Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 24 aprilie 2023

Sute de iubitori ai pedalării au participat la cea de-a II-a ediție a Poli Bike Challenge

Sute de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, au răspuns invitației lansate de Universitatea Politehnica Timișoara de a participa duminică, 23 aprilie 2023, la cea de-a doua ediție a Poli Bike Challenge, o competiție inclusă și în calendarul Federației Române de Ciclism, desfășurată pe categorii, reunind atât sportivi profesioniști, cât și amatori.

            Evenimentul, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut

de Corratec, Tazz, Auchan, Nokia, Honeywell, Flex, Continental, Huf, Kimball Electronics, DM, Atos, vine să confirme, încă o dată, susținerea pe care cea mai veche universitate din vestul țării o acordă, de peste 100 de ani sportului.

            Anul trecut, când Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit Centenarul sportiv, având menirea de a aduce orașul și locuitorii acestuia împreună, mai aproape, prin mișcare în aer liber, s-a născut ediția I a Poli Bike Challenge. Evenimentul nu a rămas unul singular, anul acesta fiind organizată cea de-a II-a ediție a competiției.

            În deschiderea evenimentului, rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a menționat atât tradiția Politehnicii de susținere și încurajare a sportului, care a adus Timișoarei supranumele de „Orașul alb-violet”, cât și preocupările actuale, de edificare a unui campus verde, campanie în care se înscrie și acest eveniment.

            După turul inaugural, la startul căruia au luat parte toți cei circa 450 de concurenți, în frunte cu rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, și patronul Corratec, Konrad Irlbacher, precum și cele două mașini de Formula Student ale Universității Politehnica Timișoara, au urmat cursele pe categorii de vârstă și pregătire:

Cursa copii 1, destinată categoriilor de familie și copii 3-8 ani.

Cursa copii 2, destinată categoriilor de copii 9-14 ani.

Cursa Open, destinată tuturor persoanelor cu vârsta mai mare de 15 ani.

Cursa Amatori, destinată cicliștilor licențiați sau nelicențiați.

Cursa Elite, destinată cicliștilor licențiați care fac parte din categoria Elite, traseul fiind un circuit cu lungimea de 2,5 km / tur, parcurs de 16 ori.

            La fel ca la prima ediție, și competiția din 2023 a avut și un aspect caritabil, sumele colectate fiind direcționate către susținerea unor sportivi campioni din cadrul clubului sportiv Politehnica Timișoara, cu rezultate deosebite în plan sportiv, dar cu o situație financiară precară: Georgiana Covercă, multiplă campioană națională la atletism și Alexandru Bura, de la secția de Handbal.

            Surpriza din acest an a fost o tombolă cu numeroase premii, printre care și 2 biciclete, alături de o serie de accesorii, la care au putut participa toți cei prezenți la eveniment, concurenți și spectatori.

            La festivitatea de premiere, organizatorilor li s-a alăturat și ministrul sportului, Carol-Eduard Novak, care a vorbit despre reformele din sport care s-au realizat și care mai trebuie realizate, despre susținerea care trebuie acordată cluburilor sportive. Ministrul a adresat felicitări organizatorilor, de la care a și primit un tricou cu însemnele competiției, și a premiat câștigătorii categoriei Elite.

            În urma clasamentelor întocmite s-au acordat premii în bani primilor trei clasați din fiecare categorie, cu excepția cursei open unde au fost premiați primii 5 clasați. Rezultatele obținute de aceștia și premiile acordate pot fi urmărite pe pagina web liniadesosire.ro.

            Participanții la cursele de copii au fost recompensați cu medalii și premii constând în produse.

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu