Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 28 aprilie 2023

28 aprilie, Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă

"Să implementăm un mediu de muncă sigur şi sănătos" este deviza anunţată de Organizaţia Internaţională a Muncii pentru anul 2023

În fiecare an, la data de 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă pentru a promova prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale la nivel mondial. Acest eveniment reprezintă o campanie de sensibilizare menită să focalizeze atenţia internaţională asupra tendinţelor emergente în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra dimensiunii la nivel global a leziunilor, bolilor şi deceselor legate de muncă. 28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mişcarea sindicală din lume comemorează Ziua internaţională a lucrătorilor decedaţi şi răniţi. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale se organizează, simultan, campanii de conştientizare şi de informare în întreaga lume.

În iunie 2022, conferinţa Organizaţiei Internaţionale a Muncii a adoptat Rezoluţia privind includerea unui mediu de lucru sigur şi sănătos în cadrul principiilor şi drepturilor fundamentale la locul de muncă al OIM. Toate statele membre ale OIM au acum o obligaţie care decurge din însuşi faptul de a fi membru al Organizaţiei de a respecta, promova şi realiza, cu bună-credinţă şi în conformitate cu Constituţia, dreptul fundamental la un mediu de lucru sigur şi sănătos, indiferent dacă nu au ratificat convenţiile relevante.

Pentru a celebra Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, participă la Congresul Naţional de Securitate şi Sănătate în Muncă, organizat de ARSSM - Asociaţia Română de Securitate şi Sănătate în Muncă la Braşov, în parteneriat cu Platforma www.ssm.ro. Evenimentul se adresează specialiştilor din sectorul public şi privat, angajatorilor, managerilor, serviciilor externe de securitate şi sănătate în muncă şi tuturor persoanelor interesate de activitatea de securitate şi sănătate în muncă şi este dedicat dezbaterilor tematice, plecând de la cadrul legislativ, până la exemple de bune practici, metode moderne utilizate în securitatea şi sănătatea în muncă, tendinţe viitoare şi opinii exprimate de cele mai reprezentative personalităţi din domeniu.

Congresul Naţional de Securitate şi Sănătate în Muncă este cel mai mare eveniment naţional din domeniu şi se bucură de o prezenţă importantă la nivel naţional şi internaţional, reunind specialişti şi personalităţi din acest domeniu, care au prezentat materiale relevante şi au participat la dezbaterile conturate în jurul temelor enunţate pe agenda evenimentului. Este de menţionat mesajul transmis online de Tim Tregenza, director EU-OSHA - Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă.
Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat: "Inspecţia Muncii din România se alătură iniţiativei OIM de a sărbători Ziua Mondială a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă promovând, în acest an, implementarea unui mediu de muncă sigur şi sănătos şi implicarea într-un dialog social real şi concret care să conducă la crearea unei culturi pozitive a securităţii şi sănătăţii în muncă. În perioada 26.04 - 5.05.2023, în fiecare judeţ se organizează cel puţin un eveniment, la care participă un număr semnificativ de persoane: angajatori, persoane desemnate, servicii externe, sindicate, patronate etc. pentru informarea şi conştientizarea acestora. Cu această ocazie, se păstrează un moment de reculegere pentru victimele accidentelor de muncă şi ale bolilor profesionale, cu atât mai mult cu cât suntem la două zile de la data de 26 aprilie, care, din 1986 încoace, a devenit ziua comemorării celui mai grav accident de muncă, explozia reactorului numărul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl, pe care Organizaţia Naţiunilor Unite avea să-l numească "cel mai mare dezastru nuclear din istoria umanităţii", în urma căruia şi-au pierdut viaţa mii de oameni, numărul victimelor nefiind, până astăzi, cunoscut cu exactitate. Avem convingerea că acţiunile noastre vor contribui la îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii tinerilor lucrători, prin promovarea unor locuri de muncă sigure şi sănătoase pentru tineri şi prin formarea unei culturi a prevenirii."

Serviciul Comunicare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu