Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 23 mai 2020

Primăria Municipiului Reșița răspunde apelului Ministerului Culturii pentru achiziționarea de artă contemporană locală

Primaria Municipiului Reșița se alătură inițiativei Ministerului Culturii de a achiziționa artă românească contemporană. Domnul Ioan Popa, primarul municipiului Reșița propune Consiliului Local alocarea a

100 mii lei pentru constituirea unui fond de artă plastică la nivel regional. Acesta este cel de-al doilea răspuns la acțiunea Ministerului Culturii de a susține achiziţia de Artă Contemporană pentru patrimoniul cultural naţional, care să stimuleze producția și tezaurizarea artei contemporane pentru muzee și colecțiile statului.

Mulțumesc domnului Ioan Popa, Primarul Municipiului Reșița, pentru că a răspuns apelului meu, referitor la necesitatea implicării și a autorităților locale pentru sprijnirea artiștilor și a culturii. Este o veste extraordinară, un gest de solidaritate și de normalitate, totodată, pentru susținerea artiștilor noștri, alături de îmbogățirea patrimoniului național. România are nevoie de modele noi și de recunoașterea valorilor contemporane. Are nevoie să promoveze arta vie, artiștii în activitate și să permită achiziționarea și muzeificarea acestora în patrimoniul statului, pentru beneficiul generațiilor viitoare", a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
În această perioadă, artiștii vizuali reprezintă una din categoriile cele mai afectate din cauză că desfășurarea activității este restrânsă sau, uneori, inexistentă. Semnalul pe care dorim să îl transmitem este acela de unitate și faptul că artiștii sunt foarte importanți pentru societate. Achizițiile de artă fiind aproape inexistente în ultimii 30 de ani, dorim, prin această inițiativă, să punem bazele unui Fond de Artă Contemporană care să păstreze vie memoria timpurilor actuale și să poată fi un instrument la dispoziția muzeelor, galeriilor sau curatorilor. Voi propune Consiliului Local alocarea sumei de 100.000 de lei pentru constituirea acestui Fond de Artă Contemporană", a declarat Ioan Popa, Primarul Municipiului Reșița.
Urmează ca Ministerul Culturii și Primăria Municipiului Reșița să semneze și un parteneriat în acest sens.
Ministerul Culturii a anunțat, la sfârșitul lunii aprilie, că va implementa instrumente de achiziţie de Artă Contemporană, pentru patrimoniul cultural național, prin suplimentarea bugetului Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) cu 2.000.000 lei pentru anul 2020. Se dorește, în acest fel, deblocarea achizițiilor de artă contemporană care nu au mai fost efectuate de către statul Român, din 2008.
La puțin timp, MARe/Muzeul de Artă Recentă s-a alăturat inițiativei și a anunțat că lansează o campanie specială de achiziții de artă contemporană românească, între 10 mai și 10 iunie 2020.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu