Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 8 aprilie 2023

BNR, educaţie financiară pentru salariaţii Poştei Române

Bucureşti, 6 aprilie 2023 - Angajaţii Poştei Române vor avea parte de cursuri de educaţie financiară din partea specialiştilor BNR, ca rezultat al unui parteneriat semnat între Compania Naţională Poşta Română şi Banca Naţională a României.

Cursurile se înscriu într-un proiect pilot ce va fi derulat timp de un an şi sunt structurate pe mai multe module, după cum urmează:
- sistemul bancar şi sistemul monetar, cu accent pe elementele de siguranţă ale banilor româneşti, evoluţia numerarului în circulaţie, falsurile şi detectarea lor;
- plăţile şi importanţa lor pentru economie - numerarul versus mijloace de plată fără numerar, instrumente de plată electronice: card, internet banking şi mobile banking - avantaje şi riscuri;
- rolul şi atribuţiile băncii centrale, caracteristicile băncilor comerciale vs. instituţiile financiare nebancare.

Proiectul pilot răspunde obiectivelor celor doi parteneri cu privire la conturarea unei strategii naţionale de educare ce ar putea să contribuie la creşterea incluziunii financiare a populaţiei în zonele urbane şi rurale din România, în special în locurile unde serviciile financiare sunt slab reprezentate.

"În trecut, Poşta a modernizat România prin simpla circulaţie a informaţiilor. Iar când a fost inventat sistemul de pensii, acest lucru iarăşi a însemnat modernizare, revoluţie, chiar. În continuare, credem foarte mult în destinul acestei Companii de a moderniza şi de a educa România. Infrastructura teritorială de care dispune Poşta Română, reprezentată de peste 5.500 de unităţi la nivel naţional, precum şi contactul direct al salariaţilor cu publicul, sunt o oportunitate pentru crearea unor vectori importanţi de multiplicare a mesajelor şi creştere a incluziunii financiare în mediul rural", a declarat Valentin Ştefan, Directorul General al Poştei Române.

"Acest parteneriat se înscrie în strategia multianuală a BNR de acţiune în domeniul educaţiei financiare, care prevede extinderea activităţilor şi programelor sale şi la nivelul publicului adult, precum şi dezvoltarea unor proiecte interinstituţionale care să aibă ca obiectiv educaţia la locul de muncă. Pe de altă parte, acest proiect răspunde preocupărilor aflate pe agenda băncii centrale, dar şi a organismelor internaţionale cu privire la necesitatea creşterii incluziunii financiare în România", au declarat reprezentanţii Băncii Naţionale a României.

Proiectul constituie prima etapă de educaţie financiară a personalului Companiei Naţionale Poşta Română şi va fi urmat de un program de instruire financiară pe termen lung.

Comunicare şi relaţii publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu