Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 11 iulie 2022

Mai mult ca oricând, cu toții trebuie să economisim apa!


Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) vă informeazăcă, în acest moment, nu se pune problema lipsei de apă pentru sistemele de alimentare centralizate!

ABA Banat asigură resursa de apă brută din sursa de apă de suprafață,tuturor beneficiarilor ce utilizează  apa înregim centralizat.

“Planul de restrictii si folosire a apelor în

perioade deficitare" nu s-a pus în aplicare în Spațiul Hidrografic Banat până în prezent, deoarece se poate asigura cerințele de apăla toate categoriile de folosințe.

Vă reamintim că apa este o resursă naturală limitată! De aceea facem apel ca toți consumatorii de apă, acolo unde există posibilitatea, să apeleze la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere) dar și în sectorul industrial sau agricol.

Specialiștii ABA Banat urmăresc permanent evoluția debitelor de apă. Starea si stemului de gospodărire a apelor este transmisă zilnic la Dispeceratul Central A.N.A.R. Bucuresti, iar datele zilnice sunt disponibile spre consultare pe http://banat.rowater.ro/index.php/despre-noi/situatie-hidrologica/

“Pe fondul regimului termic extrem de ridicat al perioadei și cel al regimului pluviometric scăzut, fenomenul de secetă poate afecta anumite zone rurale din Banat, unde nu există sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat, iar alimentarea se face fie din fântâni, fie din sistememici alimentate din foraje”, a precizat Cristian Moisescu-Ciocan, directorul ABA Banat.

În aceste zone, dacă va fi necesar, resursa de apă va fi asigurată pentru toți cei care au nevoie de apă pentru băut și activitățile curente, cu ajutorul autorităților locale și cu sprijinul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență.

 

Compartiment Relații cu Presa a Administrației Bazinale de Apă Banat

Facebook:  @Apele Romane Banat


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu