artizanală este organizat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare (CRIES) în cadrul Programului LA PAS / Slowing Down și reprezintă rezultatul colaborării cu peste 50 de instituții publice, organizații neguvernamentale, școli și grupuri de inițiativă.

Evenimentul cuprinde mai multe secțiuni: târg / degustări de produse / ateliere pentru copii și tineri / dezbateri, discuții cu experți și prezentări de carte / film tematic / muzică.

Festivalul LA PAS este loc de discuție și dezbatere pentru teme importante, cum sunt educația pentru dezvoltare durabilă, schimbările climatice și eficientizarea activismului climatic, poluarea aerului în orașe, achizițiile publice responsabile, lanțurilealimentarescurteșiimpactulalimentațieiasuprasănătățiicopiilorșiadolescenților, repercusiunile muncii online și a dispozitivelor digitale asupra mediului.

Festivalul LA PAS înseamnă educație și voluntariat, în activitățile noastre fiind implicați numeroși profesori și elevi.

Promovăm producția sustenabilă de hrană și cultură - deci inclusiv producția sustenabilă de festivaluri, cu respect față de resursele pe care le avem la dispoziție. Nu vrem plastic și nu veți găsi apă îmbuteliată în festival, ci doar apă  din rețeaua publică.

În ceea ce privește programul artistic, la fel ca la edițiile anterioare, am ales artiști originali, formații relevante atât prin muzica și aprecierea de care se bucură, cât și prin mesajele pe care le transmit și implicarea lor socială. Vă reamintim programul concertelor LA PAS: 13 octombrie – Amalia Gaiță, E-an-na și Luna Amară, 14 octombrie – iarba Fiarelor, Kide (Takt Fest Novi Sad și Bucium și 15 octombrie – Sonatic, Delta Pe Obraz și Partizan.

 

 

Festivalul promovează culturparticipativă, convivialitate ași interculturalitatea – vom avea artiști, invitați și oaspeți din regiune, din Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Ucraina.

Programul complet al Festivalului LA PAS este disponibil pe portalul CRIES:https://la-pas.cries.ro/2023-2/festival-la-pas-2023/. Tot aici găsiți informații detaliate despre fiecare secțiune și modalitatea de înscriere la ateliere, dezbateri și sesiunile de formare pe care le pregătim pentru festival.

Accesulpubliculuila festival este liber, princontribuțiafinanțatorilor șiimplicareapartenerilorșivoluntarilorLA PAS.

Festivalul LA PAS - Festival de gastronomieartizanală face parte din programuldezvoltat de CRIESîncontextulTimișoara 2023 – CapitalăEuropeană a Culturiișiestecofinanțat de PrimăriaMunicipiuluiTimișoaraprinCentrul de Proiecte.

Vă invităm săîncetinițiritmulcotidian, săvăchestionațiobișnuințele de consum șisăconstruiți, alături de noi, convivialitate.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu