Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 11 iulie 2022

Prevederile Codului european al comunicatiilor electronice, transpuse in legislatia nationala

„Transpunerea Codului european al comunicatiilor electronice in legislatia nationala confera utilizatorilor romani mai multe drepturi in relatia cu furnizorii de servicii, fiind accentuata cresterea gradului de informare si protejare a consumatorului final la nivelul intregii Uniuni Europene. De asemenea, actul normativ urmareste stimularea concurentei si a cresterii investitiilor in retelele 5G, reglementari previzibile pentru spectrul radio, promovarea conectivitatii, precum si asigurarea unei calitati superioare a serviciilor de comunicatii electronice. In acest context, Autoritatea are parghiile necesare pentru a demara organizarea licitatiei de spectru", a declarat Vlad Stoica, presedintele ANCOM.

Prin transpunerea in legislatia nationala a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European si a Consiliului de instituire a Codului european al comunicatiilor electronice prin Legea nr. 198/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul comunicatiilor electronice si pentru stabilirea unor masuri de facilitare a dezvoltarii retelelor de comunicatii electronice se urmareste crearea unui nou cadru de reglementare care sa contribuie la instalarea si utilizarea retelelor de foarte mare capacitate, concurenta durabila, interoperabilitatea serviciilor de comunicatii electronice, securitatea retelelor si a serviciilor de comunicatii electronice, obtinerea de beneficii in favoarea utilizatorilor finali, inclusiv a celor cu dizabilitati.

Drepturile utilizatorilor finali

Un aspect important urmarit de prevederile Codului european al comunicatiilor electronice este cresterea gradului de informare a utilizatorilor finali, fiind acordata o atentie speciala informarii precontractuale a acestora de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice.
Totodata, se apreciaza ca o serie de dispozitii care reglementeaza protectia conferita a priori numai consumatorilor, cum ar fi cele privind informatiile precontractuale si contractuale, durata maxima a contractului si pachetele de servicii, trebuie sa se aplice si in cazul microintreprinderilor, intreprinderilor mici, precum si organizatiilor non-profit, in considerarea faptului ca pozitia de negociere a acestora in relatia cu furnizorii de servicii de comunicatii electronice este comparabila cu cea a consumatorilor.

De asemenea, sunt extinse drepturile utilizatorilor finali si in ceea ce priveste serviciul de portabilitate, in acelasi timp fiind reglementate anumite conditii pentru transferul la un alt furnizor de servicii de acces la internet.

Alte modificari aduse de Codul european al comunicatiilor electronice

Avand in vedere modificarile aparute la nivelul legislatiei primare, evolutiile tehnologice si contextul national si european, vor fi aduse actualizari deciziei privind stabilirea masurilor minime de securitate ce trebuie luate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau de servicii de comunicatii electronice destinate publicului si raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizarii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice.

In ceea ce priveste reglementarea pietelor din sectorul comunicatiilor electronice, prin acest act normativ sunt aduse o serie de clarificari legislatiei actuale, fiind introduse mai multe elemente de noutate menite sa faciliteze, in special, deschiderea voluntara de catre furnizori a accesului la propriile retele, precum si investitiile realizate in comun de catre mai multi. De asemenea, se urmareste incurajarea instalarii retelelor de foarte mare capacitate.
Administrarea si gestionarea spectrului de frecvente radio

Prevederile Codului european al comunicatiilor electronice ce vizeaza activitatea de administrare si gestionare a spectrului radio au in vedere, in principal, facilitarea dezvoltarii retelelor de comunicatii electronice, implementarea noilor tehnologii in beneficiul utilizatorilor finali si cresterea predictibilitatii utilizarii spectrului de frecvente radio. In acest sens, noul cadru legislativ introduce principiul utilizarii in comun a spectrului de frecvente radio, prevazand totodata si termene mai mari pentru valabilitatea licentelor de utilizare a frecventelor radio.

În acest context, Autoritatea va demara procesul de acordare a licențelor de utilizare a frecvențelor radio pentru furnizarea de rețele publice și de servicii de comunicații electronice pe suport radio de bandă largă. Astfel, sunt planificate, în perioada următoare, adoptarea deciziei privind organizarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe radio de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz și a altor acte normative necesare, în condițiile prevăzute de legislația primară revizuită. De asemenea, vor fi adoptate și celelalte documente necesare desfășurării procedurii de licitație în condiții optime.

Informarea utilizatorilor si a furnizorilor

Pentru a veni atat in sprijinul utilizatorilor, cat si al furnizorilor privind drepturile si obligatiile pe care le au in relatia contractuala dintre cele doua parti conform noului cadru legal, ANCOM va disemina informatiile esentiale pe site-ul Infocentru si va continua actiunile de informare in acest sens.

Legea nr. 198/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul comunicatiilor electronice si pentru stabilirea unor masuri de facilitare a dezvoltarii retelelor de comunicatii electronice a fost publicata in Monitorul Oficial nr.681/07.07.2022 si este disponibila aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu