Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 16 iulie 2022

Universitatea Politehnica Timișoara, la primul bootcamp E³UDRES²

O echipă a Universității Politehnica Timișoara a participat, în prima jumătate a lunii iulie, la primul Bootcamp E³UDRES², organizat la St. Jakob im Defereggental, în Osttirol, Austria, pe tema „The New Sustainable Future Campus”. Cei 24 de studenți din 6 țări partenere au lucrat în echipe internaționale pentru a găsi soluții la challenge-urile propuse cu scopul de a crea în comun un concept care să contribuie la o societate mai inteligentă și mai durabilă: „Lifelong Growth”, „Living Formats”, „Bridging & Sharing Talents”, „Regional Impact”. Membrii board-ului E³UDRES²prezenți la St. Polten au jurizat pitch-urile transmise live fiind încântați de creativitatea participanților. Echipa UPT a fost reprezentată de studenții Andrada Baleți, Leonardo Coț, Andreea Gealapu, Mihai Pistrugă-Adam, și de mentorii prof.univ.dr. Claudiu Albulescu și șl.univ.dr. Valentin Niță.

Bootcamp-ul a oferit participanților șansa de a participa activ la proiectarea viitorului Europei, de a experimenta un mediu de lucru inovator și creativ, cu sprijin și motivație din partea mentorilor și experților, învățând astfel să dezvolte o idee de la problemă la o soluție cu impact. În final, au părăsit bootcamp-ul cu cunoștințe aprofundate despre design thinking, modele de afaceri, prezentare către investitori și, desigur, regiunile E³UDRES².

Din echipa câștigatoare ce a adresat challenge-ul „Regional Impact” a făcut parte și studenta UPT, Andreea Gealapu. Soluția propusă a vizat implementarea unei platforme digitale denumită CEU („Create Engage Unify”). Scopul acesteia este de a crea o regiune inteligentă care să-și conecteze cetățenii și care să se concentreze pe educația transparentă, soluții sustenabile și neuro-diversitate. Pe scurt, acest website este un proiect universitar care urmează ideea „De la Regiune - Pentru Regiune”, prin conectarea studenților, antreprenorilor, companiilor și a localnicilor pentru a colabora în vederea adresării și rezolvării problemelor regionale. 

Proiectul E³UDRES² (Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions), derulat in cadrul initiativei „Universitati Europene”, promovează dezvoltarea orașelor mici și mijlocii și a mediilor lor rurale, transformându-le în regiuni inteligente și durabile, conturând și contribuind la crearea unui viitor prosper, cu o mai bună calitate a vieții pentru o societate europeană în plin progres. Alaturi de Universitatea Politehnica Timișoara, din acest proiect fac parte: St. Pölten University of Applied Sciences (Austria), Instituto Politécnico de Setúbal (Portugalia), Hungarian University of Agriculture and Life Sciences (Ungaria), UC Leuven Limburg (Belgia), Vidzeme University of Applied Sciences (Letonia), Saxion University of Applied Sciences (Țările de Jos) și Fulda University of Applied Sciences (Germania).

E³UDRES² Bootcamp a fost organizat ca un program intensiv Erasmus+ Blended, care include o componentă virtuală a evenimentului, precum și activitatea principală la fața locului la St. Jakob. Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu