Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 29 aprilie 2023

TIBYSCUM 23-exercițiu practic la granița cu Serbia. Gestionarea în sistem integrat a unui aflux masiv de migranți

În data de 26 aprilie, la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Lunga, județul Timiș, s-a desfășurat exercițiul de conducere și cu forțe în teren TIBYSCUM 23, finanțat în cadrul proiectului PDP1-Îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație, finanțat în cadrul Mecanismului Norvegian 2014-2021, pentru gestionarea unor situații generate de un aflux masiv de migranți la frontiera terestră de sud-vest a României.

Scopul exercițiului a constat în verificarea capacităților operaționale a structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și antrenarea acestora pentru gestionarea în sistem integrat a unei situații operative generate de un aflux masiv de migranți, la frontieră.

 La nivelul Centrului Integrat au fost angrenate forțe și mijloace specifice din partea structurilor de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, Inspectoratului General pentru Imigrări, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Poliției Române, specialiști din partea Direcției de Sănătate Publică. De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți din partea UNHCR- Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, dar și CNRR- Consiliul Național Român pentru Refugiați.

Activitatea s-a desfășurat sub forma unui exercițiu practic în cadrul centrului integrat, unde au fost desfășurate activități specifice: accesul în perimetrul centrului, triaj epidemiologic, control corporal, identificarea persoanelor vulnerabile, controlul de frontieră și realizarea interviului preliminar, amprentarea și fotografierea persoanelor, întocmirea actelor de procedură penală aferente, trierea migranților, înregistrarea și procesarea solicitanților de azil, realizarea interviurilor și acordarea accesului la teritoriu, precum și luarea în custodie publică acolo unde situația o impune.

Polițiștii de frontieră au desfășurat în bune condiții activitățile specifice de la nivelul centrului integrat, avute în competență, beneficiind de dotări și facilități achiziționate prin intermediul proiectului menționat: containere cu destinație spații de lucru-birouri, autospeciale control documente, autospeciale de transport echipamente, mobilier, echipamente IT&C și de comunicații.

Evaluarea activității desfășurate a demonstrat că au fost îndeplinite toate obiectivele propuse, iar situațiile neprevăzute identificate în timpul exercițiului, la nivelul centrului integrat, au fost rezolvate cu operativitate de către forțele implicate.

 Informații de background

Proiectul PDP1 ”Îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație”, finanțat în cadrul Mecansimului Financiar Norvegian, 2014-2021.

În perioada aprilie 2019 – martie 2024 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră este partener în proiectul ”Îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație” finanţat prin Programul Afaceri Interne – Aria de Cooperare „Azil şi migraţie”, aferent Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră este lider în cadrul componentei II – “Întărirea capacității de răspuns a autorităților române în cazul unui aflux masiv de migranți”, având ca și subactivitate desfăşurarea a două exerciţii practice în vederea coordonării şi instituirii de mecanisme pentru autorităţile naţionale competente.

Coordonatorul proiectului este Inspectoratul General pentru Imigrări, care implementează proiectul în cauză, în parteneriat cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și cu Serviciul Român de Informații și structuri cu atribuții pe linie de migrație și azil din Norvegia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu