Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 20 mai 2020

Şedinţă extraordinară CJSU Caraş-Severin


Administraţia Naţională de meteorologie a emis pentru judeţul nostru o avertizare Cod Portocaliu în intervalul 20.05.2020 ora 20 – 21.05.2020 ora 20. Fenomenele care se pot produce sunt ploi torenţiale în cantităţi de 40-50 l/mp şi izolat 60 l/mp, vijelii, grindină şi descărcări electrice. Zonele cu cel mai mare grad de risc sunt cele din bazinele hidrologice ale râurilor Timiş, Bistra, Nera, Cerna, precum şi a cele aflate pe lângă afluenţii mici ai Dunării.
            În urma avertizării, prefectul judeţului, Cristian Gâfu, a convocat o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în urma căreia s-au stabilit măsuri preventive care au fost transmise către toate UAT-urile din judeţ, după cum urmează:


-          avertizarea locuitorilor, cu prioritate a celor din zonele cele mai predispuse la inundaţii
-          participarea la acţiunile de protecţie şi de apărare împotriva inundaţiilor, cu utilajele şi echipamentele din dotarea proprie
-          obligativitatea instituirii unui serviciu de permanenţă la sediul tuturor primăriilor din zonele vulnerabile aflate sub incidenţa avertizărilor
-          instruirea persoanelor care urmează să execute permanenţa pe timpul acestor avertizări şi transmiterea datelor de contact ale acestora în scris către ISU „Semenic“
-          curăţirea şanţurilor, rigolelor, secţiunilor de scurgere la poduri, podeţe, punţi  şi ogaşe
-          crearea unor echipe de intervenţie care să supravegheze şi să intervină oportun la fiecare blocare a secţiunilor înguste(poduri, podeţe, subtraversări etc.)
-          pregătirea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea intervenţiei
-          monitorizarea permanentă a cursurilor de apă, a temperaturilor, precipitaţiilor şi transmiterea problemelor deosebite privind evoluţia fenomenelor periculoase către ISU „Semenic“ al judeţului Caraş-Severin
-          asigurarea continuităţii în furnizarea utilităţilor pentru populaţie, urmând ca echipele de intervenţie specializate să acţioneze operativ pentru remedierea eventualelor avarii

            Menţionăm că datorită secetei cu care ne-am confruntat până acum, riscul producerii de inundaţii este redus, deoarece cursurile de apă sunt la cote mici, iar barajele au un nivel de apă foarte scăzut. Cu toate acestea, prefectul judeţului s-a asigurat că toate măsurile de prevenţie sunt transmise la timp, pentru a se putea face faţă unei eventuale înrăutăţiri bruşte a condiţiilor meteorologice. De asemenea, ISU „Semenic“ este pregătit să răspundă prompt oricărei solicitări de intervenţie venită din teritoriu.

                                                                                                                    BIROUL DE PRESĂ


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu