Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 21 mai 2020

COMUNICAT DE PRESĂ - PLUS Caraș-Severin


În Municipiul Reșița, dar și în alte localități din județ, problemele cu care se confruntă cetățenii cu alergii au ca principală cauză lipsa de intervenții a autorităților în eradicarea ambroziei. Studiile realizate în decursul
anilor au demonstrat că expunerea la această buruiană duce la apariția sau chiar agravarea simptomelor de alergii. Chiar dacă există cadrul legal, "Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia", precum și normele de aplicare a acestei legi, în care sunt prevăzute clar etapele pe care autoritățile publice locale ar trebuie să le parcurgă, măsurile de prevenire, combatere și eradicare, din păcate, anul trecut nu au existat.


Etapele pe care autoritățile ar trebui să le parcurgă sunt:

20 mai - se identifică terenurile infectate de ambrozie, de către autoritățile administrației publice locale

25 mai - se întocmește Centralizatorul cu aceste terenuri;

5 iunie - se transmit somații către proprietarii acestor terenuri;

1-15 iulie - primul control al Comisiei, comisie mixtă formată din 4 specialiști;

16-31 iulie - al doilea control al Comisiei.

PLUS Caraș-Severin a trimis o solicitare, în baza Legii nr.544/2010, Primăriei Municipiului Reșița, pentru a afla dacă au fost luate măsurile necesare și dacă au fost demarate acțiuni de informare a populației cu privire la ambrozie. Răspunsul solicitării îl așteptăm cu interes pentru că ne amintim situația de anul trecut când în luna august, plantații întregi de ambrozie puteau fi văzute pe toate străzile orașului.

În timp ce în Europa s-au luat măsuri drastice pentru combaterea ambroziei, Primăria Reșița, nu a făcut nimic în ultimii ani pentru stârpirea unei plante extrem de toxice, de parcă problema nu ar fi existat.


Soluții propuse:

Ar fi ideal dacă ambrozia ar putea fi combătută biologic dar deocamdată nu s-a descoperit vreun parazit al ambroziei, fie insectă sau agent patogen. Din moment ce nu putem vorbi despre asta deocamdată, pe lângă combaterea chimică a ambroziei mai rămâne metoda clasică, de combatere mecanică dar care este mult prea costisitoare și greu de aplicat pe suprafețe atât de mari.

Considerăm că o erbicidare realizată simultan de către toate autoritățile din județ dar și de către proprietarii terenurilor afectate, poate îmbunătăți în mod considerabil situația.

Deținătorii terenurilor au un rol important în reducerea impactului ambroziei, prin menținerea acesostora curate cu ajutorul metodelor agrotehnologice. Utilizarea erbicidelor va permite eliminarea substanțială a ambroziei, dar trebuie să fie foarte precisă, fără impact negativ asupra mediului.

Sănătatea noastră trebuie să fie o prioritate pentru orice administrație locală dar nu numai la mod declarativ.




PLUS Caraș-Severin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu