Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 12 aprilie 2023

Actualizări necesare pentru realizarea inventarului naţional al reţelelor publice de comunicaţii


 ANCOM a lansat spre consultare publică un proiect de decizie care revizuieşte prevederile pentru stabilirea formatului şi a modalităţii de transmitere a informaţiilor cu privire la dezvoltarea şi localizarea geografică a reţelelor publice de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură fizică asociate acestora. Informaţiile care vor fi transmise ANCOM vor fi utilizate pentru realizarea inventarului naţional al reţelelor publice de comunicaţii electronice şi al elementelor de infrastructură asociate acestora.

Modificări propuse de proiectul de decizie

Proiectul de decizie propune introducerea obligaţiei pentru toţi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice de a declara anual, în intervalul 1 septembrie - 31 octombrie, dacă deţin sau nu deţin în proprietate sau concesiune reţele publice de comunicaţii electronice şi/sau elemente de infrastructură fizică.

În acelaşi sens, pentru ca datele colectate să reflecte într-un mod cât mai fidel gradul curent de dezvoltare a reţelelor publice de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură fizică, Autoritatea a decis ca transmiterea declaraţiei privitoare la deţinerea sau nedeţinerea în proprietate sau concesiune a reţelelor publice de comunicaţii electronice şi/sau a elementelor de infrastructură fizică să fie efectuată prin raportare la situaţia existentă la o anumită dată de referinţă, valabilă pentru toţi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice. Pentru ca aceasta să fie corelată cu perioada în care furnizorii au obligaţia de a raporta informaţiile, Autoritatea a fixat această dată de referinţă în prima zi a perioadei de raportare, respectiv 1 septembrie.

O altă modificare priveşte termenul în care persoanele care devin furnizori de reţele publice de comunicaţii trebuie să transmită declaraţia cu privire la deţinerea în proprietate sau în concesiune a reţelelor publice de comunicaţii electronice şi/sau a elementelor de infrastructură fizică. Astfel, conform proiectului de decizie, în acest caz, cei care devin furnizori de reţele publice de comunicaţii electronice până la data de 31 august a fiecărui an, inclusiv, prima transmitere a declaraţiei şi, după caz, a informaţiilor prevăzute în decizie se va realiza în perioada de raportare aferentă anului în care au dobândit această calitate, persoanele care dobândesc calitatea de furnizori de reţele publice de comunicaţii electronice începând cu data de 1 septembrie a fiecărui an urmând a transmite aceste informaţii pentru prima dată în perioada de raportare aferentă anului următor. De asemenea, au fost completate dispoziţiile Deciziei preşedintelui ANCOM nr. 336/2013, extinzându-se aria de aplicabilitate a acesteia şi pentru transmiterea informaţiilor privind dezvoltarea şi localizarea geografică a reţelelor publice de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură fizică asociate acestora.

Procesul de consultare publică

Proiectul deciziei Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii privind modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui ANCOM nr. 134/2022 pentru stabilirea formatului şi a modalităţii de transmitere a informaţiilor privind dezvoltarea şi localizarea geografică a reţelelor publice de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură fizică asociate acestora, precum şi de completare a Deciziei preşedintelui ANCOM nr. 336/2013 privind mijloacele şi modalitatea de transmitere de către furnizori a unor documente, date sau informaţii către ANCOM este supus consultării publice în regim de urgenţă şi poate fi consultat aici. Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 26.04.2023, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultrarapide. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitati www.ancom.ro, www.portabilitate.ro si www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza calitatea serviciului de internet, accesati www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu servicii de voce mobilă a localităţilor, drumurilor naţionale şi judeţene din România, accesaţi www.aisemnal.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu