Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 27 mai 2020

Ședințe la Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin


Astăzi, 27.05.2020, Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin a organizat şedinţa Comisiei de Dialog Social a Judeţului Caraş-Severin, având următoarea ordine de zi:


1. Spitalele din Caraș-Severin în anul 2020 – grad de încadrare cu personal de specialitate (medici și asistenți medicali), programe de dotare cu aparatura medicală, contracte încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Caraș-Severin.
         2. Informare privind conformarea voluntară la plata obligațiilor fiscale și  măsurile de executare silită întreprinse în vederea recuperării arieratelor bugetare.
3. Diverse - aprobarea minutei încheiate cu ocazia şedinţei Comisiei de Dialog Social a Judeţului Caraş-Severin din data de 26.02.2020.
.
         La punctul 1 al şedinţei, Cristian Gâfu  a subliniat faptul că unele unităţi medicale din judeţ, dar mai ales Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, se confruntă cu o lipsă majoră de personal medical şi a îndemnat la dialog şi găsirea de soluţii pentru suplinirea acestui deficit de personal medical. De asemenea, prefectul a ţinut să aprecieze efortul colectiv de care au dat dovadă angajaţii unităţilor medicale angrenate în lupta contra COVID-19, pe toată perioada care a trecut de la începutul pandemiei şi până acum.

         La punctul 2, prefectul a scos în evidenţă faptul că organele de control fiscal au datoria ca, mai ales  în această perioadă în care se încearcă repornirea economiei, să dea dovadă de profesionalism şi să sprijine agenţii economici prin controale cu caracter de informare şi prevenţie, cu sfaturi şi măsuri concrete de ajutor, pentru ca aceştia să-şi poată desfăşura activităţile în cadru legal. Cristian Gâfu  a atentionat că organele de control care vor lua măsuri abuzive nu fac decât să frâneze relansarea economică.


Biroul de presă



Astăzi, 27.05.2020, Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin a organizat şedinţa
 Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin, având următoarea ordinea de zi:

1. Activitatea Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin privind modul de repartizare şi de acordare a biletelor de tratament în cursul anului 2020, pentru pensionari şi alte categorii de beneficiari din judeţul Caraş-Severin.
2. Informare privind monitorizarea calităţii apei potabile în mediul public, distribuite prin sistem centralizat şi prin instalaţii individuale de folosinţă publică.
3. Asistența medicală primară - medicina de familie, grad de acoperire și necesar de medici în județ.
4. Diverse.


La punctul 1, prefectul judeţului a ridicat problema biletelor de tratament care au fost repartizate pensionarilor pe perioada declarării stării de urgenţă şi a stării de alertă şi  care nu au mai putut fi folosite din cauza pandemiei, urmărindu-se o informare cât mai corectă a beneficiarilor. Astfel, pensionarii vor trebui să reprogrameze aceste bilete, dar sunt sfătuiţi ca în cererea depusă să treacă o perioadă mai mare, de exemplu pentru întreg anul 2020.  De asemenea, prefectul Cristian Gâfu a sugerat ca pe lângă biletul de tratament, care se va înmâna solicitanților, să se atașeze și o foaie cu instrucțiuni/reguli de protecție/prevenție pentru situația actuală cu care ne confruntăm (Covid-19).
           
         La punctul 2, în urma prezentării făcute de directorul  DSP Caraş-Severin,     dr. Romeo Dumitrescu,  prefectul judeţului a dispus o supraveghere constantă şi riguroasă a tuturor surselor de apă potabilă din judeţ, precum şi un  control amănunţit în localitatea Iablaniţa,   unde   s-au  semnalat  în trecut  fântâni în care apa avea o concentraţie  mare   de  nitriți   și  nitrați,   care   pot  fi chiar mortale pentru copii/nou-născuți, în contextul în care aceștia (nitriții și nitrații) nu pot fi distruși nici măcar prin fierbere
        
         La punctul 3, unde s-a discutat despre numărul insuficient al medicilor de familie în Caraş-Severin, Cristian Gâfu a sugerat reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate să ia din nou legătura cu UAT-urile unde nu sunt cabinete ale medicilor de familie, pentru identificarea unor soluţii, eventual chiar de modificare a legislaţiei. De asemenea, prefectul a avansat ideea de a se face solicitări la minister pentru a se crea un cadru legislativ favorabil pentru a putea atrage personal medical specializat (medici de familie) în localitățile unde este nevoie. În încheiere, Cristian Gâfu a invitat reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate să vină să discute punctual, pe fiecare caz în parte, pentru identificarea unor soluţii de acoperire a necesarului de medici.




Biroul de presă




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu