Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 2 aprilie 2023

Misiune de audit din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie cu privire la pesta porcină africană

În perioada 28-29 martie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost auditată de o misiune din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie.

Ţara noastră a fost selectată, dintre statele membre, alături de Franţa şi Germania, pentru a fi evaluată în ceea ce priveşte eficienţa măsurilor de prevenire, detectare şi control a pestei porcine africane implementate în Uniunea Europeană.

Selecţia s-a făcut pe baza diferitelor situaţii epidemiologice existente în aceste state, în vederea dezvoltării relaţiilor comerciale între Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii.

Şedinţa de deschiderea a misiunii de audit a avut loc în data de 28 martie, la sediul ANSVSA, unde experţii britanici au asistat la prezentări despre strategia de combatere a pestei porcine africane şi a modului în care aceasta este implementată de serviciile veterinare din România.

În cea de-a două zi a misiunii, cei şase membrii ai echipei de audit şi un representant al Comisiei Europene (în calitate de observator) s-au deplasat în judeţul Argeş, unde au vizitat o gospodărie tradiţională şi o exploataţie comercială cu porcine în sistem integrat cu un abator, pentru a avea o perspectivă de ansamblu asupra specificului naţional al sistemului de creştere a porcilor în România.

Auditul a urmărit evaluarea organizării autorităţilor competenţe şi sistemul de control oficial ale statelor membre auditate. În acest sens, au inspectat mişcările şi trasabilitatea animalelor vii, producţia, procesarea şi distribuţia cărnii de porc şi a produselor din carne de porc.

Procedurile privind prevenirea, detectarea şi controlul bolii, inclusiv cele de raportare şi zonare, planurile de contingenţă pentru PPA, supravegherea pasivă şi activă efectuată atât la porcii domestici, cât şi la mistreţi, metodologia de diagnostic de laborator pentru PPA, controalele asupra subproduselor de origine animală de la porci domestici şi mistreţi şi procedura de certificare au fost, de asemenea, auditate.

Specialiştii ANSVSA care au însoţit misiunea au fost apreciaţi de echipa de auditori pentru profesionalism, deschidere şi bună colaborare pe parcursul desfăşurării acestei vizite.

Această misiune de audit s-a încheiat astăzi, cu o şedinţă online sub patronajul Comisiei Europene DG-SANTE, la care au participat reprezentanţii statelor membre auditate.

România a primit aprecieri din partea experţilor britanici pentru modul în care serviciile veterinare acţionează pentru a combate pesta porcină africană, ţinând cont de specificul sistemului de creştere a porcului.

Un proiect al raportului misiunii va fi elaborat în termen de 60 de zile şi, după finalizare, va fi transmis statelor membre auditate pentru analiză şi comentarii.
Raportul final va fi publicat pe site-ul www.gov.uk

Serviciul Comunicare şi Logistică Documentară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu