Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 2 aprilie 2023

Mesajul prefectului județului Caraș-Severin cu prilejul Zilei Instituției Prefectului

Sărbătorim astăzi Ziua Instituţiei Prefectului, marcată începând cu anul 2019 în data de 2 aprilie, dată la care, în anul 1864, a fost instituit prin lege termenul de „prefect”.

Noţiunea de „prefect” era întâlnită în Muntenia şi Moldova încă dinainte de Unirea Principatelor, când prefecţii purtau şi denumirea de „ispravnici de judeţe” sau „ispravnici administratori”. Legea comunală de la acea vreme prevedea că prefectul este „cap al administraţiei judeţene, dirige toate lucrările acestei administraţiuni, îi execută hotărârile consiliului judeţean”.

Legea nr. 5 din 19 iulie 1990 privind administrarea judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor este actul normativ care a reintrodus în administraţia românească Prefectura ca organ al administraţiei publice. La începutul anilor ’90 Guvernul, în hotărârile emise, a utilizat alternativ noţiunile de prefecturi judeţene sau primării judeţene. Ulterior, prefecturile judeţene au fost reorganizate, reorganizare care a avut la bază crearea a două noi organisme ale administraţiei publice din judeţe: Consiliul Judeţean, ca autoritate de nivel judeţean care coordonează activitatea consiliilor locale în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean şi Prefectul, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Evoluţia instituţiei prefectului este, aşadar, strâns legată de dezvoltarea, organizarea şi racordarea administraţiei publice româneşti la principiile administraţiei moderne, europene.

De-a lungul acestor ani, instituţia prefectului s-a străduit şi a reuşit să faciliteze dialogul între cetățeni și celelalte instituții sau organizații, dar şi între partenerii instituţionali. Suntem cu toţii în slujba cetăţeanului, ale cărui interese, siguranţă şi linişte trebuie să fie pe primul plan, de aceea trebuie să ne concentrăm în permanenţă pe a fi mai buni, mai operativi, mai implicaţi.

Aş dori pe această cale să mulţumesc tuturor celor cu care colaborăm, pentru disponibilitatea şi eforturile de a menţine şi dezvolta constant relaţiile parteneriale şi cooperarea interinstituţională în judeţul nostru. 

Ziua Instituției Prefectului trebuie să reprezinte, totodată, un moment în care echipa noastră își reafirmă angajamentul față de cetăţenii judeţului. Suntem zilnic la datorie și ne facem treaba responsabil, pentru ca viața locuitorilor județului Caraş-Severin să fie una mai sigură, iar aceştia să ştie că pot conta pe sprijinul nostru de fiecare dată. Le mulţumesc cu acest prilej colegilor din cadrul instituției pentru că, datorită dumnealor, reuşim să fim cât mai aproape de cărăşeni, pentru a răspunde rapid și eficient nevoilor din societate. Eforturile pe care le depunem au ca rezultat oferirea unor servicii moderne şi eficiente, care respectă principiile pe care ne bazăm activitatea: transparenţa, legalitatea şi profesionalismul.

Tuturor celor care își desfășoară activitatea în cadrul instituțiilor prefectului le urez „La Mulți Ani!”, sănătate, reușite în ceea ce își propun și multă putere de muncă!

Ioan Dragomir, prefectul județului Caraș-Severin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu