Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 31 iulie 2022

Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală în trimestrul al II-lea

Controalele inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală se realizează în baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2022 şi vizează operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare - alimentare, seminţe, legume - fructe.

În trimestrul al II-lea al anului 2022, Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene precum şi a municipiului Bucureşti au verificat 207 de mijloace de transport al produselor alimentare de origine nonanimală şi au efectuat un număr de 12.045 de controale în unităţile din industria agroalimentară.

Acţiunile de verficare au fost efectuate la nivel naţional şi au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Ca urmare a neregulilor constatate şi încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi s-au aplicat 289 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2.107.040 de lei. Totodată, au fost emise 8 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 4 ordonanţe de interzicere a activităţii.

De asemenea, s-a dispus măsura de reţinere oficială pentru o cantitate de 12.664 kg de produse de origine nonanimală. Întreaga cantitate de produse (ardei iute, grapefruit, mandarine, ciocolată, seminţe de quinoa, stafide etc.) a fost neutralizată.

În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi, dintre care menţionăm:
- desfăşurarea activităţii în spaţii neaprobate/neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
- încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor de origine non-animală;
- deficienţe structurale (pereţi exfoliaţi, pavimente deteriorate etc.);
- depozitarea necorespunzătoare a materiei prime;
- lipsa programului de autocontrol;
- depăşirea limitei maxime admise pentru pesticide, aditivi şi contaminanţi;
- lipsa documentului de înregistrare pentru mijloacele de transport.

În cadrul acestor acţiuni au fost prelevate 3.157 de probe din produse de origine nonanimală, 25 dintre acestea fiind neconforme:
- 2 probe neconforme pentru reziduuri de pesticide, din totalul de 196 de probe prelevate, astfel:
a) Dâmboviţa - 1 probă neconformă (morcovi) - origine Egipt, prelevată dintr-un depozit de legume fructe;
b) Mureş - 1 probă neconformă (mere) - origine Moldova, prelevată dintr-un depozit de produse alimentare de origine nonanimală. A fost iniţiată notificarea de retragere de pe piaţă a produselor neconforme prin sistemul de Asistenţă şi Cooperare Administrativă (AAC).
- 17 probe neconforme pentru determinarea criteriilor microbiologice, din totalul de 1.107 de probe prelevate;
- 1 probă neconformă pentru aditivi, din totalul de 292 de probe prelevate;
- 2 probe neconforme pentru contaminanţi, prelevate din unitaţi de fabricare a sucurilor din fructe şi legume, din totalul de 907 probe prelevate;
- 3 probe neconforme (probe de sanitaţie), din totalul de 287 de probe prelevate;
- 0 probe neconforme pentru caracteristici de calitate, din totalul de 98 de probe prelevate;
- 0 probe neconforme pentru alergeni, din totalul de 94 de probe prelevate;
- 0 probe neconforme pentru contaminare radioactivă, din totalul de 169 de probe prelevate;
- 0 probe neconforme pentru tratarea cu radiaţii ionizante, din totalul de 7 probe prelevate.

Pentru probele neconforme, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 52.433 lei. De asemenea, s-a dispus măsura de reţinere/sechestru, în vederea distrugerii, pentru o cantitate de 29.017 kg de produse de origine non-animală precum şi a 6.912 litri de suc de mere, produse neconforme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu