Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 6 iulie 2022

ACŢIUNE EMPACT, PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA TRAFICULUI DE MINORI

Pentru prevenirea şi combaterea traficului de minori, Poliţia Română a participat la o acţiune europeană, derulată pe parcursul unei săptămâni, în cooperare cu celalte instituţii cu atribuţii în domeniu. Două persoane au fost arestate, iar şase potenţiale victime au fost identificate.

Traficul de persoane reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română, ca urmare a menţinerii caracterului complex şi transfrontalier al acestui fenomen, a mobilităţii şi flexibilităţii grupărilor organizate în raport de situaţia şi cerinţele pieţei, în paralel cu profesionalizarea infractorilor cu specializare pe segmentul victimizării fiinţelor umane.

În cadrul ciclului de politici 2022 - 2025 al Uniunii Europene, România este reprezentată în cadrul proiectului EMPACT dedicat combaterii traficului de persoane şi şi-a asumat, prin intervenţia Coordonatorului Naţional EMPACT, rolul de co-driver al priorităţii Trafic de persoane, din această poziţie ţara noastră urmărind constant, din postura de coordonare, atingerea indicatorilor de performanţă şi a obiectivelor stabilite la nivel european în această materie.

În urma consultării între statele membre participante şi a întocmirii în comun a Planului Operaţional de Acţiune 2022, în perioada 6 - 13 iunie 2022, au fost organizate Zilele Comune de Acţiune la nivel European - Joint Action Days Child Trafficking, dedicate prevenirii şi combaterii traficului de minori.

La nivel naţional, au participat poliţiştii specializaţi în combaterea traficului de persoane din cadrul IGPR - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi structurile teritoriale, alături de reprezentanţi ai altor structuri de poliţie, precum şi ai A.N.I.T.P., I.G.P.F., D.G.A.S.P.C., Jandarmeriei Române şi Poliţiei Locale.

Activităţile au vizat efectuarea de acţiuni de prevenire şi operaţiuni de culegere de informaţii şi urmărire a indicatorilor de trafic/de risc, la punctele de frontieră.

Echipele multidisciplinare au acţionat în scop preventiv în judeţe de pe întreg teritoriul ţării, prin activităţi de creştere a gradului de conştientizare, dar şi în scopul identificării de potenţiale victime ale traficului de persoane şi traficului de minori ce călătoresc către principalele state de destinaţie.

Astfel, au fost efectuate controale, verificări şi legitimări, au fost afişate materiale informative şi au fost împărţite pliante cu informaţii cu caracter preventiv în principalele puncte de trecere a frontierei şi în diverse localităţi din ţară: 14 puncte de trecere a frontierei, şapte aeroporturi, 13 gări, 10 autogări cu plecări internaţionale.

Activităţi cu caracter preventiv-informativ au fost desfăşurate în centre de tip familial/de plasament, şcoli, unităţi turistice, centre de primire refugiaţi etc.

Această mobilizare a implicat şi activităţi operative de verificare a zonelor de prostituţie şi cerşetorie în 8 judeţe, intensificarea activităţilor investigative, verificarea în surse deschise (site-uri internet) şi derularea unei acţiuni operative într-un dosar de trafic de minori.

Activităţile, derulate împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au condus la arestarea a două persoane, identificarea altor două persoane bănuite de comiterea infracţiunii de trafic de persoane şi şase potenţiale victime (două majore şi patru minore), precum şi la iniţierea a două investigaţii de trafic de minori

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu