Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 23 mai 2020

Inspectorul Mihai Nicolae Ucă, a verificat condițiile de muncă ale cetățenilor români aflati în Germania

Inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Ucă, a fost, în perioada 18 – 20 mai 2020, în vizită de lucru în Germania, alături de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, pentru a verifica condițiile de muncă ale cetățenilor români care muncesc ca lucrători sezonieri în agricultură.
Agenda vizitei de lucru a inclus întâlniri cu oficiali ai statului german:
ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale, Hubertus Heil, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii, Julia Klockner, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și Muncii din landul vestic Renania de Nord-Westfalia, discuții cu reprezentanții Uniunii Fermierilor Germani, precum și vizite la ferme agricole din landul Brandenburg și din orașul Bornheim, situat în landul Renania de Nord-Westfalia.
Vizita de lucru a debutat cu o întrevedere a delegației române cu reprezentanți ai Proiectului Faire Mobilität/Mobilitate echitabilă, organizație care, prin centrele de consiliere răspândite pe întregul teritoriu al Germaniei, se ocupă cu sprijinirea lucrătorilor mobili din Europa Centrală şi de Est care provin din state membre ale Uniunii Europene, în scopul impunerii drepturilor lor la salarii corecte şi condiţii de muncă echitabile pe piaţa muncii germane.
Temele comune de discuție abordate în toate întrevederile au avut în vedere principalele probleme cu care se confruntă cetățenii români care lucrează pe teritoriul Germaniei, în special în ceea ce privește aspectele legate de legislația muncii și de condițiile contractuale.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru și inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Mihai Nicolae Ucă, au cerut informații privind contractele de muncă: modalitatea de acordare a salariului, perioada de preaviz, modalitatea de decontare a transportului dus-întors, asigurarea medicală, condițiile de cazare, precum și despre cele mai frecvente motive pentru care lucrătorii românii reclamă condițiile de muncă.
Scopul discuțiilor cu oficialii germani a fost găsirea unei soluții pentru lucrătorii români aflați într-o situație dificilă în această perioadă
Inspecția Muncii din România va continua, prin campanii de conștientizare și control, să îi informeze și să îi sprijine pe lucrătorii români, înainte de plecarea acestora din țară, cu privire la contractele de muncă pe care urmează să le semneze, în special în ceea ce privește prevederile obligatorii ale unui contract de muncă în străinătate. În acest sens, reamintesc că Inspecția Muncii a înființat o linie telefonică Tel Verde: 021.371.88.33, Suport pentru cetățenii care vor să muncească în străinătate, și a alocat alte două linii telefonice directe (021.302.70.52/ 021.302.70.53). Recomand tuturor cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate să apeleze aceste numere de telefon pentru a fi îndrumați de inspectori de muncă de specialitate”, a declarat inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Ucă.
De asemenea, Inspecția Muncii din România, împreună cu instituțiile germane omoloage vor continua să facă verificări în teren, atât în România, la firmele de plasare de forță de muncă, cât și în Germania, cu scopul de a preveni situații precum cea semnalată de lucrătorii sezonieri din ferma din Bornheim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu