Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 22 mai 2020

Situaţia punctelor de frontiera deschise la graniţa cu Ungaria

În continuarea măsurilor dispuse pentru fluidizarea traficului la graniţa dintre România şi Ungaria, autorităţile de frontieră române împreună cu autorităţile de frontiera din Ungaria au analizat situaţia traficului transfrontalier între cele două ţări, în consens cu măsurile dispuse de cele două state pe linie de sănătate publică.

Astfel, la frontiera de vest sunt operaţionale opt puncte de trecere a frontierei pentru efectuarea formalităţilor de control atât pe sensul de intrare în România, cât şi pe sensul de ieşire din România, pentru traficul de persoane, respectiv automărfare (în funcţie de specificul fiecărui punct), după cum urmează:



P.T.F. Petea - judeţul Satu Mare

P.T.F. Urziceni - judeţul Satu Mare

P.T.F. Valea lui Mihai - judeţul Bihor

P.T.F. Borş - judeţul Bihor

P.T.F. Vărşand - judeţul Arad

P.T.F. Turnu - judeţul Arad

P.T.F. Nădlac I - judeţul Arad

P.T.F. Nădlac II - judeţul Arad

De asemenea, prin celelalte puncte de trecere deschise la graniţa comună se va permite doar traficul lucrătorilor transfrontalieri:

P.T.F. Salonta - judeţul Bihor

P.T.F. Săcuieni - judeţul Bihor

P.T.F. Cenad - judeţul Timiş

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu se deplasează cu mijloace de transport personale, sunt operaţionale pe teritoriul Ungariei două linii speciale pentru transportul persoanelor cu microbuze/autocare, cu intrare/ieşire în/din România prin P.T.F. Nădlac II - Autostradă şi P.T.F. Borş.

Precizăm că intrarea în România prin punctele de frontieră de la graniţa româno-ungară se realizează în regim permanent (24/24 de ore), indiferent de mijlocul de transport folosit, cu respectarea condiţiilor legale dispuse în contextul pandemiei.

De asemenea, formalităţile de frontieră de ieşire din România şi intrare în Ungaria se realizează după următorul program:

pentru persoanele care călătoresc cu autoturisme / autocare - în intervalul orar 07.00 - 01.00 (ora României) pentru zilele din timpul săptămânii, iar pentru cele din week-end 24/24 de ore;

pentru lucrătorii transfrontalieri - regim permanent (24/24 de ore);

pentru mijloace de transport marfă, cu masa mai mare de 2,4 tone - regim permanent (24/24 de ore).

Totodată, autorităţile maghiare au informat că tranzitarea frontierei dintre Austria şi Ungaria se realizează în intervalul orar 21.00 - 13.00 (ora României).

Reamintim că, la intrarea în România, pe lângă controlul specific de frontieră, are loc completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea triajului epidemiologic de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă, după caz, carantină instituţionalizată.

De asemenea, în ceea ce priveşte ieşirea din România şi intrarea în Ungaria, în vederea tranzitării teritoriului statului ungar spre ţări din vestul Europei, autorităţile maghiare au comunicat că vor permite intrarea în ţara vecină, cetăţenilor Uniunii Europene, numai cu îndeplinirea următoarelor condiţii:

interviu în cadrul căruia va fi evaluată starea de sănătate, condiţia esenţială fiind lipsa simptomelor de infectare cu noul COVID 19;

îndeplinirea condiţiilor Codului Frontierelor Schengen;

prezentarea unor documente care să ateste certitudinea permiterii intrării în ţara de destinaţie.

Pentru informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional dar şi pentru evitarea timpilor mari de aşteptare de la graniţa dintre România şi Ungaria, facem apel către cetăţeni să consulte comunicatele oficiale şi aplicaţia Trafic on-line la adresa: http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu