Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 19 octombrie 2023

Evaluarea activității pe 9 luni 2023 a Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin


OBIECTIVE INSTITUŢIONALE

În perioada 1 ianuarie- 30 septembrie 2023 întreaga activitate a personalului inspectoratului a fost coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite de către Poliția Română.

Privind situația operativă

a)      Creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor și dezvoltarea parteneriatului public/privat;

b)       Prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale;

c)       Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene.

 

Privind resursele

d)       Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare și informaționale necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale a Poliției Române.

MANAGEMENTUL RESURSELOR INSTITUŢIONALE

Resursele umane

            Procentul de încadrare cu personal a funcțiilor prevăzute în structura inspectoratului la data de 30.09.2023 era de 81,25%, față de 77,2 % la data de 30.09.2022.

În ceea ce privește procentul de încadrare pe categorii de personal, gradul de ocupare pentru funcțiile de ofițer de poliție la data de 30.09.2023 era de 72,87%, pentru cele de agent de poliție de 84,11%, iar pentru cele de personal contractual de 74,47%.

În anul 2023 au fost încadrați 46 de polițiști, din care 36 de absolvenți ai unor unități de învățământ ale MAI. Pe de altă parte, au plecat din inspectorat 23 de lucrători, majoritatea prin încetarea raporturilor de serviciu cu drept la pensie.

Media de vârstă a personalului inspectoratului este de 35 de ani.

Pe parcursul celor 9 luni au fost ocupate prin concurs sau examen, 18 funcții de conducere, din care 8 ofițeri de poliție și 10 agenți de poliție.

Asigurarea resurselor logistice

În acest an au fost efectuate lucrări de reparație a spațiilor interioare la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, care au ca termen de finalizare sfârșitul acestei luni. Valoarea lucrărilor este de 247.848 de lei și a fost asigurată din bugetul propriu al inspectoratului.

De asemenea, tot în acest an a fost reabilitat sediul Postului de Poliție Turnu Ruieni și locuința de serviciu aflată în aceeași clădire, valoarea lucrărilor asigurată din bugetul propriu al instituției fiind de 93.885 de lei.

Pregătirea profesională

În anul 2021 a fost operaționalizat Biroul Pregătire Personal, care a fost încadrat cu personal specializat, care coordonează și efectuează pregătirea personalului inspectoratului pe linie de pregătire profesională, tactică polițienească, pregătire fizică, trageri cu armamentul din dotare și conducere defensivă.

În primele 9 luni din 2023 au fost organizate 134 de ședințe de pregătire tactică și educație fizică, 34 de ședințe de tragere cu armamentul din dotare și 34 ședințe de conducere defensivă și de instruire privind folosirea dispozitivelor de oprire forțată, la care au participat polițiști din cadrul tuturor structurilor inspectoratului.

Toți polițiștii nou încadrați în cadrul inspectoratului au participat la un stagiu de pregătire pe o durată de 3 săptămâni, pe parcursul căruia au fost instruiți cu privire la elementele de tactică polițienească, pregătire fizică, tragere cu armamentul din dotare și conducere defensivă pe care trebuie să le cunoască pentru a le aplica eficient în activitatea zilnică.

În plus, săptămânal, pe parcursul a două zile, toți polițiștii din structurile operative ale inspectoratului participă în serii organizate de câte 14-20 de polițiști, la stagii de pregătire desfășurate în municipiile Reșița și Caransebeș, privind mânuirea armamentului din dotare, reguli de tactică polițienească, pregătire fizică, abordarea și soluționarea de spețe întâlnite în activitatea de serviciu.

 

SIGURANȚA CETĂȚEANULUI

Prevenirea criminalităţii

Activitatea de prevenire a criminalității s-a desfășurat în 2023 conform documentelor de planificare și organizare specifice domeniului.

Au fost derulate trei programe locale de prevenire a criminalității derivate din prioritățile naționale. Astfel, în Programul local de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor au fost desfășurate 226 de activități educativ-preventive în unităţile de învăţământ din județ și în spațiul public, având drept tematică principală siguranța minorilor, însumând aproximativ 8.000 de beneficiari din care 4.215 minori. Între campaniile derulate s-au numărat ”Plecatul de acasă nu este o soluție”, „Apeluri abuzive 112”, „Școala Siguranței Tedi”, „Săptămâna prevenirii criminalității”, „Dincolo de aparențe”.

În Programul local de prevenire a criminalității informatice s-au desfăşurat 62 de activități pentru prevenirea infracțiunilor în domeniul tehnologiei informațiilor și datelor informatice, însumând aproximativ 1.759 de beneficiari. Între campaniile derulate s-au numărat „Siguranța online”, „Planul de măsuri Sărbători în siguranță pentru prevenirea victimizării populației în perioada sărbătorilor de iarnă”.

În Programul local de prevenire a violenței domestice, s-au desfăşurat 55 de activități cu caracter preventiv având drept scop creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidența şi formele de manifestare a violenței domestice, însumând 2.161 de beneficiari și 2.072 de materiale cu caracter informativ – preventiv distribuite.

Siguranța școlară

În perioada ianuarie-iunie 2023, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat și desfășurat un număr de 257 activități cu caracter informativ – preventiv adresate elevilor, din care pe linie de bullying – 41, consum de droguri – 55, prevenirea infracțiunilor cu violență – 107, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului - 4, prevenirea delincvenței juvenile – 49,  având ca beneficiari un număr de 7236 elevi.

În cadrul Programului de prevenire a infracționalității și a victimizării elevilor în unitățile de învățământ de pe raza județului Caraș-Severin în anul 2023, au fost desfășurate 35 activități, având ca beneficiari 912 elevi.

În proiectele și campaniile de prevenire „VIOLENȚA ESTE ARMA CELOR SLABI!”, „BLOCK AGRESIUNII ONLINE”, ,,ZÂMBETE FALSE”, ,,ATENT PE NET”, „PREVENIREA PORTULUI FĂRĂ DREPT DE OBIECTE PERICULOASE”, precum și cu ocazia concursuluiIA ATITUDINE! SPUNE STOP VIOLENŢEI!” au fost desfășurate 193 de activități cu 5860 de beneficiari (din care 2887 elevi), având ca scop prevenirea violenței în unitățile de învățământ.

În perioada ianuarie-iunie 2023 au fost înregistrate 16 evenimente în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar (la fel ca în perioada similară din anul 2022).

Pe timpul vacanței de vară 2023 polițiștii au desfășurat 14 activități informativ-educative în cadrul „Campaniei pentru prevenirea cyberbullying-ului și infracțiunii de violare a vieții private inițiate la nivelul Direcției Siguranța Școlară”, în taberele organizate pe raza județului Caraș-Severin, beneficiari fiind un nr. de 465 elevi.

În baza Planului de măsuri întocmit la nivelul Serviciului de Ordine Publică au fost verificate toate unitățile de învățământ preuniversitar de pe raza județului pe linia respectării prevederilor Legii 333/2003;

Pentru asigurarea prezenței unor elemente din dispozitivele de siguranță publică pe timpul afluirii și defluirii elevilor la/de la cursuri, în anul școlar 2023-2024, cele 407 de unități școlare au fost repartizate în responsabilitatea structurilor abilitate, astfel:

·    poliție - 394 unități de învățământ preuniversitar 96,80 % (127 în mediul urban și 267 în mediul rural;

·    jandarmerie - 6 unități de învățământ preuniversitar din mediul urban, 1,48%;

·    poliție locală  - 7  unități de învățământ preuniversitar din mediul urban, 1,72%.

 

În data de 11 septembrie 2023 cu ocazia deschiderii anului școlar preuniversitar 2023-2024, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au participat la festivitățile organizate la nivelul unităților de învățământ și au fost dispuse toate măsurile necesare pentru asigurarea unui climat optim de siguranță școlară.

 

Având în vedere noul PLAN NAŢIONAL CADRU DE ACŢIUNE PENTRU SIGURANȚA ȘCOLARĂ, în data de 11.09.2023 a fost semnat Planul Teritorial Cadru de Acțiune de către toate structurile cu atribuții pentru implementarea măsurilor stabilite la nivelul județului Caraș-Severin.

În perioada premergătoare începutului noului an școlar 2023-2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean a fost constituit grupul de lucru format din șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, șeful Serviciului de Ordine Publică, șeful Serviciului de Investigații Criminale, șeful Serviciului Rutier, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, șeful Biroului Siguranța Școlară, ofițerul cu atribuții pe linie de prevenire a criminalității și șeful Biroului Analiza Informațiilor Caraș-Severin.

În cadrul ședințelor grupului de lucru au fost dispuse măsuri concrete, între care:

o   adaptarea dispozitivelor de menținere a  ordinii si siguranței publice, astfel încât unitățile de învățământ sa fie cuprinse în itinerariile de patrulare;

o   elaborarea unei Analize tactice cu privire la identificarea zonelor și a itinerariilor vulnerabile de deplasare către/de la unitățile de învățământ preuniversitar pentru prevenirea faptelor penale asupra elevilor care se deplasează pe aceste trasee de către Biroul de Analiză a Informațiilor;

o   organizarea unor acțiuni în domeniul rutier în zona adiacentă unităților de învățământ pentru verificarea autovehiculelor destinate transportului școlar și asigurarea prezentei polițiștilor la afluirea/defluirea elevilor la/de la cursuri, în intervalele orare specifice;

o   identificarea elevilor aflați în situație de vulnerabilitate predispuși la comportamente deviante sau victimizare (absenteism, consum de droguri, delincvență juvenilă, etc.);

o   implementarea unor campanii de prevenire a violenței și consumului ilicit de substanțe interzise în mediul școlar cu implicarea tuturor structurilor cu atribuții în P.N.C.A;

o   identificarea minorilor cu preocupări pe linia deținerii și consumului de substanțe interzise, precum și zonele cu risc in ceea ce privește consumul de droguri;

o   organizarea de acțiuni specifice săptămânal, în baza Planului de măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, a delincvenței juvenile, a cazurilor de absenteism școlar, a portului fără drept de obiecte periculoase, a traficului și consumului de droguri și substanțe psihoactive, a victimizării minorilor în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar de pe raza județului Caraș-Severin în anul școlar preuniversitar 2023-2024;

o   vor fi continuate activitățile pentru remedierea deficiențelor  constatate cu ocazia controalelor efectuate conform Legii 333/2003, se va proceda la verificarea îndeplinirii de către unitățile de învățământ a sarcinilor și măsurilor stabilite (întocmirea analizelor de risc la securitatea fizică, implementarea măsurilor stabilite în analizele de risc, remedierea deficiențelor la sistemele electronice nefuncționale).

În cadrul Programului de prevenire a infracționalității și a victimizării elevilor în unitățile de învățământ de pe raza județului Caraș-Severin în anul 2023, în anul școlar 2023-2024 au fost organizate deja 8 activități, având ca beneficiari 241 elevi.

În campaniile „VIOLENȚA DISTRUGE VISE!” și ,,ZÂMBETE FALSE”, au fost derulate în anul școlar 2023-2024 21 activități cu 658 de beneficiari, din care 28 cadre didactice.

Intervenția la solicitările prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112

Prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență – 112 au fost efectuate și consemnate în sinteza zilnică 10999[1] de sesizări sau solicitări către Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin (-199, -1,8%, mai puține decât în anul anterior).

Media de apeluri 112 pe zi în anul 2023 a fost de 40,3, față de 41 în primele 9 luni ale anului 2022.

Ca pondere, cele mai multe apeluri sunt în schimbul II, 47%.

Crește numărul apelurilor care nu se confirmă de la 3943 la 4368 (+425, +10,8%); 39,7% dintre apelurile efectuate prin SNUAU 112 nu se confirmă.

Crește numărul apelurilor efectuate de persoane anonime (959, +21, +2,2%; reprezintă 8,7% din totalul apelurilor efectuate).

În ceea ce privește natura sesizărilor, în anul 2023, ca ponderi, majoritatea apelanților sesizează: accident rutier (11,9%), agresiune (7,4%), furt (6,4%), stare conflictuală (6,1%), alte evenimente rutiere (5,9%), aceste genuri de sesizări reprezentând 56,7% din totalul apelurilor efectuate prin SNUAU 112.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

Activități desfășurate și rezultate obținute

Faptele sesizate au scăzut cu 5,02% faţă de anul 2022, în perioada analizată fiind sesizate 4.526 de infracţiuni (-239), din care 333 sunt de natură economico-financiară (-16, -4,5%), 2.711 de natură judiciară (-85, -3,04%) şi 1.482 de altă natură (-138, -8,5%).

2891 au fost sesizate în mediul urban (-76, -2,5%) și 1.634 în mediul rural (-164, -9,1%).

În cursul ultimilor 12 ani infracționalitatea sesizată înregistrează o tendință constantă de scădere.

Infracțiunile contra persoanei

Infracțiunile sesizate contra persoanei cunosc o scădere de la 1.634 la 1.558 (-76, -4,6%).

Infracțiunile contra vieții înregistrează o scădere de la 23 de fapte la 15 fapte (-8, -34,7%); numărul infracțiunilor de ucidere din culpă scade de la 21 la 15 (-6, -28,5%), 9 dintre acestea fiind săvârșite de conducători auto (-10, -52,6%).

Infracțiunile contra integrității corporale sau sănătății persoanei înregistrează o scădere față de anul 2022, respectiv de la 1.135 la 1.121 (-14, -1,2%). Scade numărul infracțiunilor de lovire sau alte violențe de la 845 în 2022 la 831 în anul 2023 (-14, -1,6%). Numărul infracțiunilor de lovire sau alte violențe asupra unui membru al familiei este același ca anul trecut, 231. 27,8% dintre infracțiunile de lovire sau alte violențe au fost săvârșite asupra unui membru al familiei.

Scade numărul amenințărilor de la 328 de infracțiuni în 2022 la 289 în anul 2023 (-39, -11.8%).

Criminalitatea contra patrimoniului

Numărul infracțiunilor sesizate contra patrimoniului scade de la 1.632 la 1.582 (-50, -3,06%). Numărul furturilor scade de la 867 la 843 (-24, -2,7%), numărul tâlhăriilor crește de la 18 la 19 (+1, +5,5%), numărul înșelăciunilor crește de la 150 la 167 (+17, +11,3%), iar numărul distrugerilor scade de la 463 la 416 (-47, -10,1%).

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

S-au executat 2.552 de acțiuni și controale, pe linia respectării regimului legal al armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, la persoanele fizice şi juridice autorizate pe aceste linii. 

În urma executării activităţilor specifice, în total, au fost constatate 65 de infracțiuni la regimul armelor, materiilor explozive şi al substanţelor periculoase. Dintre acestea, 49 au fost constatate pentru nerespectarea regimului armelor şi al munițiilor, 8 pentru încălcarea prevederilor Legii fondului cinegetic şi a protecției vânatului (Legea 407/2006), 3 infracțiuni pentru nerespectarea regimului materiilor explozive și 5 pentru nerespectarea protecției mediului.

În 2023, au fost confiscate 56 de arme letale și neletale supuse autorizării, dintre care 23 deținute ilegal, 10.018 bucăți de muniții, 290 kg de carne de vânat, 10 kg și 30 litri substanțe toxice, precum și 7 kg de articole pirotehnice.

Criminalitatea economico-financiară

Au fost sesizate 333 de infracţiuni de natură economico-financiară (-16, -4,6%). 91 sunt sesizări din oficiu ale organelor de cercetare penală ale poliției judiciare.

Tot în decursul perioadei, organele de cercetare ale poliției judiciare au procedat la recuperarea unui prejudiciu în valoare de 17.413.000 lei, prin măsuri asigurătorii, în numerar și în cont bancar.

De asemenea, au fost desfășurate 152 acțiuni, dintre care 81 de acțiuni pe linia evaziunii fiscale, 30 de acțiuni pe linia traficului cu țigarete nemarcate și 41 de acțiuni în alte domenii de activitate (proprietate intelectuală, administrație publică etc.).

Au fost efectuate 418 controale la societăți comerciale care desfășoară activități în domeniul agroalimentar, al construcțiilor, forței de muncă, tutunului etc., în urma cărora au fost constatate 34 de infracțiuni, au fost aplicate 93 de contravenții în valoare totală de peste 240.000 lei.

Totodată, au fost indisponibilizate/confiscate bunuri (țigarete nemarcate, produse contrafăcute, mărfuri, sume de bani) în valoare totală de 1.077.000 de lei.

 Acțiunile au fot desfășurate și în colaborare cu specialiști din cadrul altor instituții, respectiv Garda de Mediu, Comisariatul Județean Pentru Protecția Consumatorului, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Garda Forestieră, Direcția Antifraudă Fiscală.

Criminalitatea stradală

În 2023 infracțiunile stradale sesizate au scăzut la 569 (-49, -7,9%). Infracționalitatea stradală sesizată a scăzut în mediul urban la 425 (-44, -9,4%). În mediul rural infracționalitatea stradală a scăzut la 144 de infracțiuni (-5, -3,4%). Din numărul total, 228, (+17, +8,1%), au fost infracțiuni de lovire sau alte violențe, furturi, 166, (-24, -12,6%), distrugere 111, (-24, -17,8%) și amenințare, 40, (-23, -36,5%).

Criminalitatea în mediul rural

         În primele 9 luni ale anului 2023, în mediul rural au fost sesizate 1.634 infracțiuni (-164, -9,1%), din care 571 (-72, -11,2%) infracțiuni contra persoanei. Infracțiunile de lovire sau alte violențe scad la 319 (-44, -12,1%), iar numărul infracțiunilor de amenințare crește la 110 (+1, +0,9%).

         Infracțiunile contra patrimoniului scad la 446 (-5, -1,1%). Numărul infracțiunilor de furt crește ușor la 204 fapte (+4, +2%), al celor de tâlhărie scade la 0 (-4), iar numărul distrugerilor scade la 174 (-28, -16%).

          Infracțiunile incriminate în legi speciale scad la 264 de fapte (-83, 23,9%). Scade și numărul infracţiunilor prevăzute de Legea 46/2008 (Cod Silvic) la scad la 191 (-109, -36,3%).

 

Siguranţa rutieră și a transporturilor

Acțiuni realizate

Având în vedere evoluția situației operative pe linie de circulație rutieră, în anul 2023 au fost luate o serie de măsuri de contracarare a fenomenelor generatoare de accidente, a fost elaborat și pus în aplicare „Programul de siguranță rutieră la nivelul județului Caraș-Severin în anul 2023”, în care s-au stabilit sarcini și obiective concrete, cu scopul general de reducere a mortalității prin accidente de circulație rutieră în zona de competență.

La nivelul județului, în total au fost organizate 1.597 de acțiuni pe linie de circulație rutieră, 1.394 cu efective de poliție rutieră și 203 împreună cu alte formațiuni de poliție sau  în colaborare cu alte instituții.

În urma analizelor efectuate au fost dispuse și s-au efectuat acțiuni la care au fost angrenați polițiștii rutieri și polițiștii de la structurile de ordine publică, ce au atribuții pe linie de poliție rutieră.

Astfel, cele mai multe acțiuni au fost efectuate privind: încălcarea regimului legal de viteză – 279, conducerea sub influența băuturilor alcoolice – 215, depășirile neregulamentare – 167, neutilizarea centurilor de siguranță sau dispozitivelor de retenție – 69, neacordarea priorității de trecere pietonilor – 162, indisciplina pietonală – 94, privind utilizarea telefoanelor mobile – 54, transportul public de persoane – 86, privind taximetria – 39.

Dinamica accidentelor grave de circulație

Înregistrăm scăderi la numărul total al accidentelor rutiere, de la 263 accidente în 2022 la 240 în 2023 (-23, -8,74%).

În urma acestor accidente, numărul persoanelor decedate a scăzut de la 26 la 16 (-38,4%). A scăzut și numărul persoanelor rănite grav de la 54 la 35 (-35,15), iar 308 persoane au fost rănite ușor, la fel ca în 2022.

Numărul total al accidentelor grave a scăzut în primele 9 luni din 2023,  fiind înregistrate 45 accidente grave (-25%), din care a rezultat decesul a 16 persoane (-38,4 %), rănirea gravă a 35 de persoane (-35,1%) și rănirea ușoară a 28 de persoane (-28,2 %).

Numărul total al accidentelor ușoare a scăzut, în primele 9 luni fiind înregistrate 195 de accidente (-3,94%), din care a rezultat  rănirea ușoară a 280 de persoane (+4 %).

Pe cauze generatoare din accidente grave, situația se prezintă astfel:

-  Viteza neadaptată la condițiile de drum, pe fondul căreia s-au înregistrat 11 accidente rutiere, rămâne principala cauză la nivelul județului, în scădere cu 56%  față de aceeași perioadă din 2022. Numărul persoanelor decedate din această cauză scade de la 14 la 5 (-64,28%), scade și numărul persoanelor rănite grav ca urmare a accidentelor produse din această cauză, de la 24 la 9 (-62,5%), și cel al persoanelor rănite ușor de la 15 la 6 (-60%). Această cauză reprezintă 24,45 % din numărul total al accidentelor rutiere grave produse în Caraș-Severin.

-  Alte preocupări de natură a distrage atenția, 7 accidente rutiere, reprezintă a doua cauză generatoare a accidentelor cu victime. Din această cauză se înregistrează o creștere cu un accident comparativ cu 2022 (de la 6 la 7). O persoană a decedat (-75%), 6 persoane au fost rănite grav și alte 6  rănite ușor.  15,56 % din numărul total al accidentelor se produc din această cauză.

-    Pe fondul abaterilor săvârșite de bicicliști, a treia cauză generatoare de accidente rutiere grave, s-au produs 6 accidente rutiere, soldate cu decesul a 3 persoane decedate (+3) și rănirea gravă a 3 persoane (+1).

Rezultatele acțiunilor de combatere a infracționalității rutiere

Polițiștii rutieri au constatat 565 de infracțiuni (față de 549 în 2022, +16 fapte). Ponderea o dețin infracțiunile de conducerea fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei – 122 (+2), conducerea unui autovehicul având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală, refuzul ori sustragerea de la prelevarea mostrelor biologice – 125 (+18), conducerea unui autovehicul neînmatriculat/ neînregistrat sau cu număr fals – 24 (-2), conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor stupefiante – 52 (+33).

Ca urmare a activităților executate s-au aplicat 37.332 de sancțiuni contravenționale (+6.675). Din acestea, 2.321  (+45, +2,6%) au fost aplicate altor categorii de participanți la trafic decât conducătorilor auto.

Au fost reținute  1.986 de permise de conducere pentru: încălcarea regulilor privind depășirea – 805 (-58), depășirea limitelor de viteză – 658 (+265), conducerea sub influența băuturilor alcoolice – 90 (+23), neacordarea priorității de trecere pietonilor: 25, neacordare prioritate vehicule: 44;

Au fost retrase 512 (-172) certificate de înmatriculare, din care 178 pentru defecțiuni tehnice.

 

Infracţionalitatea în domeniul silvic

 

La organizarea și desfășurarea acțiunilor în domeniul silvic, s-a avut în vedere situația operativă de pe raza județului, zonele de risc ridicat unde în anii precedenți s-a înregistrat o creștere a infracționalității în domeniul silvic, urmărindu-se în principal, prevenirea și descoperirea tăierilor ilegale din fondul forestier proprietatea publică și privată prin tragerea la răspundere a persoanelor care săvârșesc astfel de fapte.

 

Pentru realizarea acestor obiective, în perioada analizată au fost executate 763 acțiuni și controale (+116), din care: în fondul forestier 49 (-7), în vegetația forestieră din afara fondului forestier 8 (+2), pe linia depozitării, prelucrării, sortării, comercializării materialelor lemnoase/produselor din lemn 46, pe linia legalității transportului materialului lemnos/produselor din lemn: 653 +159) și alte acțiuni în domeniul silvic: 8.

În cadrul acestora au fost verificate 23 (+13) de exploatări forestiere, 8 (-5) instalații de debitat, 35 (- 4) depozite/depozite temporare, 4 ocoale silvice, 1719 (+529) mijloace de transport și 73 de alte obiective.

Au fost aplicate 323 de sancțiuni contravenționale (+86), în valoare de peste 459.000 lei și a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 2.398,43 (+386,6) metri cubi de material lemnos, dintre care 686,65 metri cubi faptic și 1711,78 metri cubi valoric. Valoarea materialului lemnos confiscat este de peste 706.000 lei (+ 220.000 lei).

În perioada supusă evaluării au fost sesizate 286 (-123) infracțiuni silvice din care 95 au fost în mediul urban și 191 în mediul rural.

Violența domestică

La nivelul județului Caraș-Severin, a scăzut numărul infracțiunilor sesizate în domeniul violenței în familie la 332 (-55, -14,2%). Majoritatea acestora, 208, sunt infracțiuni de loviri sau alte violențe (-23, 10%).

În mediul urban infracțiunile sesizate scad la 182 (-40, -18%), iar în mediul rural, scad la 150 (-15, -9,09%).

La începutul anului 2023 se aflau în lucru 89 ordine de protecție (-4, -4,3%), iar în primele 9 luni ale anului 2023 au fost emise 66 ordine de protecție (-29, -30,5%), din care 13 provenite din ordine de protecție provizorii. Au fost soluționate 103 de ordine de protecție (+23, +28,8%) și au rămas în lucru 52 de ordine de protecție.

În ce privește ordinele de protecție provizorii, în anul 2023 au fost emise 86 (-26, -23,2%), dintre care 84 la solicitarea victimei (-28, -25%). 46 (-36) de ordine de protecție provizorie au fost emise în mediul urban și 40 (+10) în mediul rural.

Din totalul celor 86 ordine de protecție provizorii emise, 82 (95,35%) dintre ordinele de protecție provizorii au fost confirmate de procuror și dintre acestea doar 13 (15,86%) au fost transformate în ordine de protecție (2 în mediul urban și 11 în mediul rural).

Având în vedere faptul că județul Caraș-Severin face parte din etapa a doua a implementării proiectului privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale începând cu anul 2024, lunar, pe tot parcursul primelor 9 luni ale anului 2023, la sediul inspectoratului nostru s-au desfășurat ședințe de pregătire cu toți lucrătorii de ordine publică din mediul urban/rural pe această linie. De asemenea, în cursul lunii octombrie, 6 viitori dispeceri SIME au participat la sesiuni de instruire teoretică și practică la sediul Inspectoratului General al Poliției Române și la cel al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

 

CONCLUZII

În acest an, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au continuat să acționeze constant, în vederea gestionării eficiente a situației operative și asigurării unui serviciu polițienesc de calitate, în îndeplinirea obiectivului general de creștere a gradului de siguranță al comunității.

MULŢUMIM PENTRU SPRIJIN CETĂȚENILOR CARE ÎNȚELEG SĂ RESPECTE PREVEDERILE LEGALE,  PRECUM ȘI PARTENERILOR INSTITUȚIONALI!

 



[1] Nu sunt cuprinse în analiză 3130 apeluri, din care 48 de apeluri primite referitoare la incendii de vegetație uscată, fără pagube materiale însemnate și fără punerea în pericol a unor vieți omenești, cazuri soluționate de ISU CS, 467 apeluri privind efecte ale unor fenomene meteorologice, 2115 de apeluri prin care au fost sesizate cazuri medicale evidente, 64 apeluri din trafic și 436 alte apeluri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu