Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 16 aprilie 2023

Federaţia SenioriNET lansează Campania de strângere a semnăturilor pentru susţinerea Cartei Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România


 Federaţia SenioriNET lansează Campania de strângere a semnăturilor pentru susţinerea Cartei Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România

Sub sloganul VREM O VIAŢĂ DEMNĂ PENTRU VÂRSTNICII NOŞTRI!, Federaţia SenioriNET demarează Campania de susţinere a Cartei Albe a Drepturilor Persoanelor Persoanelor Vârstnice din România.

Începând din luna martie şi până în septembrie 2023, ne propunem să strângem 10.000 de semnături pentru a susţine acest demers în faţa autorităţilor.

Dorim ca, împreună cu autorităţile centrale şi locale, să asigurăm o bătrâneţe decentă vârstnicilor din România şi să contribuim la creşterea accesului acestora la servicii sociale, medicale şi alte resurse ale comunităţii. (Aurelia Pasăre, Vicepreşedinte SenioriNET)

Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România este un document manifest menit să pună pe agenda publică din România subiectul îmbătrânirii active, al drepturilor persoanelor vârstnice de a fi îngrijite conform nevoilor proprii şi de a continua să aibă o viaţă activă alături de familie şi prieteni.

Documentul aduce în discuţie generarea de schimbări în abordarea problematicii vârstnicilor, a viziunii asupra îmbătrânirii, a politicilor sociale pentru vârstnici, dincolo de servicii medicale şi de îngrijire.

Carta Albă, cuprinde, de asemenea, o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea politicilor de protecţie a persoanelor vârstnice, extrase din practica zilnică a reprezentanţilor SenioriNET (furnizori de servicii pentru persoanele vârstnice, cu o experienţă de peste 10 ani în domeniu).

Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice a fost lansată în consultări la Palatul Victoria încă din septembrie anul trecut, în perspectiva Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice.

Obiectivele Cartei Albe:

* Să stabilească orientări strategice cu privire la drepturile vârstnicilor.

* Să deschidă şi să menţină dialogul pe tema drepturilor vârstnicilor.

* Să crească vizibilitatea problematicii vârstnicilor din România.

* Să evidenţieze nevoile şi caracteristicile specifice ale vârstnicilor din România, în corelaţie cu organizaţiile care acţionează în sprijinul lor.

* Să promoveze recomandări pentru politici publice destinate vârstnicilor din România.

Ponderea persoanelor vârstnice va creşte foarte mult şi societatea civilă vine şi completează golurile acolo unde statul nu reuşeşte. Marea problema a vârstnicilor este că nu-şi cunosc drepturile şi nu au acces la informare corectă. Carta Albă este un document foarte bine venit şi reuneşte toate drepturile fundamentale de care are nevoie persoana vârstnică din România. De aceea o voi susţine şi promova. (Simona Negoescu - Director Secretariat Tehnic, Consiliul Naţional al Organizaţiilor de Pensionari şi al Persoanelor Vârstnice)

Cei care doresc să se alăture campaniei, sunt invitaţi să completeze formularul disponibil la adresa: https://seniorinet.ro/semneaza-pentru-carta-alba/

Mai multe informaţii despre Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România, sunt disponibile aici: https://seniorinet.ro/carta-alba/

CONSTRUIM ÎMPREUNĂ PENTRU NOI ŞI PENTRU GENERAŢIILE CARE VIN, BĂTRÂNEŢEA PE CARE O MERITĂM!

***

Iniţiatorii petiţiei: Federaţia SenioriNET - 45 de organizaţii neguvernamentale furnizoare de servicii socio-medicale adresate persoanelor vârstnice, care îşi propun includerea în agenda publică a problematicii vârstnicului din România.

Îmbătrânirea populaţiei este o tendinţă globală semnificativă, iar România nu face excepţie. De aici, necesitatea acestui document care îşi propune să alinieze, într-o direcţie comună, eforturile de cooperare şi coordonare susţinute de către organizaţiile neguvernamentale, profesioniştii în domeniu, autorităţile naţionale şi locale.

Campania se desfăşoară în cadrul proiectului "Federaţia SenioriNET - ONG-uri mai puternice în sprijinul vârstnicilor din România!" derulat de Confederaţia Caritas România în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia de Sprijin Comunitar şi Asociaţia Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Granturilor SEE şi Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informaţii accesează www.eeagrants.org.

Programul Active Citizens Fund România este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparităţile economice şi sociale şi a consolida relaţiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare şi statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorţiul compus din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Fundaţia PACT şi Frivillighet Norge, care acţionează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO - Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societăţii civile şi a cetăţeniei active şi creşterea capacităţii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmăreşte dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii şi capacităţii sectorului societăţii civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetăţeniei active şi a drepturilor omului şi consolidând, în acelaşi timp, relaţiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Pentru mai multe informaţii despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesaţi www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informaţii despre Granturile SEE si Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu