Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 9 iulie 2022

Sancţiuni contravenţionale în valoare de 164.500 lei aplicate de inspectorii din cadrul ITM Caraş-Severin

În luna iunie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au efectuat 185 controale, fiind dispuse angajatorilor 238 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate.

Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 164.500 lei.

Principalele deficienţe identificate:

- neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă; lipsa copiei contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc; dosare de personal incomplete; regulament intern și contract individual de muncă necompletate cu toate clauzele obligatorii; întocmire defectuoasă a foilor colective de prezenţă; netransmiterea în termenul legal a datelor în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor; neinițierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă; neîntocmirea programării individuale/colective a concediului legal de odihnă; stabilirea salariului de bază sub nivelul celui minim brut pe ţară;

- lipsa notificării cu privire la substanțele și amestecurile chimice periculoase pe care le folosește angajatorul; neîntocmirea planului propriu de securitate și sănătate în muncă al șantierului; centrală termică în funcțiune fără a avea verificarea ISCIR; nesemnalizarea locurilor cu pericol de alunecare/împiedicare; neluare măsuri împotriva căderii în gol; neemitere instrucțiuni pentru folosirea sursei de foc; neluare măsuri pentru evaluarea riscurilor în ceea ce privește afecțiunile musculo - scheletice; neefectuare examen medical periodic; nepunere la dispoziția lucrătorilor a trusei de prim ajutor; etc.

La 2 angajatori au fost identificate 7 persoane care prestau activitate fără să aibă întocmit în formă scrisă contract individual de muncă; domeniile de activitate ale angajatorilor sancţionați pentru muncă nedeclarată fiind: construcții (6 persoane); restaurante (1 persoană).

Au fost comunicate de către angajatori 4 evenimente care au avut ca urmări 5 cazuri de incapacitate temporară de muncă și 3 decese,  iar la sfârşitul cercetărilor se va stabili dacă sunt accidente de muncă sau în afara muncii.

În baza Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 607 zilieri, iar conform Legii nr. 62/2011 a dialogului social, s-au înregistrat 85 contracte colective de muncă.

La solicitarea scrisă a salariaților sau a unor foști salariați, inspectorii de muncă asigură accesul individual la datele personale din Registrul electronic de evidență a salariaților, în acest sens s-au întocmit 171 certificate ce conțin informații referitoare la activitatea desfășurată la diverși angajatori.  

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu